A fost Buzau Fest. Si va mai fi

5 iunie 2017 | 0 comentarii |

Mii de buzoieni si turisti din tara s-au bucurat, in weekend, la evenimenul organizat de Consiliul Judetean Buzau in Statiunea Sarata Monteoru si pe care autoritatile promit sa-l reediteze.

 

Terapia prin cultura ramane unul dintre dezideratele pe care Consiliul Judetean Buzau si-a propus sa le promoveze ca alternativa la kitsch-urile care au invadat piata, in ultimii ani si sa le consacre pentru a dainui peste timp. „Sanatatea spirituala este esentiala pentru un popor, un neam, o comunitate, de aceea ne-am propus ca pe langa activitatile administrative si investitiile pe care le ralizam conform unui program bine stabilit, sa promovam arta de calitate, traditia, istoria si cultura”, a spus Petre Emanoil Neagu, cand a anuntat ca in zilele de 3 si 4 iunie, Consiliul Judetean Buzau va organiza Festivalul Buzau Fest, un eveniment de calitate, o alternativa la kitsch. Si se pare ca a avut dreptate, tinand cont de reactiile participantilor la festival.

Aer curat, traditii, jocuri, muzica de calitate si, in final, un foc de artificii de neuitat. De toate acestea au avut parte cele cateva mii de buzoieni si alte cateva sute de turisti din tara care au raspuns „prezent” invitatiei presedintelui Consiliului Judetean. Incepand de vineri seara, odata cu parada cu torte care s-a desfasurat pe strazile municipiului Buzau, si pana duminica la miezul noptii, cand s-a incheiat Buzau Fest, la Sarata Monteoru, s-au bucurat, cu mic cu mare, in aceasta minivacanta de Rusalii, pe care multi spun ca o vor tine minte toata viata.

 

Mii de localnici si turisti veniti special in zona pentru prima editie a Festivalului Buzau Fest au iesit, vineri seara, pe strazile municipiului Buzau, pentru a asista la parada cu torte purtate de daci si romani. A fost prima manifestare din seria evenimentelor organizate de Consiliul Judetean Buzau in scopul promovarii traditiilor, istoriei, obiceiurilor, culturii traditionale si turismului.

Imbracati cu costume antice si cu torte aprinse in maini, membrii Garzii Apulum din Alba Iulia, cei ai Terra Dacica Aeterna din Cluj-Napoca si Geto-dacii din Moldova – Iasi au pornit din fata Catdralei Arhiepiscopale si au marsaluit pe Bulevardul Unirii, apoi pe Bulevardul Nicolae Balcescu pana la Muzeul Judetean, pentru a da de veste localnicilor ca urmeaza doua zile de festival.

Un spectacol plin de magie… Parca am fost actor intr-un film despre Roma antica. Iar tortele aprinse parca vesteau o petrecere a zeilor Olimpului…”, a spus un student care a renuntat la cateva ore de invatat pentru examenele din sesiunea care-l astepta.

 

Presedintele CJ Buzau, Petre Emanoil Neagu, s-a alaturat miilor de buzoieni care au marsaluit pe strazile municipiului si si-a exprimat speranta ca in cele doua zile de festival vor fi prezenti, la Monteoru, cat mai multi buzoieni. „Astazi a fost o parada cu torte, o premiera pentru Buzau si pentru inteaga zona a Munteniei. Practic, s-a vestit astfel, inceperea celor doua zile ale Buzau Fest, la Sarata Monteoru. Buzoienii si nu numai ei sunt invitati sa vina in numar mare, pentru a se bucura. Vor fi doua zile care cu siguranta vor insemna un castig, atat pentru judet cat si pentru participanti, care vor avea ce vedea, ce simti si ce admira. Parada a fost o reusita si am inteles asta din numarul mare de buzoieni care au iesit sa ne vada si ni s-au alaturat, marsaluind impreuna cu noi. Inseamna ca oamenii sunt doritori de arta, de cultura adevarata, ca a trecut vremea kitsch-ului, ca au inteles ca noi vrem sa promovam adevaratele valori”, a subliniat Petre Emanoil Neagu, la incheierea marsului cu torte.

Si s-a dovedit ca a avut dreptate, pentru ca sambata si duminica, statiunea Sarata Monteoru a fost „invadata” de turisti. „Toate cele 1160 de locuri de cazare din statiune au fost rezervate de mai multa vreme, iar turistii sositi la Sarata Monteoru in ultimele zile si-au incercat norocul pe la localnici”, a confirmat presedintele CJ Buzau.

 

Participantii la Buzau Fest au avut parte de tot felul de actiuni atractive si interactive, in cadrul carora au putut admira in voie mestesugurile traditionale si de unde si-au putut cumpara suveniruri.

Iar daca au vrut sa respire, pur si simplu, aer curat, s-au putut plimba prin padurea din apropiere, dar asta numai daca s-au putut sustrage atractiilor festivalului, care nu au incetat sa-i uimeasca.

Acest festival este o premiera pentru Buzau si pentru intraga zona a Munteniei. Un eveniment in cadrul caruia noi, cei peste 100 de soldati si gladiatori daci si romani dam viata istoriei antice si promovam patrimoniul antic. Este o invitatie la calatorie in timp”, a descris atmosfera pe care toti invitatii au trait-o cu mare bucurie alaturi de „actorii” care au intruchipat personajele antice, Liviu Zgarciu, reprezentantul Garzii Apulum din Alba Iulia.

O premiera pe care buzoienii si alti participanti la Festivalul Buzau Fest o vor pastra cu siguranta in amintire, un eveniment care a reusit sa satisfaca toate gusturile, de la cei mai mici la cei mai varstnici dintre participanti. Fiecare a invatat sau si-au reamintit ca istoria, cultura si traditia sunt poate cele mai sanatoase mijloace prin care un popor poate dainui peste veacuri si isi poate revendica trecutul ca temelie la viitor.

 

Iar pentru ca deplasarea in statiune sa fie accesibila si celor care nu aveau propriul mijloc de transport si nici nu mai puteau gasi un loc de cazare, Consiliul Judetean a pus la dispozitia buzoienilor, gratuit, un autobuz supraetajat care a circulat din doua in doua ore, pe ruta Buzau – Sarata Monteoru.

Presedintele Neagu s-a asigurat, personal, inca de vineri dupa-amiaza, ca totul va decurge conform planului si ca autobuzul poate avea acces fara probleme pe traseul stabilit. A fost nevoie de ridicarea unor cabluri si toaletarea unor copaci care altfel ar fi atins calatorii aflati la etajul superior al mijlocului de transport, asa ca sambata si duminica, buzoienii care au dorit sa foloseasca acest mijloc de transport s-au putut bucura, in acelasi timp, de o calatorie inedita, cat si de surprizele pregatite de organizatori. Si nu au fost deloc putine aceste surprize, iar cei mai incantati s-au dovedit copiii, care nu numai ca au admirat ceea ce li s-a prezentat, dar au dorit sa se si implice in actiunile interactive si au incercat fie sa se costumeze in soldati, fie sa traga cu arcul, fie sa invete sa teasa sau sa faca alte activitati mestesugaresti sau casnice pe care le faceau stramosii nostri dacii.

Multumirile si cuvintele de apreciere au inceput sa curga pe retelele de socializare, iar cei care au profitat de aceasta oportunitate au spus ca „totul a fost ca la carte”, iar pentru a demonstra ca spun adevarul au postat fotografii in care se puteau vedea doar chipuri vesele si fericite…

 

Prima editie a Buzau Fest a fost deschisa, oficial, sambata, la orele pranzului, de presedintele Consiliului Judetean Buzau, Petre Emanoil Neagu, care a prezentat programul festivalului si a anuntat ca, dupa multi ani, statiunea Sarata Monteoru este, din nou, aglomerata, iar hotelurile si pensiunile din zona, ocupate in totalitate.

Evenimentul a debutat cu prezentarea trupelor care i-au „transportat” pe participanti in vremurile antice. Bazandu-se pe informatii istorice, membrii Garzii Apulum, cei ai Terra Dacica Aeterna si Geto-dacii din Moldova au amenajat, locul de desfasurare a evenimentului, cuptoare la fel ca cele in care dacii isi coceau turtele, iar cei care au dorit au putut urmari intregul „proces tehnologic” si au putut gusta din painea stramosilor. Nu au lipsit nici atelierele antice de prelucrare a osului, a lemnului sau a fierului, iar copiilor le-au fost daruite monede antice, turnate pe loc, in atelierul de monetarie.

Totodata, cei interesati au putut vedea cum se antrenau soldatii si gladiatorii in antichitate si au avut ocazia sa vada jocuri romane. Din programul interactiv nu au lipsit targurile de sclavi, luptele de gladiatori, marea batalie dintre romani si barbari, nici ritualul de incinerare a unei capetenii dace – Rugul lui Zamolxe – focul purificator pentru daci.

 

Pe scena festivalului au evoluat elevi ai Liceului de Arte „Margareta Sterian”, in cadrul unor ateliere de teatru in aer liber, artisti populari locali consacrati, au fost prezentate dansuri populare specifice zonei Buzaului de ansambluri din Berca, Siriu, Manzalesti, Cislau, dar nu au lipsit nici incitantele dansuri antice, nici dansul mofdern si nici muzica clasica.

Au fost prezenti, de asemenea, cei mai vestiti mesteri populari din zona, iar produsele traditionale buzoiene recunoscute la nivel european, precum covrigii de Buzau sau carnatii de Plescoi au fost la mare cautare, ca si fesurile dacice pe care multi dintre parlamentarii buzoieni si le-au achizitionat ca suvenir.

Ultima seara a festivalului i-a adus pe scena amplasata pe terenul de sport din Sarata Monteoru pe membrii trupei Synopsis, pe Dora Gateanovici si pe Gristal – un invitat surpriza din Polonia care a incins atmosfera cu ritmuri de beatbox, iar la final, moldovenii de la Zdob&Zdub au facut furori cu piesele consacrate si cu unele noi.

Festivalul  s-a incheiat cu focurile de artificii care au luminat cerul noptii, in prezenta a peste 8.000 de buzoieni  si invitati din toata tara care au fost unanim de acord ca „Buzau Fest” a fost „The Best Festival”.

 

Luni, cand s-a „tras linie” si s-au analizat efectele acestui festival, presedintele CJ Buzau, Petre Emanoil Neagu a concluzionat ca „totul a fost o reusita, un succes” pentru care a tinut sa multumeasca tuturor celor implicati.

Au fost 2 zile pline de cultura, de prezentare a traditiilor, locurilor, produselor si oamenilor cu care ne mandrim! Multumesc mass-mediei pentru sprijinul acordat in promovarea si prezentarea #BuzauFest, reprezentantilor Jandarmeriei, Politiei, Ambulantei si Pompierilor pentru ca au asigurat desfasurarea in bune conditii a festivalului #BuzauFest, angajatilor CJ care s-au ocupat de organizare, alesilor judeteni care si-au dat girul pentru organizarea unui festival de o asemenea amploare, invitatilor care au facut ca evenimentul sa fie unul de exceptie si nu in ultimul rand, buzoienilor care au participat in numar atat de mare la eveniment”, a scris luni, pe pagina sa de socializare, Petre Emanoil Neagu.

Iar pentru ca orice actiune de succes genereaza, de obicei, dorinta de a fi continuata, presedintele CJ Buzau a dat asigurari ca vor urma si alte editii ale Buzau Fest si chiar ca se gandeste la organizarea unui eveniment similar la finalul sezonului estival.

Prima editie a festivalului a costat CJ Buzau 120.000 de  lei.

 


Adaugati un comentariu


 

*