A fost stabilit calendarul de implementare a proiectelor spitalelor regionale

7 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Prima etapa o constituie realizarea studiilor de fezabilitate, care trebuie sa fie gata pana in luna martie a anului viitor.

 

La jumatatea acestei saptamani, ministrul Sanatatii, Florian Bodog, s-a deplasatla Bruxelles, unde a avut o intalnire cu comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, principalul subiect al discutiilor dintre cei doi constituindu-l construirea celor trei spitale regionale, un proicet pe care comisarul european a declarat in mai multe randuri ca il sustine. Discutii similare au mai fost purtate si cu alte ocazii, insa de aceasta data, ministrul Bodog si comisarul Corina Cretu au stabilit un calendar de implementare a proiectului.

Conform acestui calendar, prima etapa o constituie realizarea proiectelor de fezabilitate, iar termenul limita pentru finalizarea acestor proiecte este luna martie a anului viitor. Ulterior, aceste proiecte urmeaza a fi depuse in cursul lunii aprilie.

Intr-un comunicat transmis de Corina Cretu in urma intalnirii cu Florian Bodog, se arata ca s-au facut progrese in ceea ce priveste demararea proiectelor construirii celor trei spitale regionale, comisarul european precizand ca va sustine in continuare implementarea acestora.

 

Printre temele discutate s-a numarat si problema epidemiei de rujeola, cei doi interlocutari tratand oportunitatea dezvoltarii unor proiecte pentru a preveni raspandirea epidemiei si a reduce tot mai mult numarul victimelor. Au fost abordate si teme precum conditiile din spitalele publice romanesti, comisarul european punandu-i in vedere ministrului ca fondurile politicii de coeziune pot contribui semnificativ la imbunatatirea acestor conditii.

Conform aceluiasi comunicat, din aceste fonduri pot fi facute investitii in centre comunitare integrate, unitati ambulatorii, unitati de primiri urgente si telemedicina. Astfel, se are in vedere abordarea nevoilor critice din domeniul sanatatii prin 280 de investitii in ingrijirea comunitara si ambulatorie, precum si in modernizarea a 35 de unitati de urgenta din spitale.

 

Corina Cretu mai precizeaza ca Romania beneficiaza de o alocare de peste 22 de miliarde de euro in cadrul politicii de coeziune pentru perioada 2014–2020, iar in Programul Operational Regional, aproximativ 326 de milioane de euro sunt dedicate investiţiilor in domeniul sanatatii, jumatate din aceasta suma fiind alocata constructiei celor 3 spitale regionale mentionate.

„Asa cum i-am transmis domnului ministru Bodog, imi doresc accelerarea procesului de pregatire a investitiilor in centrele socio-medicale, in conformitate cu angajamentul asumat in Strategia nationala de sanatate. Sustinem autoritatile nationale in pregatirea urmatorilor pasi pentru proiectele deja prevazute. Am discutat si oportunitatea dezvoltarii unor proiecte in domenii de mare necesitate, precum combaterea epidemiei de rujeola, care din pacate a facut atatea victime in ultimele luni”, se mai arata in comunicat.


Adaugati un comentariu


 

*