2013, un an al premierelor medicale in Romania

16 decembrie 2013 | 0 comentarii |

Sistemul sanitar romanesc este departe de a fi unul perfect, dar anul care se incheie a consemnat o serie de premiere medicale inregistrate in spitale din Romania, care arata ca avem inca medici valorosi.

 

dr. Calin Chibelean

Dr. Calin Chibelean

Este vorba de o serie de interventii chirurgicale realizate in premiera in Romania, de folosirea unor tehnici revolutionare si aplicarea unor noi metode de tratament pentru diferite afectiuni.

La inceputul anului, specialistii urologi de la Spitalul Clinic Judetean Mures au realizat primele implanturi de sfinctere urinare la pacienti care sufera de incontinenta urinara severa. Interventiile s-au realizat sub indrumarea medicului primar Calin Chibelean, sef de lucrari la Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures.

Cateva luni mai tarziu, in martie, o noua metoda de tratament, crioblatia,  a fost folosita pentru prima data intr-o clinica din Romania. Tratamentul este disponibil incepand din acest an, deocamdata doar la o clinica privata si se aplica in cazul pacientelor cu fibroadenom mamar. Acestea sunt astfel scutite de biopsie, noua metoda de tratament presupunand inghetarea nodulilor fara a fi nevoie de anestezie generala sau de operatie.

 

dr. Ioanel Sinescu

dr. Ioanel Sinescu

In luna aprilie, reprezentantii Universitatii de Medicina si Farmacie Gr.T.Popa din Iasi au anuntat infiintarea, in premiera nationala, a Departamentului de Oncogenetica, a carei activitate este bazata pe diagnosticul molecular si monitorizarea medicala a persoanelor cu predispozitie ereditara la cancer.

O interventie chirurgicala in premiera nationala a fost realizata si  in luna mai, de o echipa mixta romano-austriaca, la Centrul de Chirurgie Urologica si Transplant Renal Fundeni. Medicul Ioanel Sinescu, seful centrului, a explicat ca a fost vorba despre o procedura chirurgicala de neuromodulare a tractului urinar inferior, ca modalitate de tratament complex al incontinentei urinar,e prin imperiozitate, refractara la tratamentul clasic. Procedura consta in implantul la nivelul nervilor sacrati S3 a doi electrozi, cuplati ulterior cu un generator de impulsuri electrice, ce regleaza activitatea nervoasa, senzoriala si motorie a vezicii urinare, reducand frecventa mictiunilor si imbunatatind continenta urinara a pacientilor ce prezinta aceasta patologie.

 

haidi raiman

dr.Hadi Rahimian

In luna iulie, la Bucuresti, la Spitalul Baneasa, a fost realizata o procedura de fotocoagulare cu laser a anastomozelor placentare, care a schimbat cursul vietii unor gemeni identici aflati inca in uterul mamei. Bebelusii fusesera diagnosticati cu sindrom transfuzor-transfuzat, o conditie rara in care se produce transferul de sange de la un fat la celalalt, prin intermediul placentei comune. Fotocoagularea laser a anastomozelor placentare este o metoda de tratament care are ca scop deconectarea vaselor de sange comune dintre gemeni, oprindu-se astfel transferul anormal de sange dintre ei. Afectiunea poate fi fatala pentru unul sau ambii copii sau poate avea consecinte severe, cum ar fi paralizia cerebrala. Interventia fetala minim-invaziva a durat doua ore si a fost efectuata de dr. Hadi Rahimian, medic primar obstetrica-ginecologie, unul dintre putinii medici din tara care efectueaza operatii intrauterine.

Specialistii Clinicii de chirurgie cardiovasculara a Universitatii de Vest Vasile Goldis din  Arad au realizat, in luna august, in premiera, inlocuirea unei valve aortice calcificate la inima unei bolnave de 72 de ani, iar spre finalul anului, la Cluj, la Institutul Regional de Gastroenterologie si Hepatologie O. Fodor, s-a facut o interventie medicala endoscopica in cazul unei boli rare a esofagului. Medicul Marcel Tantau declara ca interventia a fost facuta pentru tratarea unei boli rare a esofagului, Achalazia, care pana in prezent se facea prin sedinte endoscopice repetate de dilatare a esofagului cu un balonas sau in operatie chirurgicala laparoscopica.


Categorii: Analiza, Medici, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*