A doua sansa la viata

18 august 2013 | 0 comentarii |

Campania „Spune DA! Sustine donarea de organe” a debutat cu dreptul, pe Litoralul Marii Negre. Conferinte, voluntariat, impartire de fluturasi si pliante, discutii cu populatia si cu turistii, lansare de lampioane si povesti de viata, impresionante –  bilantul primeo etape a campaniei derulata de Asociatia Transplantatilor din Romania pe parcursul a cinci week-enduri, in tara.

 

Conferinta de presa

Conferinta de presa

Auzim in fiecare zi, cel putin o persoana, spunand ca nimic nu este mai de pret decat sanatatea. O comoara care poate sa dispara insa cand te astepti mai putin. Din pacate, oamenii se gandesc cu adevarat la acest aspect abia atunci cand sunt ei insisi afectati sau cand cineva drag sau apropiat trece printr-o confruntare cu adevaratele probleme de sanatate pe care orice organism le poate suferi la un moment dat. Masinaria cu care suntem inzestrati de la natura sau de la Dumnezeu, spuneti-i cum vreti, merge ce merge, pana cand te trezesti ca trebuie dusa la un service. Timpul alocat investigatiilor poate uneori depasi limita de accept a vehiculului uman, iar atunci… e prea tarziu! S-a produs inevitabilul.

Exista, insa, o sansa pentru cei pe care viata ii pune la grea incercare si le ia la un moment dat sanatatea: transplantul de organe. Cercetari internationale sustin ca fiecare dintre noi avem sanse egale de a fi la un moment dat donator sau primitor al unui organ de la o alta persoana. Singura sansa de a mai trai este, de multe ori, ca cel aflat in suferinta sa primeasca organul de care are nevoie. Este povestea a mii de romani care au beneficiat de un transplant sau se afla pe listele de asteptare.

 

Exista viata dupa transplant

Exista viata dupa transplant

Voluntari Crucea Rosie

Voluntarii Crucii Rosii, alaturi de cei ai ATR

Cei care au avut norocul sa primeasca o noua viata dupa transplant, duc astazi o viata normala, iar unii dintre ei chiar fac lucruri deosebite, la care nu s-ar fi gandit inainte. Traiesc fiecare zi, chiar fiecare clipa a vietii lor cu mai multa intensitate si cu o mai mare responsabilitate. In fiecare clipa le multumesc, insa, celor care le-au daruit o a doua viata: donatori, familiile acestora si medici care au facut posibil transplantul. Si mai sunt recunoscatori celor care i-au inteles si i-au ajutat atunci cand aveau mai mare nevoie: familie, prieteni, oameni simpli care i-au incurajat. „Nu-i putin lucru, sa fii pe marginea prapastiei, aproape fara speranta, si deodata sa te salveze cineva. Astfel de evenimente te fac sa pretuiesti viata si sanatatea mai mult decat inainte de a sti ca le poti pierde. De aceea suntem recunoscatori pentru fiecare clipa de viata si incercam sa-i ajutam si pe altii sa inteleaga cat de important este ca atunci cand pierzi pe cineva drag sa accepti ca o particica din el sa supravietuiasaca printr-o alta persoana careia-i salveaza viata. Vrem sa facem oamenii sa inteleaga gestul donarii. A dona este un gest suprem. Un donator in moarte cerebrala poate salva chiar si opt vieti”, spune, cu emotie, Amali Teodorescu, vicepresedinta a Asociatiei Transplantatilor din Romania (ATR), ea insasi salvata in urma cu 18 ani, prin transplantarea unui rinichi de la mama sa.

 

Voluntarii ATR si ai Crucii Rosii

Conferinta de lansare a campaniei

In semn de multumire pentru cei care le-au daruit o a doua viata,  dar si pentru a informa populatia Romaniei ce inseamna transplantul, care este diferenta dintre acordul prezumat si acordul informat, cum este viata dupa transplant si cat de important este sa poti salva o viata, 14  reprezentanti ai ATR merg prin tara, unde organizeaza intalniri cu autoritatile locale si mai ales cu populatia.

Campania „Spune DA! Sustine donarea de organe” – editia 2013, a debutat cu dreptul, ieri, la Constanta, prin conferinta de presa „Actul donarii, transplantul si starea posttransplant”. Incepand din acest an, intreaga campanie se desfasoara sub auspiciile Ministerului Sanatatii, conform protocolului incheiat in 11 iunie 2013.

Astazi, campania a continuat la fel de eficient, la Mangalia, unde Primaria locala „ne-a acordat un sprijin foarte important, pentru care nu avem decat cuvinte de multumire”, spun reprezentantii ATR.

In urmatoarele patru weekend-uri, inimosii transplantati se vor afla la  Iasi, Brasov, Craiova si Bucuresti, purtand cu ei povesti de viata care mai de care mai impresionante.

 

Prof. dr. Vasile Sarbu, la confrinta de presa

Prof. dr. Vasile Sarbu, la confrinta de presa

Gheorghe Tache, presedinte ATR

Gheorghe Tache, presedinte ATR

Prof. dr. Vasile Sarbu, membru al Academiei de stiinte medicale, s-a alaturat reprezentantilor ATR, la conferinta de presa, impreuna cu reprezentanti ai Primariei, DSP, Crucii Rosii si coordonatorul de transplant pentru Constanta. Prof. Sarbu s-a aratat impresionat de actiunile asociatiei si de felul in care se deruleaza campania, mentionand ca in ultimul an, la Constanta a avut loc o donare de organe de la un tanar aflat in moarte cerebrala si, in curand, Constanta va deveni Centru de recoltare de organe.

Suntem 14 voluntari care vom participa la fiecare etapa a acestei caravane, carora li se alatura in fiecare oras voluntari de la Crucea Rosie si membrii ai organizatiei, rezidenti in orasele vizitate. In fiecare oras ne intalnim cu presa si cu reprezentanti ai Bisericii, ai Directiilor de Sanatate Publica, cu coordonatorii de transplant si publicul larg. Vrem sa informam populatia si distribuim materiale informative despre donare si legalitatea actului donarii, asa incat oamenii sa poata lua o decizie informata. Vorbim despre nevoia de organe in scop terapeutic, despre legislatia in vigoare privind donarea, despre donatorii – ingeri, despre recunostinta si bucuria vietii”, a explicat Gheorghe Tache, presedintele ATR, recunoscator constantenilor si celor din Mangalia, cat si turistilor care s-au aratat extrem de interesati de aceasta campanie, felicitandu-i chiar, pe voluntari.

 

Tanara voluntara sanatoasa a impresionat

Tanara voluntara i-a impresionat pe toti

Ompartire de pliante pe plaja

Impartire de pliante pe plaja

Reactia publicului larg a fost extrem de importanta. Multe persoane s-au aratat impresionate de felul in care se deruleaza campania de informare, multi au dorit sa stie amanunte, iar numerosi oameni sanatosi, tineri si chiar copii au dorit sa se alature, ca voluntari.

O adolescenta de numai 15 ani si jumatate, care crede ca transplantul este „sansa de a darui viata dupa moarte”, s-a alaturat voluntarilor ATR si le-a adus si un dar impresionant. Dintr-o campanie trecuta, ea a primit un tricou pe care a obtinut autografe de la artisti renumiti care au sustinut spectacole pe litoral, iar acum le-a daruit tricoul celor de la Asociatie, pentru a-l valorifica la o licitatie, iar banii obtinuti sa fie folositi pentru a ajuta un transplantat sau pentru continuarea campaniei.

Ne-a impresionat foarte mult gestul acestei tinere, care alaturi de noi a impartit pliante, a lansat lampioane, a militat pentru ca oamenii sa inteleaga ce inseamna acceptarea donarii si nevoia de generozitate, sa inteleaga ca au mai fost oameni care au facut asta si ca gestul lor nu a fost in zadar. Mai mult, gestul sau ne-a ajutat sa intelegem ca aceasta tara are un viitor si ca tinerii ne pot da lectii, uneori”, si-a aratat recunostinta, Amali Teodorescu.

 

Mirela Popa si sotul ei, incadrand un voluntar ATR

Mirela si sotul ei, incadrand un voluntar ATR

Tirostii s-au aratat impresionati

Tirostii s-au aratat impresionati

Cateva povesti de viata ale celor care au beneficiat de transplant au fost, de asemenea, demne de facut cunoscute si celor care nu au avut ocazia sa le asculte. Printre ei, pacienti care au beneficiat de transplant renal, de cord si ficat, cu grefe functionale de pana la 18 ani.

Intre ei, Mirela Popa, o doamna draguta de 53 de ani, care daca n-ar fi spus ca este beneficiara unui dublu transplant, ai fi crezut ca nu stie ce-i suferinta. Ea a suferit de o afectiune genetica grava a rinichilor si a ficatului. Noua ani s-a aflat pe lista de asteptare a medicilor, iar cand nu mai avea nicio speranta, a primit rinichiul salvator chiar de la barbatul pe care il iubeste de aproape 30 de ani, sotul ei. Dar bucuria a devenit completa abia in urma cu patru luni, cand a primit si ficatul salvator de la o tanara din Dambovita.

O poveste dramatica a unui cuplu s-a petrecut in urma cu aproximativ 10 ani. Fara nicio problema de sanatate inainte, doamna era insarcinata si cei doi viitori parinti asteptau fericiti venirea pe lume a noului membru al familiei. Din nefericire, in locul bucuriei a venit necazul, sarcina s-a oprit din evolutie, femeia a facut septicemie si, din aceasta cauza, a intrat in insuficienta renala. A fost salvata doar printr-un transplant, dar cuplul nu a mai putut avea copii. A ramas insa unit si viata merge inainte.

 

 

Voluntarii au impresionat

Voluntarii au impresionat

Lansarea lampioanelor, spectacol impresionant

Lampioane, in memoria celor plecati la cer

O alta poveste impresionanta este cea a lui Cristian, de 32 de ani, din Mangalia, care timp de 6-7 a mers la dializa si aproape nu mai avea vreo speranta. Anul trecut a devenit, insa, beneficiarul unui transplant renal, care i-a schimbat viata. Acum este un tanar plin de speranta, a intrat la facultate si este mai decis ca oricand sa faca lucruri la care inainte cu un an nici nu visa.

Peste un an, si Ovidiu, un tanar de 27 de ani,din Constanta, va intra in sala de operatie. Va primi rinichiul salvator de la matusa lui.

Aceste povesti le-am aflat in cadrul campaniei „Spune Da! Sustine donarea de organe” desfasurata la Constanta.

Pentru a constientiza importanta donarii de organe, voluntarii Asociatiei Transplantatilor au impartit pliante turistilor aflati pe plaja, iar seara, au lansat lampioane in memoria celor care plecand din aceasta viata au daruit viata altor oameni. O fetita de numai 8 ani a fost atat de impresionata incat s-a alaturat si ea voluntarilor campaniei. Din ce in ce mai multi oameni onteleg si accepta ca donarea de organe este necesara, ca poate salva vieti.

 „Am vrea sa putem spune, la finalul celor cinci saptamani de campanie, ca cei pe care i-am intalnit vor fi informati si vor sti ce este legal si ce nu in actul donarii, ca vor intelege nevoia de generozitate si altruism”, a punctat Gheorghe Tache, presedintele ATR.

Concluziile campaniei vor fi prezentate si dezbatute la Conferinta nationala „Transplantul, pacientul in stare post transplant si viata cotidiana a acestuia”, pe 27 septembrie, la care vor fi prezenti reprezentanti ai institutiilor din sistemul sanitar, ai administratiei centrale, ai legislativului si ai centrelor de transplant.

Romania se afla pe ultimele locuri in Europa in privinta numarului donatorilor de organe, cu numai un donator la un milion de locuitori. Pe listele de asteptare sunt peste 2.500 de persoane care au nevoie de transplant de rinichi, de ficat sau de cord.

Campania „Spune Da! Sustine donarea de organe” va continua la Iasi, Brasov, Craiova si  Bucuresti.


Categorii: Eveniment, Reportaj

Adaugati un comentariu


 

*