96 de milioane de lei pentru Scleroza multipla in placi

4 martie 2013 | 0 comentarii |

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat astazi, in cadrul unei mese rotunde, ca bugetul alocat acestei afectiuni autoimune va fi comparabil cu cel de anul trecut, iar programul va fi derulat prin Casa Nationala de Asigurari Sanatate.

 

Dr. Raed Arafat

Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a participat astazi, 4 martie 2013, la masa rotunda cu tema „Traind cu scleroza multipla in placi”, organizata de Mediafax si Societatea de Scleroza Multipla din Romania, anunta Biroul de presa al Ministerului Sanatatii (MS).

Cu aceasta ocazie, dr. Arafat a declarat ca, incepand cu anul 2000, Ministerul Sanatatii deruleaza Programul National de preventie secundara a invaliditatii si recaderilor la bolnavii cu scleroza multipla, si va continua sa finanteze tratamentul acestor pacienti.

In cadrul Programului pentru Scleroza multipla in placi se afla in tratament, la ora actuala,  2 300 de pacienti, bugetul alocat in 2012 fiind de peste 96 milioane de lei. Programul este coordonat de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), prin comisia de experti in domeniu desemnata de aceasta si se deruleaza in 11 unitati sanitare la nivel national.

Si in anul 2013, Ministerul Sanatatii a solicitat CNAS continuarea acestui program. Bugetul alocat fiind comparabil cu cel de anul trecut, adica in jurul cifrei de 96 milioane de lei. De altfel, in minister exista o comisie care analizeaza si evalueaza toate programele nationale de sanatate. Va fi o reasezare a acestora in sensul in care unele programe, care nu sunt urgente si nici prioritare nu vor mai fi finantate, fondurile lor vor fi redirijate catre programele prioritare”, a declarat dr. Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Acesta a amintit ca asa cum a declarat si ministrul Sanatatii, pentru o mai buna gestionare a managementului si o eficientizare a Programelor Nationale de Sanatate, MS va infiinta Agentia Nationala de Programe, institutie independenta subordonata ministerului.

 

Prof.dr. Ovidiu Bajenaru

Prof. dr. Ovidiu Bajenaru, presedintele Societatii de Neurologie din Romania,  a spus cu acelasi prilej ca scleroza multipla este cea mai invalidanta boala a adultului tanar si afecteaza inclusiv familia celui bolnav, care trebuie ingrijit.

Din perspectiva cost-beneficiu, s-a demonstrat ca investitia in terapia acestor pacienti are un impact negativ mai mic fata de impactul social al netratarii. Problema costurilor a fost analizata la nivelul Uniunii Europene in 2007 si s-a aratat ca cea mai mare proportie revine costurilor de ingrijire determinate de invaliditatea la care ajung pacientii. E nevoie urgenta sa investim in tratament, pentru ca acelasi studiu arata ca sunt costuri mult mai mici daca pacientul este tratat in forma usoara”, a precizat dr. Bajenaru, mentionand ca la nivelul UE, fiecare cetatean plateste 27 de euro pentru tratamentul acestei boli.

Presedintele Societatii de Neurologie a mai spus ca includerea pacientilor in tratament aduce multiple beneficii pentru acestia, 84 la suta dintre ei avand beneficii semnificative de reducere, iar 17 la suta dintre ei ajung sa nu mai faca niciun puseu sau cel mult unul la unu, doi ani, in timp ce in cazul copiilor, rata de recadere dupa intrarea in tratatemnt a scazut de la 1,1 la suta  la 0,3 la suta.

Potrivit studiilor europene, Romania se situeaza pe locul 27 din 33 de tari analizate in ce priveste accesul la tratament al pacientilor.

 

Codrin Scutaru

La randul sau, Codrin Scutaru, secretar de stat pe asistenta sociala din Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, a spus ca scleroza multipla, asa cum ar trebui sa fie o urgenta medicala, ar trebui considerata si o urgenta sociala.

Acest numar important de persoane diagnosticate merita toata atentia si constientizarea noastra, pentru ca este un fenomen care se intampla la nivel european. In Uniunea Europeana, aproape jumatate de milion de oameni au acest diagnostic, dar numarul celor afectati este mult mai mare, pentru ca in jur ei au familie, prieteni, colegi de serviciu care si ei sunt afectati de acest fenomen, pentru ca trebuie sa se implice “, a precizat Scutaru.

Secretarul de stat a mai spus ca spera ca la sfarsitul anului 2014 sa fie posibila colectarea datelor statistice cu referire la codurile de boala ale persoanelor cu handicap, prin realizarea si implementarea Registrului Electronic al Persoanelor cu Handicap, ceea ce ar permite sa se stie cu exactitate ce segment din persoanele cu handicap din Romania este afectat de scleroza mulipla si cum se poate interveni.

 

Scleroza multipla afecteaza preponderent femeile

Scleroza multipla (scleroza in placi) este o boala cronica, potential invalidanta, care afecteaza sistemul nervos central. Este considerata boala autoimuna, sistemul imunitar atacand celulele propriului organism ca si cum ar fi straine, in cele din urma ajungandu-se la incetinirea si chiar impiedicarea impulsurilor nervoase care coordoneaza musculatura, sensibilitatea si vederea.

Incidenta Sclerozei multiple in randul femeilor este mai ridicata decat la barbati cu aproximativ 50 la suta (adica in proportie de 3 femei pentru fiecare 2 barbati) si este o boala a adultului tanar, varsta generala a inceputului manifestarilor fiind intre 29-33 de ani, dar aceasta plaja este mult mai larga, de la 10 la 59 de ani. Nu este contagioasa si nici ereditara, desi exista o predispozitie genetica ce explica frecventa mai ridicata in anumite familii.

Poblemele cu care se confrunta pacientii diagnosticati cu scleroza multipla in Romania au fost analizate in cadrul conferintei, impreuna cu secretarul de stat din Ministerul Sanatatii Raed Arafat, secretarul de stat din Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice Codrin Scutaru, presedintele Societatii de Neurologie din Romania, prof. dr. Ovidiu Bajenaru, presedintele Societatii de Scleroza Multipla din Romania, Laurentiu Lazar, Vasile Cepoi, consilierul premierului Victor Ponta, Mihaela Bardos, director de programe in Ministerul Sanatatii, presedintele Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti Gheorghe Iana si europarlamentarii Petru Luhan si Cristian Busoi.

 


Adaugati un comentariu


 

*