Perchezitii la UMF Iasi, in biroul fostului rector Vasile Astarastoae

13 februarie 2015 | 0 comentarii |

Refuzul senatului universitatii de a pune in aplicare decizia de revocare din functie a rectorului Vasile Astarastoae, declarat de ANI incompatibil, a ajuns in vizorul DNA.

 

Foto ziaruldeiasi.ro

Foto ziaruldeiasi.ro

Anuntul facut zilele trecute de profesorul doctor Vasile Astarastoae, care a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca si-a dat demisia din functia de rector al UMF Iasi, a fost urmat, ieri, in mod neasteptat, de o serie de perchezitii efectuate de procurorii DNA la sediul universitatii de medicina iesene. Anchetatorii s-au arătat foarte interesati in special de biroul profesorului Vasile Astarastoae. Ancheta demarata de procurorii anticoruptie vizeaza refuzul Senatului universitatii de a-l revoca din functia de rector pe profesorul Astarastoae, desi fusese notificat in acest sens inca din vara anului trecut, dupa de Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a declarat pe acesta incompatibil, in urma unui proces care a durat aproximativ trei ani. Conform sentintei, Vasile Astarastoae trebuia sa fie revocat din toate functiile publice pe care le detinea, inclusiv la cea de rector al UMF Iasi. Acest lucru nu s-a intamplat, Senatul universitatii nedand curs cererii de revocate, fapt pentru care a primit si o sanctiune din partea Agentiei Nationale de Integritate. Membrii senatului l-au pastrat in continuare in functia de rector pe profesorul Vasile Astarastoae, functie pe care acesta a detinut-o pana la finele saptamanii trecute, cand si-a anuntat demisia.

 

Dr. Vasile Astarastoae, presedinte CMR

Dr. Vasile Astarastoae, presedinte CMR

Odata cu acest anunt, dr. Vasile Astarastoae a declarat ca luase aceasta decizie inca din luna august, dupa pronuntarea instantei, insa a prelungit momentul pana acum intrucat anul acesta este an electoral in cadrul universitatii, urmand a fi ales un nou rector. Totodata, dr. Astarastoae, care detine si calitatea de presedinte al Colegiului Medicilor din Romania, a anuntat ca va ramane membru in senatul universitatii. Parea ca lucrurile s-au linistit in aceasta privinta, odata cu demisia fostului rector, insa ancheta DNA tulbura din nou apele. Procurorii anticoruptie au descins, impreuna cu jandarmii, in sediul administrativ al universitatii, unde au efectuat mai multe perchezitii, inclusiv in biroul fostului rector. Anchetatorii au precizat ca perchezitiile au fost efectuate intr-un dosar de abuz in serviciu care vizeaza refuzul Senatului universitatii de a-l revoca din functia de rector pe Vasile Astarastoae, la momentul primirii notificarii din partea ANI. Totodata, intr-un comunicat al DNA se arata ca exista si suspiciuni de comitere a unor infractiuni asimilate faptelor de coruptie dar ca, pana la acest moment, nicio persoana din cadrul UMF Iasi nu a fost pusa sub acuzare.

 

perchezitii umf iasi

Foto ziaruldeiasi.ro

In iulie 2014, profesorul Vasile Astarastoae a pierdut definitiv, la instanta suprema, procesul in care a contestat decizia Agentiei Nationale de Integritate privind conflictul de interese in care s-ar fi aflat. Atunci, judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie i-au respins recursul formulat impotriva deciziei din 22 mai 2013 a Curtii de Apel Pitesti, unde presedintele CMR ceruse anularea raportului Agentiei Nationale de Integritate privind conflictul de interese. ANI anunta, in decembrie 2011, ca Vasile Astarastoae ar fi fost in conflict de interese si ar fi comis abuz in serviciu cand a semnat contractele de munca si de prestari servicii intre el si Institutul de Medicina Legala Iasi si Universitatea de Medicina si Farmacie Gr. T. Popa din Iasi, institutii pe care le conducea, precum si cu fiica sa, in cadrul derularii mai multor proiecte cu finantare europeana. Cei doi ar fi obtinut astfel 204.759 de lei. ANI preciza ca Vasile Astarastoae a detinut functia de rector in perioada 2008 – 2012, cand a fost implicit si ordonator principal de credite al UMF Iasi. Din 1 mai 2010, acesta a participat, in baza a patru contracte de munca, respectiv de prestari servicii, la impementarea a trei proiecte cu finantare europeana, atat in calitate de reprezentat legal al UMF Iasi, institutie publica partenera in proiect, cat si in calitate de salariat.

 


Adaugati un comentariu


 

*