800 de romani, salvati prin transplant de ficat. Alte cateva sute asteapta un organ salvator

18 octombrie 2016 | 0 comentarii |

Pe langa deciziile privind transplantul, autoritatile au in vedere si extinderea programului de tratament fara interferon – este vestea buna primita de pacientii cu afectiuni hepatice si transplant de ficat, care s-au intalnit cu medicii salvatori, la Institutul Fundeni.

 

medici-pacienti transplant(2)Boala si suferinta nu cunosc granite. Oricine ai fi, oricare ti-ar fi statutul social, intelectual sau material, oriunde ti-e dat sa traiesti si in orice conditii, cata vreme esti supus acelorasi riscuri, boala si suferinta sunt la fel. Nu conteaza ca esti medic sau pacient, pentru ca la un moment dat, rolurile se pot schimba. De aceea, cercetatorii, medicii si oamenii obisnuiti este nevoie sa colaboreze, sa se sustina unii pe altii si sa gaseasca cele mai eficiente cai si mijloace pentru ca efectele bolii sa fie diminuate, iar suferinta sa fie alinata. Iar daca ti se ofera o a doua sansa la viata, cu atat mai recunoscator, mai intelegator si mai bun poti deveni. Acestea par a fi concluziile intalnirii de anul acesta dintre pacientii cu afectiuni hepatice cronice sau cu transplant de ficat, organizata de Asociatia SANO-HEP Romania, Asociatia Transplantatilor de Ficat – LIVERTRANS si Alianta pentru Sanatate din Romania.

Experientele de viata, bucuriile si problemele cu care se confrunta pacientii cu afectiuni hepatice sau cu transplant de ficat, impartasite cu medicii care i-au salvat si ii ajuta sa-si continue viata, au fost expuse,in cadrul intalnirii, problemele sistemului de sanatate romanesc si s-au propus solutii de imbunatatire a colaborarii intre beneficiari si decidenti.

 

Prof. dr. Irinel Popescu

Prof. dr. Irinel Popescu

Profesorul Irinel Popescu, seful Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni, supranumit pe buna dreptate „parintele transplantului de ficat din Romania”, a precizat, cu aceasta ocazie, ca aproximativ 800 de romani au fost salvati in decursul a 10 ani de cand se realizeaza si in Romania transplanturi de ficat, dar lista de asteptare este mult mai mare. Medicul a subliniat inca o data nevoia de a se intelege importanta actului donarii, pentru ca „asa cum stim ca este nevoie de sange pentru a salva viata unor persoane aflate in suferinta, la fel este nevoie si de organe, pentru a salva vieti. Acceptarea donarii, in urma unei informari corecte a celui care poate deveni donator, alaturi de un set de masuri coerente si corecte de tratament, precum si adopatera unor terapii de ultima ora sunt absolut necesare pentru o evolutie normala a sistemului de sanatate”.

Acesta a adus in discutie necesitatea si eficienta terapiei fara interferon, de care beneficiaza pacientii cronici infectati cu Hepatita cu C si faptul ca insa se discuta daca eficienta acestui tratament este mai mare daca se administreaza inainte sau dupa transplantul de ficat, mentionand ca „Agentia europeana a medicamentului a aratat ca in cazurile de coinfectie cu virus C si B, dupa tratamentul fara interferon s-a observat o explozie a virusului B, de aceea pacientul supus acestui tratament trebui permanent urmarit, monitorizat”, a punctat prof. dr. Irinel Popescu, care in aceasta saptamana este invitat special al Simpozionului „Terapii de varf in oncologia moderna”, unde se va dicuta despre tratarea cancerului prin stimularea imunitatii non-specifice, terapia tintita cu nanoparticule, terapia nano-knife si criochirurgie.

 

pacienti transplant(3)Prezenta la intalnirea medicilor si pacientilor cu afectiuni hepatice cronice si transplant hepatic, medicul Roxana Radu, reprezentantul CNAS, a dat o veste buna cu privire la terapia fara interferon. Aceasta a precizat ca pana la ora actuala au fost avaluate 7.200 de dosare ale pacientilor cu hepatita cronica cu virus C si ciroza hepatica, iar in tratament au fost aprobate 5.600, in majoritatea celor neaprobate fiind necesare documente cu care sa fie completate. „Un fapt imbucurator este acela ca in 1914 cazuri care au fost testate dupa incheierea acestui tratament, viremia a fost zero, ceea ce ne determina sa credem ca tratamentul este eficient. Au existat si 59 de cazuri in care s-a intrerupt tratamentul. Rezultate concludente vor exista insa dupa efectuarea a doua viremii, respectiv, a unei la sfarsitul celor 12 saptamani de tratament, iar a doua la 12 saptamani de la sfarsitul tratamentului, indiferent de rezultatul obtinut la finalul terapiei”, a precizat dr. Roxana Radu, secretar al Comisiei de experti pentru afectiuni hepatice din cadrul CNAS, mentionand ca pentru anul viitor se ia in calcul tratamentul fara interferon a 10.000 de pacienti.

 

Prof. dr. Radu Voiosu

Prof. dr. Radu Voiosu

Profesorul Radu Voiosu, membru al aceleiasi comisii, considera insa ca trebuie imbunatatita comunicarea intre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Ministerul Sanatatii, pentru ca lucrurile sa merga mai bine pentru pacienti. „In curand va aparea si ghidul european pentru boli hepatice, iar conform acestuia, pe care si noi va trebui sa-l aplicam, pe langa pacientii transplantati si cei cu F4, vor fi inclusi in tratamentul fara interferon si pacientii cu F3 si F2. Este insa necesar sa avem in vedere si faptul ca nu se poate aplica acest tratament tuturor pacientilor cu hepatita cu virus C, pentru ca in anumite cazuri se pot produce mutatii care vor fi greu, daca nu imposibil de controlat. De aceea este necesara o monitorizare permanenta a pacientilor si o relatie foarte buna si sincera intre medic si pacient”.

Presedintele SANO-HEP, Gheorghe Ionescu, a tinut sa atraga atentia ca este necesar sa se faca preventie si informare despre hepatita si despre transplant nu numai in anumite ocazii, cu prilejul unor evenimente, ci in mod constant, atat prin organizatiile de pacienti, cat mai ales prin intermediul ministerelor Sanatatii si Educatiei, inca din scoli pentru ca numai astfel va exista o educatie sanitara asa cum exista in alte tari unde nivelul de educatie este mult mai ridicat si, foarte important, din surse autorizate.

 

transplant ficat 2016Medicul Doina Hrehoret, care face parte din echipa prof. Irinel Popescu de la Institutul Clinic Fundeni si care are in monitorizare aproximativ 100 de pacienti beneficiari ai terapiei fara interferon, a apreciat la randul sau ca monitorizarea pacientului si comunicarea cu acesta sunt esentiale pentru reusita tratamentului. Medicul apreciaza ca un pacient cu afectiuni hepatice cronice poate sa obtina rezultate spectaculoase in urma unui tratament adecvat. Medicul accentueaza, insa, necesitatea constinetizarii importantei transplantului si face un nou apel la romani, sa accepte donarea de organe informata, pentru ca exista situatii in care starea functiilor hepatice impune transplantul ca unica sansa de supravietuire. In cazul pacientilor transplantati, la care virusul si-a facut din nou prezenta, a constatat ca efectul terapiei fara interferon este unul foarte bun si considera, de aceea, ca este necesar, pentru ca pacientul sa poata fi tinut in viata.

La randul sau, prof. Ileana Constanrtinescu a punctat impactul diagnosticului virusologic asupra evolutiei clinice si terapeutice in cazul pacientilor cu infectii cronice VHB, VHD si VHC, mentionad ca „virologia moleculara reprezinta un instrument diagnostic util atat pentru evaluarea statusului pacientului cat si pentru raspunsul la terapia antivirala si a evolutiei clinice”.

 

Dr. Crina Stefanescu

Dr. Crina Stefanescu

Dr. Crina Stefanescu, presedintele LIVERTRANS, unul dintre coorganizatorii intalnirii de la Fundeni, spune ca a fost, ca de fiecare data, impresionata de intalnirea cu cei aproximativ 100 de medici si pacienti prezenti la eveniment. Considera ca „aceste discutii intre medici si pacienti ca intr-o familie, aceste discutii deschise si prietenesti, intr-o atmosfera relaxata si nu in care sunt prezentate doar studii si referate ne-a facut sa simtim cu adevarat ca suntem cu totii de aceeasi parte a bariucadei si sa intelegem, inca o data, ca boala si suferinta nu cunosc granite. Multumim din suflet salvatorilor nostri, medici si donatori, pentru ca ne-au dat a doua sansa la viata! Multumim pentru participare si pentru informatiile pretioase, invitatilor nostri: Acad. Prof. dr. Irinel Popescu, Prof.dr.Radu Voiosu, Prof. dr. Ileana Constantinescu, dr. Doina Hrehoret, dr. Bogdan Dorobantu, dr. Botea Florin, dr. Cecil Omar, dr. Gabriela Smira si dr. Roxana Radu reprezentanta CNAS! Un gand pios de recunostinta inaltam catre cer, catre donatorii ingeri! Aceste intalniri care au devenit o traditie, ne confirma, inca o data, ca trebuie sa pretuim fiecare clipa din viata si ne ajuta sa fim la randul nostru mai buni, sa intelegem suferintele celor din jur si sa-i ajutam la randul nostru, atat cat ne sta in putinta!”, a declarat medicul buzoian Crina Stefanescu, presedintele Asociatiei Transplantatilor de Ficat – LIVERTRANS, ea insasi beneficiara a unui transplant, dupa intalnirea care a avut loc in amfiteatrul Institutului Clinic Fundeni.

 

GALERIE FOTO:

 


Adaugati un comentariu


 

*