A fost lansata prima aplicatie din Romania care evlueaza starea psihica a pacientilor oncologici

14 ianuarie 2016 | 0 comentarii |

O stare psihica buna este foarte importanta in tratamentul acestor pacienti, iar pe baza unor termometre emotionale pot stabili daca au sa nu nevoie de sprijinul unui specialist pentru a face fata din punct de vedere emotional.

 

Degi Csaba

Degi Csaba

Un grup de cercetatori din cadrul Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala de la Cluj a lucrat. timp de aproape 15 ani. la un proiect ce vizeaza stabilirea nevoilor psihologice ale pacientilor diagnosticati cu afectiuni oncologice. In anul 2001 a fost demarata o cercetare in acest sens, in patru centre oncologice importante din tara.

Pana in prezent au fost evaluati 1.200 de pacienti, iar pe parcursul cercetarii s-a nascut si ideea dezvoltarii unei aplicatii care sa ii ajute pe acestia sa isi autoevalueze starea psihica si sa ii avertizeze daca au nevoie de sprijinul unui specialist in aceasta problema. Aplicatia mobila, denumita de creatorii sai APSCO, a fost lansata ieri, la sediul facultatii clujene. Fiind prima de acest gen si creata pentru a veni in sprijinul pacientilor oncologici, aplicatia este disponibila gratuit pentru telefoanele mobile si tablete, putand fi descarcata de pe Google Play.

Coordonatorul proiectului, Degi Csaba, a explicat cu ocazia lansarii, ca aplicatia functioneaza folosind asa-numitele „termometre emotionale”, iar pe langa autoevaluarea starii psihice, ofera si o serie de informatii care pot fi utile pacientilor in efortul lor de a face fata bolii din punct de vedere psihic.

 

telefon aplicatieCoordonatorul proiectului a mai declarat ca este vorba de este primul instrument computerizat de screening al distresului oncologic, care este un fel de stres generat de boala, pentru pacientii cu cancer, apartinatori si medici. Are un modul de autoevaluare, iar bolnavul isi poate monitoriza nivelul de distres astfel incat sa vada daca acesta este sau nu critic, ajutandu-l astfel sa stie unde este limita in suferinta psihologica si care este nivelul de la care are nevoie de ajutor in plus.

Modul de utilizare al aplicatiei este foarte simplu,  odata instalata pe un telefon mobil sau tableta, aceasta necesitand un efort de aproximativ un minut pentru completarea unor informatii pe baza carora softul face un calcul ce arata pacientului care este starea sa psihica. Astfel, pacientul trebuie sa bifeze in aplicatie, pe o scala de la 1 la 10, pentru fiecare din cele patru termometre emotionale care indica nivelul de stres, anxietate, depresie si furie, iar pe baza datelor introduse aplicatia indica nevoia de ajutor a pacientului.

Important de retinut este faptul ca utilizarea acestui instrument nu reprezinta o terapie in sine, ci are doar rol de informare pentru pacient, avertizandu-l atunci cand starea sa psihica nu se incadreaza in parametri recomandati, fiind nevoie de asistenta psihologica.

 

cancerTot in cadrul conferintei prilejuite de lansarea acestui instrument, sociologul Degi Csaba a explicat ca  in Romania exista o foarte mica preocupare pentru nivelul de distres al pacientilor cu cancer. Acesta reprezinta insa un element foarte important in lupta lor cu boala si caruia ar trebui sa i se acorde o importanta mai mare. Acesta a aratat ca in institutele oncologice din tara exista prea putini psihologi specializati in sustinerea pacientilor cu cancer, exceptie facand doar Institutul Oncolocic din Capitala. „Ideal ar fi ca aceste institute sa fie dotate cu tablete ieftine, iar pacientii care asteapta sa isi evalueze rapid starea. Apoi, cand intra la cabinetul medicului, acesta are toate datele la indemana, sa stie care este starea psihica a pacientului. In Romania, distresul oncologic nu este o prioritate, nu este tratat, este ceva auxiliar. Am constatat ca procentul pacientilor cu cancer care prezinta depresie clinica si simptome de anxietate este urias, de peste 45 la suta”, a mai declarat coordonatorul proiectului.

Cercetarea a fost finantata de Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii, cu recomandarea Ministerului Sanatatii.

 

 


Categorii: Actual, IT & C, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*