A fost lansata campania de testare voluntara pentru hepatita C

30 septembrie 2014 | 0 comentarii |

Exista sanse chiar ca aceasta testare sa fie introdusa in viitorul apropiat in pachetul de servicii medicale de baza, ceea ce ar putea conduce la depistarea precoce si tratarea mai eficienta.

 

hepatita c oprescuIn prima zi a saptamanii in curs a fost lansata o noua campanie de prevenire, de aceasta data fiind vorba de o campanie de testare gratuita pentru depistarea infectiilor cu virusul hepatitei C. Fiind vorba despre un eveniment cu conotatii pozitive ce poate aduce beneficii de imagine in ochii electoratului, de la lansarea oficiala a campaniei nu a putut lipsi ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, secondat de Sorin Oprescu, in dubla calitate de medic si primar al Capitalei, institutie ce sprijina desfasurarea campaniei in Bucuresti. Pentru inceput, actiunea se druleaza doar in Capitala, insa alte centre de testare gratuita urmeaza sa se infiinteze in Timisoara si Iasi, nefiind exclusa posibilitatea ca acest demers sa fie pus in aplicare si in alte orase mari. In baza acestui program national de screening, ale carui costuri se ridica la 1,3 milioane de euro, cate noua medici de familie din fiecare judet, din mediul rural si urban, vor avea posibilitatea sa identifice care sunt pacientii cu risc si sa le propuna testarea, pana la sfarsitul anului 2015. „Am lansat azi testarea voluntara pentru infectia cu hepatita C, pentru inregistrarea datelor in Registrul national al infectiilor determinate de virusurile hepatice. Registrul national are inscrisi 35.282 de pacinenti testati pentru virsul hepatic C. Dintre acestia, 1.932 au fost gasiti HCV pozitiv, adica 5,48 la suta. Acum, pacientii completeaza un chestionar. Daca se incadreaza intr-una dintre categoriile mentionate, intra in screaning. Nu inseamna ca in screaning vor intra 20 de milioane de oameni. In fiecare judet sunt cate noua medici implicati in program, care identifica pacientii cu risc si le propun sa se testeze gratuit”, a declarat dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Matei Bals.

 

banicioiu hepatita cTestul dureaza maxim 15 minute, persoanele care doresc sa il efectueze completand un chestionar rapid si apoi fiindu-le recoltata din deget o proba de sange care va fi suspusa analizelor, iar rezultatul ii va fi comunicat in maxim un sfert de ora.

In Bucuresti, cei care se vor ocupa de efectuarea acestor testari sunt medicii de la Institutul de Boli Infectioase  Matei Bals. Despre acesasta campanie, ninistrul Banicioiu a spus ca „este un pas important si cred ca aceasta etapa de testare este unul dintre pasii importanti si devine, practic, un program-pilot al Ministerului Sanatatii. Anul viitor, aceasta testare ar putea sa fie introdusa chiar in pachetul de servicii medicale de baza. Este o propunere pe care eu o imbratisez si urmeaza a demara discutiile cu Casa Nationala de Asigurari. Am anuntat-o, pentru ca este esential ca acest lucru sa se intample din 2015”.

 

Dr. Adrian Streinu-Cercel

Dr. Adrian Streinu-Cercel

La randul sau, primarul Sorin Oprescu promis ca va pune la dispoziţie si alte locuri pentru testare, precizand ca „este un semnal ca sa ne indreptam catre preventie – depistarea purtatorului sanatos si, apoi, tratamentul. Foarte bine ca programele reapar. Sprijinim programele Ministerului Sanatatii. Pot fi o mie de corturi, pot fi si zece corturi. Nu asta conteza, ci programul de preventie, pentru ca noi ne aflam, dupa cum spune OMS, intr-o aparenta stare de sanatate”.

Persoana care accepta sa fie testata raspunde la mai multe intrebari, iar daca da cel putin un raspuns afirmativ, va fi trimisa la un medicul specialist. Oamenii sunt intrebati daca au facut transfuzii de sange inainte de 1992, interventii stomatologie ample, interventii chirugicale, daca au contacte sexuale intamplatoare, tatuaje si piercinguri, daca folosesc in comun obiecte de igiena personala sau daca administreaza intravenos droguri sau etnobotanice. Daca testul este pozitiv, atunci pacientul este trimis la infectionist sau gastroenterolog. Doar prezenta virusului nu inseamna ca persoanele sunt si bolnave, intrucat 20 la suta dintre pacientii care fac infectia cu virusul hepatitic C se vindeca spontan, iar 80 la suta raman purtatori cronici ai acestui virus, dupa cum a mai explicat profesorul Adrian Streinu Cercel.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*