Abordare interdisciplinara, diagnostic si tratament in afectiunile asociate tabagismului si patologiei pleurale

22 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Sute de specialisti din tara si din strainatate sunt asteptati la Conferinta Nationala de Tabacologie si Conferinta de Ecografie toraco-pulmonara si patologie pleurala de la Targu-Mures, in perioada 28-30 septembrie.

 

Sectiunea de Tabacologie si Grupul de Lucru Ecografie Toraco-Pulmonara si Patologie Pleurala din cadrul Societatii Romane de Pneumologie, organizeaza, la Targu-Mures, evenimentul stiintific cu tema „Abordare interdisciplinara, diagnostic si tratament in afectiunile asociate tabagismului si patologiei pleurale”. Nume de referinta ale lumii medicale romanesti si internationale vor fi prezente la evenimentul care are loc in perioada 28-30 septembrie 2017.

Conferinta Nationala de Tabacologie, eveniment de traditie din calendarul manifestarilor stiintifice importante ale Societatii Romane de Pneumologie, se afla la a saptea editie. Anul acesta, evenimentul este dublat de Conferinta Grupului de Lucru Ecografie Toraco-Pulmonara si Patologie Pleurala, care va avea loc in aceeasi perioada si in aceeasi locatie. Supraspecializarea pe Ecografia toracica vine in sprijinul pneumologiei moderne si prezinta un interes crescut, in special in randul tinerilor pneumologi.

 

Profesorul Florin Hihaltan spune ca ecografia toracica este o prelungire a stetoscopului, investigatie extrem de utila pe care ar trebui sa o stapaneasca fiecare pneumolog, aflata chiar „intr-o competitie deschisa cu alte tipuri de investigatii, precum tomografia computerizata sau bronhologia interventionala. (…) Exista un avantaj in competitia cu imagistica, nu se realizeaza nici expunerea pacientului si fidelitatea continuarii si utilizarii practice a acestei investigatii este generata de experienta celui care o practica”.

Prima editie a Conferintei Nationale de Patologie Pleurala a avut loc tot la Targu-Mures, in martie 2016, si a avut 400 de participanti.

Evenimentul stiintific din acest an este organizat de Societatea Romana de Pneumologie, cu sprijinul European Network for Smoking and Tobacco Prevention (ENSP), Spitalul Clinic Judetean Mures, Universitatea de Medicina si Farmacie Tg. Mures, Colegiul Medicilor Mures, Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania – Filiala Mures.

 

Organizatorii si-au propus sa aduca in fata participantilor, medici si asistenti medicali, cele mai relevante dovezi in sprijinul conceptului de interdisciplinaritate si bune practici.

Tematica abordata pe parcursul desfasurarii lucrarilor acopera spectrul complex al afectiunilor cu cauzalitate directa tabagismul, reprezentate de specialitatile: oncologie, alergologie, neonatologie, pediatrie, obstetrica-ginecologie, neurologie, cardiologie, chirurgie generala, toracica si cardiovasculara, anatomie patologica, medicina interna si medicina de familie. Acestora li se adauga medici pneumologi cu expertiza specifica in patologia pleurala, care, in cadrul sesiunilor de prezentari de caz si demonstratii practice, vor argumenta necesitatea unui sistem standardizat in ecografia pleurala si in procedurile de pneumologie interventionala asociate. Evenimentul alatura participanti din randul medicilor, asistentilor medicali, specialistilor in kinetoterapie si recuperare medicala, avand invitate si asociatii de pacienti, care vor fi prezente atat in aria expozitionala cat si in plen, cu comunicari tematice. Pentru a fi la curent cu cele mai noi evolutii in domeniul tratamentului si aparaturii de diagnostic si terapie, se va organiza un spatiu expozitional unde vor fi accesate nemijlocit aceste informatii”, se explica in cuvantul de intampinare de pe pagina oficiala a Conferintei.

 

In prima zi a conferintei, Grupul de lucru de Ecografie Toracica si Patologie Pleurala a Societatii Romane de Pneumologie sustine Cursul postuniversitar „Ecografia toracica – mijloc neinvaziv de investigare a patologiei toraco-pleuro-pulmonare si de ghidare a unor proceduri” in cadrul caruia sunt discutate si demonstrate parctic principii, indicatii si tehnici de baza „pas cu pas”.

Vineri, participantii au ocazia sa afle noutati despre „Impactul masurilor legislative in prevenirea si reducerea consumului de tutun”, partea a doua a cursului de Ecografie toracica, iar dupa o sesiune de postere vor fi dezbatute „Consecintele medicale si socioeconomice ale consumului de tutun. Totodata, Ramona Brad va prezenta Proiectul „Generatia 2035 fara fumat”.

Abordarea multidiscplinara a consecintelor consumului de tutun” si un simpozion in cadrul caruia GSK isi prezinta ultimele medicamente vor incheia programul.

Ultima zi a manifestarii stiintifice va fi dedicata dezbaterilor despre „Dependenta de tutun – particularitati si riscuri”. Comorbiditatile cardiace la pacientii cu BPOC, Fumatul si insuficienta cardiaca, Patologia somnului la copilul expus fumatului pasiv, Reabilitarea pulmonara la pacientul respirator fumator: DA sau NU?, Tratamentul dependentei de tutun, Mecanismul neurobiologic al adictiei la nicotina, Tratamentul medicamentos al dependentei tabagice sau Tigara electronica – modalitate de tratament sau initiere a fumatului sunt cateva dintre subiectele abordate de speakerii evenimentului.

Detalii despre inscriere, participare si programul evenimentului, AICI

 

 


Adaugati un comentariu


 

*