17 inimioare operate la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu

O echipă de medici israelieni a sosit special la București, unde 17 copii cu malformații congenitale cardiace vor fi tratați prin intervenții de cardiochirurgie pediatrică și cateterism.

 

Aproximativ 3.000 de copii din România au nevoie anual de intervenții chirurgicale pentru corectarera malformațiilor cardiace de care suferă, însă centrele de profil din țară nu reușesc să efectueze într-un an decât cel mult 600 de operații. În aceste condiții, încheierea unor parteneriate cu specialiști din străinătate, care vin periodic în România pentru a efectua astfel de intervenții, sau primirea micilor pacienți în clinicile lor, mai salvează o parte dintre inimioarele bolnave.

În prezent, doar într-un singur centru, cel de la Târgu Mureș, operațiile de chirurgie cardiovasculară pediatrică sunt decontate de CNAS, în restul centrelor existente în țară, intervențiile fiind platite din sponsorizări asigurate de diferite fundații sau din fondurile alocate unor programe de formare a specialiștilor români în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice. În viitorul mai mult sau mai puțin îndepărtat, un centru în care astfel de intervenții vor fi decontate din fondurile CNAS ar putea fi cel din cadrul spitalului privat Polisano, unde au fost operați până acum circa 60 de copii cu malformații cardiace, medicilor de aici alăturându-li-se specialiști din Marea Britanie și din Suedia.

Zilele acestea, o altă misiune medicală având ca scop efectuarea unor operații de chirurgie cardiovasculară pediatrică se desfășoară la spitalul de copii Grigore Alexandrescu din Capitală, în cadrul proiectului Save a Child’s Heart.

 

Programul este o iniţiativă a Rotary România şi a Spitalului Grigore Alexandrescu, în parteneriat cu Gift of Life International, International Children’s Heart Foundation, Albani Children’s Hospital şi Rotary Israel. Costurile intervențiior, într-o singură misiune, se ridică la aproximativ 100.000 de euro. În condițiile în care familiile pacienților nu ar putea să își permită să achite costurile intervențiilor în cauză, acestea sunt suportate de organizațiile implicate în misiune.

O echipă de medici din Israel se află zilele acestea îm România, unde au fost deja efectuate primele operații în cadrul acestei noi misiuni. S-a acordat prioritate cazurilor mai grave, pentru ca pacienții să poată fi ținuți mai mult timp sub supraveghere de echipele de specialiștii români și israelieni care i-au operat.

În cadrul misiunii, cea de-a doua desfășurată până acum, au fost programați 17 copii cu vârste cuprinse între 2 luni și 14 ani, cărora inimioarele le vor fi raparate, astfel încât ei să poată supraviețui și să aibă o viață normală.

 

Selectați pe baza criteriilor medicale și reprezentând cazurile cele mai urgente, 10 dintre copii vor fi operați, iar în cazul celorlalți 7 se va interveni prin metoda cateterismului cardiac, ce presupune introducerea unor dispozitive care se deschid asemenea unei umbrele, blocând anumite orificii de la nivelul inimii.

Managerul interimar al spitalului Grigore Alexandrascu, Alexandru Ulici, spune că deja au fost efectuate câteva intervenții, iar evoluția copiilor operați este una favorabilă, chirurgii israelieni ramânând în continuare în Capitală, pentru a efectua și celelalte intervenții programate în cadrul acestei misiuni medicale. Acesta a mai precizat că următoarea misiune a medicilor israelieni la spitalul pe care îl conduce va avea loc în luna octombrie.

Echipa Save a Child’s Heart este formată din 21 de membri de la Wolfson Medical Center, sub conducerea dr. Lior Sasson, directorul departamentului cardiotoracic pediatrie şi adulţi în cadrul centrului medical şi lucrează împreună cu partenerii români în cadrul noului Centru de chirurgie cardiacă pediatrică din incinta spitalului Grigore Alexandrescu, deschis în octombrie 2016.

 


Adaugati un comentariu


 

*