Romania, pe ultimul loc in UE la cheltuielile pentru Sanatate

5 decembrie 2014 | 0 comentarii |

Tot pe ultimul loc se afla tara noastra si in ceea ce priveste numarul de RMN-uri si de tomografii computerizare, ceea ce explica si descoperirea tardiva a unor boli grave.

 

RMN--Buzau-Conform unui raport al Uniunii Europene dat de curand publicitatii, in Romania se inregistreaza cele mai mici cheltuieli pe cap de locuitor pentru sanatate, fiind totodata tara in care se efectueaza cele mai putine investigatii RMN sau CT, precum si cele mai putine mamografii. Prin urmare tara noastra ocupa ultimul loc intre tarile UE, in ceea ce priveste cheltuielile pentru Sanatate si investigatiile RMN sau CT facute pacientilor.

Raportul a fost intocmit de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica din cadrul UE, si mai indica faptul ca numarul medicilor la mia de locuitori varia, in 2012, de la 6,2 medici in Grecia, 4,9 in Austria si 4,4 in Lituania, la 2,5 in Romania si Slovenia si 2,2 in Polonia. Cele mai multe consultatii anuale raportat la numarul de locuitori se inregistreaza in Ungaria, Slovacia, Cehia si Germania, Romania aflandu-se pe locul 19 in UE.
         In ceea ce priveste asistentele, media europeana este de opt la mia de locuitori, conform datelor din 2012. In Danemarca, sunt 15,4 asistente la mia de locuitori, in Finlanda 14,1, iar in Irlanda 12,6. Cel mai mic numar se inregistreaza in Grecia – 3,6, in timp ce in Romania sunt 5,8 asistente la mia de locuitori.

 

tomograf (1)In privinta dotarii unitatilor medicale cu computere tomograf si aparate RMN, numarul acestora a crescut in tarile europene in ultimii 20 de ani.
In 2012, Italia, Grecia, Finlanda si Cipru aveau cele mai multe aparate RMN la un milion de locuitori, iar Grecia, Italia, Letonia si Cipru aveau cele mai multe computere tomograf. Romania, in schimb, avea 3,8 aparate RMN la un milion de locuitori, doar Ungaria avand mai putine – 2,8.
In ceea ce priveste computerele tomograf, Romania avea, in 2012, 9,2 aparate la un milion de locuitori, mai putine avand doar Marea Britanie8,7 si Ungaria7,7. In acelasi an, in Romania s-au facut cele mai putine investigatii RMN din UE – 1,7 la mia de locuitori, fata de 95,2 in Germania, si cele mai putine investigatii CT13 la mia de locuitori, fata de 205 in Luxemburg.
Si la capitolul mamografii, Romania se afla pe ultimul loc. Doar 8 la suta dintre femeile cu varste intre 50 si 69 de ani au efectuat o astfel de investigatie in 2012.

 

        computer tomograf Pe de alta parte, Romania se afla pe locul 7 in UE in privinta numarului de paturi la mia de locuitori, raportul aratand o scadere a numarului de paturi in toate tarile din spatiul comunitar, din 2000 pana in prezent.
         Potrivit ultimelor date disponibile, din 2011, cele mai multe antibiotice s-au prescris in Olanda, Estonia, Letonia si Romania, iar cele mai putine in Franta, Belgia, Cipru si Grecia, fata de 84,8 la suta in Finlanda, 81,5 la suta in Danemarca si 80,2 la suta in Austria.
Romania este tara din UE cu cele mai scazute cheltuieli per capita pentru sanatate, pe primele locuri fiind Olanda, Austria si Germania si, totodata, statul care aloca cele mai putine fonduri pentru unitatile medicale private.


Categorii: Actual, Analiza

Adaugati un comentariu


 

*