„Vaccinarea: o buna investitie in sanatate”

Pentru a sprijini Saptamana Mondiala a Vaccinarii si cea de-a 7-a editie a Saptamanii Europene a Vaccinarilor, Ambasada Statelor Unite in Romania a gazduit o masa rotunda. Subiectul manifestarii a fost motivat de identificarea unor masuri de prevenire a bolilor, vaccinurile fiind o componenta importanta in acest scop.

Potrivit dateleor publicate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, vaccinarile salveaza, la nivel global, viata a peste trei milioane de oameni si protejeaza  milioane de persoane de suferinta generata de boli cum ar fi: pojarul, oreionul, rubeola, gripa, dar si cancerul de col uterin, reprezentand o importanta economie la bugetul de sanatate al oricarui stat.

Printre participantii la dezbatere s-au numarat Ambasadorul Statelor Unite, Mark Gitenstein, Secretarul de Stat in Ministerul Sanatatii, Adrian Streinu Cercel, precum si reprezentanti ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ai Fundatiei Renasterea, Asociatiei Medicilor de Familie din Bucuresti si Societatii Nationale de Medicina Familiei/Medicina Generala, jurnalisti.

 

„Una dintre cele zece mari realizari ale secolului trecut”

Ambasadorul Gitenstein a declarat  cu acest prilej ca „vaccinurile au rolul de a imbunatati starea de sanatate a familiilor si a comunitatii si scad costurile pentru tratamentul bolilor care pot fi prevenite”.

Cu privire la ingrijorarile conform carora retelele de social media sunt folosite pentru a raspandi perceptii gresite despre vaccinuri, ambasadorul a recomandat ca„Guvernul, furnizorii de servicii de sanatate si ONG-urile sa lucreze impreuna pentru a transmite informatii corecte in retelele de social media,  pentru a elimina confuzia despre vaccinuri”.

Dr. Amalia Canton, director de Sanatate Publica in cadrul Ministerului Sanatatii, a mentionat ca „scopul tuturor activitatilor prin care se celebreaza <Saptamana Europeana a Vaccinarii> este combaterea percepţiilor gresite ale populatiei si personalului medical care au ca rezultat comportamente ce determina o acoperire vaccinala deficitara si reaparitia unor boli infectioase. Vaccinarea reprezinta un instrument puternic de prevenire a unor boli grave”.

Peter Chordas, medic in cadrul Ambasadei Statelor Unite in Romania, a scos in evidenta dovada istorica a efectului pozitiv pe care vaccinarile l-au avut in salvarea vietilor, mentionand ca acestea pot fi considerate „una dintre cele 10 mari realizari ale secolului trecut”.

 

Lupta cu cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin, cauzat de infectia cu HPV (Virusul Papilloma Uman) este o alta boala  care poate fi prevenita prin vaccinare si este cauza principala pentru mortalitatea in cazul femeilor cu varsta cuprinsa intre 25 si 44 de ani, au aratat participantii la eveniment. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca numarul de cazuri noi de cancer de col uterin va creste cu 21% pana in anul 2025.

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic ginecolog, a atras atentia asupra faptului ca „Romania are cele mai multe cazuri de cancer de col nediagnosticat pe an, din intreaga Uniune Europeana. Preventia, pe termen mediu, poate fi reprezentata de un program de screening cu testul Babes-Papanicolau, la nivelul intregii populatii. Pe termen lung, profilaxia cancerului de col uterin poate fi determinata prin vaccinare impotriva infectiei cu virusul HPV”.

Nici la Buzau nu sunt statistici mai optimiste, iar asta din cauza ca, potrivit medicilor Dorin Neacsu (ginecolog) si Alexandru Vasilescu (oncolog) „ nu exista un program eficient de depistare precoce, iar vaccinarea anti HPV a fost o actiune extrem de putin agreata de populatie, din cauza lipsei de informare”.

 

Pneumonia, boala care ne ucide pruncii

Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, desi pneumonia este o bola care poate fi tratata, reprezinta principala cauza de mortalitate infantila la nivel global. Pneumonia provoaca mai multe decesuri in randul copiilor decat o fac SIDA, malaria şi tuberculoza laolalta, au aratat participantii la masa rotunda organizata la Ambasada SUA.

Dr. Oana Falup, medic pediatru din Brasov, considera ca „vaccinarea antipenumococica ar trebui sa reprezinte o prioritate, pentru ca, la nivel mondial, boala produce mortalitatea a peste un milion de copii cu varsta mai mica de cinci ani”, mentionand  ca au fost descoperite cazuri de rezistenta foarte marea a infectiei pneumococice la antibiotice si ca „implementarea unui program de vaccinare va reduce incidenta bolilor pneumococice invazive (meningita, septicemia/bacteremia), precum si a pneumoniei si a otitei acute medii”.

Ambasadorul Gitenstein a multumit tuturor participantilor pentru implicarea lor in imbunatatirea gradului de constientizare cu privire la importanta vaccinarii si i-a incurajat sa devina parteneri cu Ambasada SUA pentru eforturile viitoare de mobilizare.

 


Categorii: Actual, Dezbateri

Adaugati un comentariu


 

*