Abonamentele medicale, scutite de impozit in limita a 400 de euro pe an

11 ianuarie 2017 | 0 comentarii |

Masura a fost adoptata odata cu modificarile aduse Codului Fiscal si este salutata de furnizorii de servicii medicale private.

 

abonamente medicale (1)Printre scutirile de impozite adoptate de noul guvern prin modificarea Codului Fiscal se numara si o prevedere care face referire la abonamentele medicale care vor fi deductibile de la plata impozitelor, in limita a 400 de euro. Ordonanta de modificare a Codului Fiscal a fost adoptata zilele acestea de Guvern si astfel, orice angajat care detine un abonament de sanatate va fi scutit de la plata impozitului in limita a 400 de euro pe an.

Primii care au salutat aceasta masura sunt reprezentantii Patronatului Furnizorilor de Servici Medicale Private, prin vocea presedintelui Cristian Hotoboc. Acesta considra ca „este o masura realizata in spiritul echitatii si al transparentei, reprezentand o normalizare a pietei de profil. Tocmai de aceea, avem convingerea ca aceasta modificare a Codului Fiscal va fi optimizata pentru a cuprinde, in final, si precizarea referitoare la angajator, astfel incat noua prevedere sa se aplice si la abonamentele de servicii medicale suportate de angajator, acestea fiind un beneficiu oferit angajatilor”.

 

Dr. Cristian Hotoboc

Cristian Hotoboc

Totodata, Cristian Hotoboc a reiterat faptul ca operatorii de pe piata serviciilor medicale private din Romania sunt convinsi ca asigurarile de sanatate pe care angajatii le platesc obligatoriu la bugetul cosolidat si abonamentele de sanatate, care tin de optiunea personala a fiecaruia, sunt doua instrumente care pot coexista pe piata romaneasca, deoarece raspund unor nevoi diferite ale pacientilor. Astfel, in timp ce asigurarile de sanatate reprezinta un instrument financiar care acopera un risc medical si care poate fi accesat in cazuri medicale grave, care necesita spitalizare sau interventii chirurgicale, abonamentele medicale acopera zona de preventie si educatie medicala.

In situatia in care majoritatea romanilor merg la medic decat in momentul in care incep sa resimta primele semne ale unei afectiuni, evitand controalele medicale periodice in scop preventiv, se spera ca aceasta noua masura privind deductibilitatea abonamentelor de sanatate va creste numarul celor care se vor apele la acest instrument si se vor prezenta la medic  in scop preventiv si nu doar terapeutic.

 

abonamente medicale (2)Aceasta este si parerea lui Cristian Hotoboc, care a mai precizat ca aceasta masura va duce, pe termen lung, la o dezvoltare mai rapida a sistemului medical din Romania, prin sumele pe care furnizorii privati le vor reinvesti in deschiderea de noi clinici si spitale la nivel national si prin consolidarea infrastructurii medicale, in ansamblu. „Acest rol asumat de companiile medicale private preia si din presiunea existenta in acest moment pe sistemul medical public si ofera o alternativa viabila de educatie si preventie medicala, dar si de diagnostic si tratament”, a mai adaugat acesta.

La acest moment, piata romaneasca de servicii medicale private se afla pe un trend ascendent, in conditiile in care 93 la suta dintre romani sunt asigurati doar ai sistemului de sanatate de stat si doar un procent foarte mic, de doi la suta au fie un abonament la o clinica privata, platit integral sau partial de compania pentru care lucreaza, fie o asigurare privata de sanatate. Statisticile mai arata ca  aproape 4 la suta dintre romani nu detin niciun fel de asigurare.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*