A fost lansata prima platforma de informare despre endometrioza

29 august 2016 | 0 comentarii |

Initiativa apartine unui grup de medici specialisti carora li s-au alaturat cateva paciente care sufera de aceasta afectiune si care doresc sa isi impartaseasca experienta in ceea ce priveste gestionarea bolii.

 

endometriozaIn peisajul numeroaselor portaluri cu tematica medicala dedicate unor afectiuni anume a aparut zilele acestea o noua platforma de informare, prima de acest gen din Romania dedicata endometriozei. Aceasta se adreseaza in egala masura atat pacientelor care deja au fost diagnosticate cu aceasta boala, precum si celor care prezinta simptome specifice dar nu cunosc inca faptul ca ar putea suferi de aceasta boala si cauta informatii veridice pe internet. Totodata, portalul se adreseaza si medicilor, dat fiind faptul ca la acest moment sunt putini specialisti in Romania care cunosc aceasta boala, numarul celor specializati in tratarea si diagnosticarea endometriozei fiind si mai mic.

Platforma online endometrioza.ro este o initiativa a medicului timisorean Voicu Simedrea, medic primar obstetrica-ginecologie, specializat in chirurgia endometriozei, caruia ii s-au alaturat unii dintre cei mai experimentaţi medici din Europa in endometrioza, precum dr. Horace Roman – ambasador al Societatii Mondiale de Endometrioza, si dr. Jorg Keckstein – specialist in chirurgie minim invaziva si sef al primului Centru de Endometrioza de grad III din Austria. Proiectul este dezvoltat si cu sprijinul unor paciente care doresc sa-si impartaseasca experienţa despre gestionarea endometriozei.

 

DR. Voicu Simedrea

DR. Voicu Simedrea

Medicul timisorean a explicat necesitatea lansarii acestui site prin faptul ca „de ani de zile vad ca pacientele se confrunta cu lipsa de informatie in ceea ce priveste endometrioza sau au informatii eronate. Din pacate, pentru ca boala este una recent descoperita informatiile sunt putine. Este important sa existe cel putin o platforma de informare care sa contina date oferite de specialisti, in care pacientele si potentialele paciente sa aiba incredere. De asemenea, cateva paciente si-au aratat disponibilitatea de a se implica in campanii de constientizare a endometriozei, astfel ca aceasta platforma a venit ca un proiect comun al carui scop este informarea corecta, informarea pentru preventie si informarea pentru tratament”.

 Acesta a mai precizat ca la momentul actual nu exista statistici nationale referitoare la aceasta afectiune, dar ca se estimeaza ca aproximativ 400.000 de femei din Romania ar fi afectate de aceasta boala intr-o forma mai simpla, pana la foarte grava.

 

operatiePrincipala problema a pacientelor este ca pana sa fie diagnosticate cu endometrioza, sunt tratate pentru alte boli a caror simptomatologie se confunda cu cea a endometriozei, iar rezultatul este o evolutie in stadiu avansat a bolii, care necesita chiar si intervenţii chirurgicale complexe. De asemenea, impactul asupra vietii pacientei este mare, aceasta fiind afectata in viata personala, dar si profesionala si sociala.

Endometrioza consta in dezvoltarea endometrului, a mucoasei care tapeteaza peretii interni ai uterului, in cu totul alta parte decat la locul potrivit precum la nivelul ovarelor, a trompelor uterine, pe peretele abdominal intern, vezica urinara, intestin, iar uneori poate ajunge pana la plamani, maduva spinarii si chiar la creier. Nu toate femeile care au endometrioza prezinta simptome, totusi dintre cele care prezinta simptome, acestea ar putea include dureri pelvine si infertilitate. Afectiunea poate fi tratata cu ajutorul medicamentelor sau chirurgical, obiectivele tratamentului fiind amelioraraea durerii sau cresterea nivelului de fertilitate.


Categorii: Actual, IT & C, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*