A intrat in vigoare Directiva Europeana a aplicarii asistentei medicale transfrontaliere

26 octombrie 2013 | 0 comentarii |

De astazi, orice roman se va putea trata in orice tara membra UE, fara acordul prealabil al Casei de Sanatate, dar si orice european va putea opta sa se trateze in Romania, ceea ce ar putea ingrosa listele de asteptare pentru pacientii romani.

 

Cristian Busoi, presedinte CNAS

Cristian Busoi, presedinte CNAS

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Cristian Busoi, a anuntat, astazi, ca 25 octombrie este termenul de transpunere a Directivei Europene 2011/24 privind aplicarea drepturilor pacientilor in cadrul asistentei medicale transfrontaliere, document care asigura cadrul legal pentru a fi garantate drepturile asiguratilor europeni de a beneficia de servicii medicale in toate tarile Uniunii Europene.

In practica, prevederile esentiale ale Directivei 24 sunt deja aplicate in Romania. (…) Aasiguratii care se deplaseaza intr-un stat membru al Uniunii Europene cu scopul de a primi tratament medical, fara aprobarea prealabila a Casei de Asigurari de Sanatate unde sunt luati in evidenta ca persoane asigurate, beneficiaza de rambursarea contravalorii serviciilor medicale la nivelul tarifelor din Romania, fara a depasi contravaloarea in lei a serviciilor achitate de asigurat, precizeaza Busoi, intr-un comunicat de presa remis de CNAS.

In acelasi document se mentioneaza ca Proiectul de lege pentru modificarea Legii 95/2006, necesar pentru transpunerea Directivei Europene 2011/24, a fost elaborat si publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii si se afla in procedura de adoptare”, fiind elaborate si proiectele de acte normative subsecvente acestei legi, respectiv proiectul de Ordin al ministrului Sanatatii si al presedintelui CNAS – prin care sunt reglementate tipurile de asistenta medicala ce fac obiectul autorizarii prealabile si criteriile care trebuie indeplinite pentru obtinerea autorizarii, metodologia de rambursare a contravalorii asistentei medicale transfrontaliere, inclusiv nivelul de rambursare si criteriile de eligibilitate pentru rambursare -, precum si proiectul de Hotarare de Guvern privind organizarea si functionarea Punctului National de Contact.

 

Cabinet ambulatoriu spital R.S.3In prezent, europenii din sistemul de asigurari sociale de sanatate aflati pe teritoriul unui stat membru al UE, SEE si Elvetia beneficiaza de trei tipuri de asistenta medicala.

Primul tip este asistenta medicala necesara in timpul sederii temporare pe teritoriul unui stat membru UE, SEE si Elvetia, prin intermediul Cardului European de Sanatate (CES) sau a Certificatului Provizoriu de inlocuire a cardului european (CIP), al doilea este asistenta medicala planificata, prin intermediul documentului portabil S2 (fostul formular E112) si cel de-al treilea se refera la asistenta medicala pentru asiguratii care isi stabilesc resedinta pe teritoriul unui alt stat membru UE, prin intermediul documentului portabil S1 (care inlocuieste formularele E106, E 109, E 120, E 121).

Presedintele CNAS a precizat, de asemenea, ca 25 octombrie 2013 este si termenul pentru transpunerea Directivei Europene 2012/52, care stabileste masurile pentru facilitarea recunoasterii prescriptiilor medicale emise in alt stat membru UE si SEE.

Pentru transpunerea acesteia, a fost elaborat si publicat Ordinul MS si CNAS nr. 1083/608/19.09.2013 prin care a fost completat modelul de prescriptie medicala pentru dispozitive medicale, conform prevederilor Directivei. De asemenea, a fost elaborat un proiect de Ordin comun al ministrului Sanatatii si al presedintelui CNAS care completeaza formularul de prescriptie medicala pentru medicamente cu elemente suplimentare de identificare a medicului prescriptor. Eliberarea prescriptiilor medicale se poate face in Romania sau in orice tara membra UE, SEE”, se mai arata in comunicat.

Cristian Busoi recomanda insa asiguratilor sa contacteze Biroul de Relatii cu Asiguratii din structura CNAS pentru lamuriri legate de drepturile romanilor de a se trata in strainatate.

 

Tonio Borg, comisarul CE pentru sanatate

Tonio Borg, comisarul CE pentru sanatate

Centrul European al Consumatorilor Romania a transmis, tot astazi, declaratia comisarului european pentru sanatate, Tonio Borg, cu ocazia intrarii in vigoare a Directivei privind aplicarea drepturilor pacientilor in cadrul asistentei medicale transfrontaliere.

 Astazi este o zi importanta pentru pacientii din Uniunea Europeana. De acum inainte, dreptul cetatenilor de a beneficia de tratamente medicale intr-un alt stat membru si de a li se rambursa costurile aferente este inscris in legislatia Uniunii Europene. Toate tarile UE au avut obligatia de a transpune in legislatia lor nationala directiva privind drepturile pacientilor in cadrul asistentei medicale transfrontaliere, adoptata in urma cu 30 de luni. Aceasta directiva imbunatateste situatia pacientilor, oferindu-le mai multe optiuni in materie de ingrijiri medicale, o mai buna informare si o recunoastere mai usoara a retetelor medicale in strainatate. Directiva aduce vesti bune si pentru sistemele de sanatate din Europa, prin imbunatatirea cooperarii dintre statele membre in ceea ce priveste interoperabilitatea instrumentelor care tin de e-sanatate, utilizarea evaluarii tehnologiilor din domeniul sanatati si punerea in comun a expertizei rare. (…)Invit acum toate statele membre sa-si respecte obligatiile care le revin si sa transpuna integral aceasta directiva. Comisia va monitoriza indeaproape procesul de transpunere, va oferi asistenta necesara si va lua masuri daca este nevoie”, arata comisarul european.

 

Dr. Raed Arafat

Dr. Raed Arafat

Implementarea Directivei asistentei medicale transfrontaliere este fara indoiala un avantaj, dar pentru multi dintre pacientii romani ar putea fi o povara.  Vor beneficia, mai usor, de asistenta medicala in strainatate, dar pe de alta parte, pacientii din alte state ar putea opta pentru tratamente in spitalele din Romania (mult mai ieftine), iar asta ar putea sa creeze „o competitie intre pacienti pe lista de asteptare in Romania”, dupa cum atragea atentia secretarul de stat Raed Arafat, in cadrul unui atelier organizat pe tema reformei in sanatate.

S-ar putea, pe anumite domenii, sa gasim ca Romania este utilizata si pacientii straini sa vina pentru tratament. Poate, sa zicem, ca este bine pentru ca va aduce bani de afara, dar s-ar putea ca acest lucru sa insemne o competitie pe lista de asteptare. Apoi, cetatenii care merg pentru tratamente afara, pentru lucruri care pot fi tratate egal in Romania, inseamna ca banii au plecat cu ei in alta parte si nu mai sunt in sistemul sanitar. In ambele situatii, nimeni nu stie care va fi impactul real. O parte din populatie nu va putea sa plece in strainatate pentru tratament, pentru ca nu isi permite sa achite cheltuielile de transport si cazare. Pentru ei trebuie sa facem ceva in continuare”, a explicat dr. Arafat.

 


Adaugati un comentariu


 

*