A fost extins parteneriatul cu medicii italieni, in Programul de Cardiochirurgie Pediatrica

Astfel, programul se va derula si la Cluj, unde copiii cu malformatii cardiace vor fi operati de medicii romani si italieni.

 

spital marie-curieIn Romania se nasc anual circa 2.000 de copii cu probleme cardiace, iar mortalitatea infantila datorata malformatiilor congenitale ale sistemului circulator reprezinta peste 11 la suta din totalul deceselor copiilor cu varsta sub un an. Pana nu de mult, in clinicile romanesti nu existau conditii pentru efectuarea unor operatii cardiovasculare in cazul copiilor. In lipsa acestora, si numarul medicilor pregatiti pentru a realiza astfel de interventii era foarte redus, asa ca sansele ca un copil nascut cu o asemenea malformatie cardiaca sa poata fi operat in Romania erau minime, in timp ce in strainatate presupunea costuri uriase, pe care putini parinti si le puteau permite.

In acest context, Ministerul Sanatatii a demarat un program in parteneriat cu policlinica San Donato din Milano  si Asociatia Bambini Cardiopatici del Mondo, in cadrul caruia se urmarea atat specializarea medicilor chirurgi romani in domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice, cat si efectuarea de operatii de catre medici italieni in clinicile din Romania, asistati de medicii romani aflati in stagiile de pregatire.

Dupa modernizarea clinicii de chirurgie de la spitalul Marie Curie, programul a inceput sa functioneze, mai intai in Bucuresti, apoi s-a extins si la alte clinici din tara.

 

operatie cardiovasculara pediatricaPeriodic, echipe de medici de la clinica din Italia au sosit in Romania, in cadrul unor misiuni de 7-10  zile, pe parcursul carora operau copii cu malformatii cardiace, asistati de medicii romani, pentru ca acestia sa deprinda tehnicile folosite de colegii lor mai experimentati in acest domeniu. La inceput, operatiile s-au desfasurat doar la spitalul Marie Curie, din Capitala, insa pe parcurs, programul s-a extins si la clinicile din Iasi, Timisoara si Targu Mures, pana in prezent fiind efectuate cu succes 56 de operatii, dintre care 11 doar saptamana trecuta. Totodata, in cadrul programului, mai multi medici chirurgi si anestezisti, dar  si asistenti de la clinicile din Romania au efectuat stagii de pregatire in Italia, participand la operatii similare in cadrul clinicii San Donato, deprinzand tehnicile moderne folosite de medicii italieni si putand, la acest moment, sa efectueze interventii similare. Programul s-a dovedit unul extrem de eficient, de aceea autoritatile romane si partenerii italieni au cazut de acord asupra necesitatii extinderii lui.

 

Nicolae Banicioiu

Nicolae Banicioiu

In cursul zilei de astazi, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu a semnat documentele in acest sens, parafand extinderea protocolului. In aceasta noua etapa, orasul Cluj a fost inclus pe harta centrelor medicale care vor realiza astfel de interventii. Au fost prevazute, totodata, mai multe misiuni ale partenerilor in Italia, in scopul cresterii numarului de interventii.

Cu aceasta ocazie, Nicolae Banicioiu a declarat ca „prin extinderea acestui partenriat, copiii cu probleme cardiace vor fi in continuare tratati la cele mai inalte standarde medicale in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii Maria Skladowska Curie, dar si in alte centre medicale din tara, precum Iasi, Timisoara, Targu Mures si, mai nou,Cluj. Acest proiect este extrem de important pentru acesti copii, care vor avea astfel acces la tehnici chirurgicale de ultima ora”.

 



Comentarii (2)

  1. Silvia Dumitru Marin spune:

    TINETI-O TOT ASA, BRAVO! SA MAI AUZIM SI DE BINE…

  2. Raluca Popa spune:

    Frumoase initiative !

Adaugati un comentariu


 

*