„Abecedarul de Nutritie”, elaborat de de specialisti pe intelesul tuturor

13 februarie 2013 | 0 comentarii |

Cum trebuie sa asociem alimentatia echilibrata cu un stil de viata sanatos ne invata in 10 pasi, prof. univ. dr. Nicolae Hancu, dr. Cristina Nita si dr. Anca Craciun

 

Ce mancam? Cand mancam si in ce cantitate? Sunt doar cateva intrebari la care „Abecedarul de Nutritie”, probabil cea mai importanta carte de nutritie elaborata de profesionisti pentru publicul larg, sub egida Academiei Romane, ofera 10 lectii esentiale despre Alimentatia Sanatoasa si beneficiile ei.

Prima lectie a abecedarului nutritional ne invata, pas cu pas, cum sa urmam un stil de alimentatie corect si echilibrat, prin consumul moderat si variat de alimente si preparate culinare apetisante dar sigure. Specialistii in nutritie au demonstrat ca scopul alimentatiei corecte este de a realiza un echilibru caloric si nutritiv, pentru asigura organismului energia de care are  nevoie, zi de zi.

Aflam, de asemenea, ce inseamna „echilibrul nutritional”. Potrivit autorilor, pentru a atinge acest echilibru, hrana trebuie sa contina substante nutritive in urmatoarele proportii: glucide = 50-55%, proteine = 15-20% si lipide = 30-35%. In ceea ce priveste consumul de lichide, o alimentatie sanatoasa este completata cu 2-3 litri de lichide necalorice zilnic. Alte sfaturi de luat in calcul pentru o alimentatie corecta si echilibrata, oferite de prof. univ. dr. Nicolae Hancu, sunt: sa servim micul dejun acasa, nu in masina sau pe strada, sa nu sarim peste pranz si sa luam cina intre orele 19:00-21:00.  

Intr-o alta lectie de nutritie si sanatate ni se propune asocierea alimentatiei sanatoase cu un stil de viata sanatos, care nu inseamna doar urmarea unui program de alimentatie corect si echilibrat. Prof. univ. dr. Nicolae Hancu atrage atentia ca o alimentatie sanatoasa va fi pe deplin eficienta doar daca este asociata cu celelalte componente ale unui stil de viata sanatos: activitatea fizica, somnul odihnitor, moderatia in consumul de alcool si renuntarea la fumat. Astfel, pentru ca regulile si sfaturile pentru o nutritie sanatoasa sa produca cele mai mai bune efecte, vom face zilnic activitate fizica de intensitate moderata, timp de 30-60 de minute, sub forma de plimbari si alergari in aer liber, inot, exercitii la sala de fitness sau acasa, pe banda si bicicleta etc. Regula somnului sanatos si odihnitor presupune 7-9 ore pe noapte, dintre care minimum o ora inainte de miezul noptii. Totodata, abecedarul ne recomanda sa evitam atat fumatul activ, cat si cel pasiv, la fel de daunator pentru buna functionare a organismului.

 „Abecedarul de Nutritie” nu ofera doar reguli si sfaturi, ci ne invata cum „Sa fim propriii nostri nutritionisti”.Acest ghid complet de alimentatie sanatoasa, bazat pe cele mai noi date din domeniu, este realizat de prof. univ. dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane, o personalitate cu autoritate in domeniul medical, in colaborare cu dr. Cristina Nita si dr. Anca Craciun.

Respectand pasii pe care specialistii ni-i indica, ni se promite ca vom obtine cele mai bune rezultate ale unei alimentatii sanatoase: mentinerea sanatatii organismului, modelarea corpului, controlul apetitului alimentar, un somn mai bun, dar si amplificarea tonusului psihic.

Editat sub egida Academiei Romane, „Abecedarul de Nutritie” este disponibil in librarii si poate fi achizitionat online, pe site-ul oficial: www.abecedar-nutritie.ro.


Categorii: Lifestyle, Stiintific

Adaugati un comentariu


 

*