A fost aprobat programul de incurajare a consumului de fructe si legume in scoli

Acesta va fi pus in practica din aceasta toamna, iar implementarea sa va intra in sarcina ministerelor Agriculturii, Sanatatii si Educatiei. La Buzau, elevii din doua scoli vor primi o masa calda, anunta autoritatile judetene. 

 

Dupa aproape un an de cand a fost luata decizia ca binecunoscutul program „Cornul si laptele” sa capete valente mai sanatoase, autoritatile au anuntat ca, incapand cu viitorul an scolar, alimentele care vor fi distribuite copiilor in scoli si gradinite vor fi mai diversificate si mult mai sanatoase. A fost nevoie de un an de discutii la nivel central si dezbateri publice pentru ca forma finala a noului program care se va numi simplu „Programul pentru scoli” sa fie definitivata si aprobata, in ultima sedinta de guvern.

Implementarea sa va intra in sarcina Ministerului Agriculturii, Ministerului Sanatatii si a Ministerului Educatiei, iar noul program va incepe sa fie pus in aplicare odata cu prima zi a anului scolar 2017-2018.

Programul pentru scoli unifica programul „Cornul si laptele” si pe cel pentru incurajarea consumului de fructe si legume in randul elevilor. Elementul sau principal consta in distribuirea in scoli de fructe si legume proaspete, lapte natural de consum si produse lactate fara adaos de lapte praf, impreuna cu produse de panificatie proaspete. Pe langa componenta alimentara ce are ca scop asigurarea unei alimentatii sanatoase copiilor, programul are si o componenta educativa, menita sa le induca elevilor inca de pe bancile scolii un stil de viata sanatos, bazat pe o alimentatie bogata in fructe, legume si produse naturale.

 

Totodata, pe parcursul anului scolar vor fi organizate vizite ale elevilor in fermele din care provin produsele care vor fi distribuite in scoli si  vor particia la concursuri tematice  si alte activitati care vor tine tot de partea educativa a programului, organizate la nivelul unitatilor de invatamant.

Programul prevede un meniu mult mai diversifivat ce va fi oferit copiilor, bazat pe produse proaspete si suta la suta naturale. Astfel, daca pana acum copiii primeau doar mere, prin intermediul noului program, gama de fructe va fi mult diversificata, iar lista se vor adauga si legume proaspete.

In acest sens, Ministerul Sanatatii a recomandat distributia de fructe si legume autohtone de sezon, proaspete, care sa fie distribuite cat mai aproape de recolatare, cu o perioada de pastrare medie si lunga, astfel incat sa corespunda calitativ la momentul in care ajunc pe bancile copiilor. Fructele care se preteaza cel mai bine pentru a indeplini aceste conditii sunt merele, perele, strugurii, prunele, piersicile si nectarinele, iar in privinta legumelor sunt recomandati morcovii, ardeiul gras si castravetii.

 

In ceea ce priveste produsele lactate, Ministerul Sanatatii a recomandat ca fiecare copil sa primeasca o cantitate de 200 de mililitri de lapte tratat termic, UHT sau pasteurizat, ori produse lactate fermentate, precum iaurt, lapte acru, sana, etc. Conditia esentiala pusa de specialistii Ministerului Sanatatii este ca produsele lactate sa nu contina adaosuri de zahar sau alti indulcitori, cacao sau fructe. Totodata, Ministerul Sanatatii a fost de acord cu propunerea MADR privind degustarea ocazionala a mierii, convenind ca li se poate oferi ocazional copiilor miere, in cantitate de 1-3 grame pe kilogram/corp.

Finantarea Programului pentru scoli va fi asigurata de la bugetul de stat, prin sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata repartizate pe judete si municipiul Bucuresti, precum si din fonduri externe nerambursabile.

Bugetul pentru implementarea programului pentru in fiecare an scolar se va stabili anual, prin hotarare de guvern.

Programul a fost aprobat la finele saptamanii trecute, in ultima sedinta de guvern, urmand ca in termen de 30 de zile lucratoare de la intrarea in vigoare sa fie emisa o alta hotarare de guvern, in care se vor stabili toate masurile necesare pentru implementarea sa.

 

Tot din aceasta toamna, in judetul Buzau, doua unitati de invatamant vor oferi elevilor o masa calda, in timp ce in celelalte unitati de invatamant va functiona programul prin care elevii primesc pe langa corn si lapte, fructe si legume.  Autoritatile judetene au decis ca  Scoala Gimnaziala nr. 12 – Sfantul Apostol Andrei si Liceul cu Program Sportiv – Iolanda Balas Soter,  ambele situate in Cartierul Micro XIV din municipiul Buzau, sa fie incluse in programul pilot prin care se ofera copiilor o masa calda.

Vicepresedintele Consiliului Judetean Buzau, Romeo Lungu, a anuntat vineri, pe pagina sa de socializare, ca  incepand din aceasta toamna „un nou proiect finantat de Guvernul Romaniei va fi implementat in municipiul Buzau! Peste 1.500 de elevi vor avea o masa calda in anul scolar 2017-2018. Astfel, 799 de elevi de la Liceul cu Program Sportiv si 716 elevi de la Scoala Generala nr. 12 vor fi beneficiarii programului pilot de acordare a unui suport alimentar”, a precizat reprezentantul autoritatii judetene.

In luna mai a acestui an, presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind Programul „Masa calda in scoala”, promovata de Guvernul Ciolos prin Ordonanta de Urgenta nr. 271/2016, privind aprobarea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru prescolarii si elevii din 50 de unitati de invatamant preuniversitar de stat. Aceasta prevede ca elevii vor beneficia de un pachet alientar sau o masa calda, zilnic, in valoare de 7 lei. Acesta va inlocui Programul „Cornul si laptele”, pentru a incuraja alimentatia sanatoasa, a limita risipa si a incuraja prezenta elevilor la cursuri.


Adaugati un comentariu


 

*