80 de copii vor fi operati anul acesta, in cadrul Programului de chirurgie cardio-vasculara pediatrica

Pana in prezent, au fost operati pe cord 38 de pacienti, de catre echipele mixte de medici romani si italieni, pe langa Centrul de Cardiochirurgie Pediatrica de la Spitalul Marie Curie si cel de la Iasi, urmand a fi infiintat unul nou, la Timisoara.

 

spital marie-curieVenit in vizita la Spitalul Marie Curie, la scurt timp dupa ce l-a demis pe managerul spitalului Sf. Ioan, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, de aceasta data s-a declarat multumit de activitatea medicilor si a conducerii unitatii medicale, apreciind in mod special Programul de dezvoltare a Chirurgiei Cardio-vasculare Pediatrice, derulat din luna septembrie a anului trecut, impreuna cu medicii specialisti italieni din cadrul Clinicii San Donato. Insotit de medicul Raed Arafat, care a fost unul din initiatorii proiectului, in perioada in care era secretar dee stat in Ministerul Sanatatii, Banicioiu s-a intalnit cu echipa de medici italieni prezenti zilele acestea la spitalul Marie Curie pentru a efectua noi operatii pe cord, discutand cu acestia despre stadiul programului. S-a facut cu aceasta ocazie si o evaluare a Programului, Nicolae Banicioiu declarand ca Ministerul Sanatatii va sprijini in continuare acest proiect, si ca se lucreaza pentru infiintarea unui nou centru, la Timisoara, unde sa se poata efectua operatii pe cord la copii, asa cum se intampla in prezent la Marie Curie si la centrul de la Iasi.

 

operartii  inima copii marie curieDemarat in cursul lunii septembrie a anului trecut, programul urmareste formarea de specialisti romani pentru interventiile chirurgicale cardio-vasculare in cazul copiilor cu malformatii cardiace, cu ajutoril medicilor italieni de la clinica San Donato. Acestia opereaza impreuna cu medicii romani, la Spitalul Marie Curie din Bucuresti si la centrul special din Iasi, pana in prezent la spitalul din Capitala fiind efectuate 30 de interventii, iar la Iasi, opt. Totodata, echipe de medici si asistenti romani sunt trimise periodic la clinica italiana pentru a se specializa, unde participa la operatii efectuate de medicii italieni. Chiar in aceasta perioada, o noua echipa de medici de la clinica San Donato se afla la Bucuresti intr-o noua misiune medicala, in aceasta saptamana fiind efectuate deja, cu succes, patru operatii. Interventiile efectuate de echipele mixte de medici romani si italieni sunt din ce in ce mai complexe, iar ministrul Banicioiu a declarat ca pana la sfarsitul anului  se doreste ca numarul operatiilor facute in cadrul programului sa ajunga la 80.

 

Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii

Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii

Tot cu ocazia vizitei efectuate la Spitalul de copii Marie Curie, ministrul Sanatatii a mai precizat ca alti trei medici si doua asistente vor pleca peste cateva zile in Italia, pentru a se pregati in cadrul programului, in timp ce un medic anestezist din echipa italiana va ramane permanent la Marie Curie, pana cand va putea fi inlocuit de unul  roman cu aceeasi specializare, pregatit in cadrul aceluiasi program. „Cazurile sunt din ce in ce mai grave, este foarte important ca am reusit sa operam acesti copii in tara si sa nu mai fie nevoie sa-i trimitem in strainatate. Totodata, am rezolvat o problema foarte importanta la spitalul Marie Curie, respectiv aceea a anestezistului. Echipa de medici italieni a acceptat ca un anestezist al lor sa ramana sa lucreze in Romania. Este vorba despre un medic sirian, care a fost bucuros sa ne sustina in cest proiect” a declarat Nicolae Banicioiu.

 


Adaugati un comentariu


 

*