Absolventii de medicina si-au dat examenul de intrare in Rezidentiat. Repartitia, peste o saptamana

17 noiembrie 2013 | 0 comentarii |

Cea mai mare concurenta a fost la Centrul de examen din cadrul UMF „Carol Davila” din Bucuresti, unde la Medicina s-au „batut” doi candidati pe un loc, la Medicina dentara au fost cinci candidati pe un loc, iar la Farmacie, fiecare loc a avut cate sapte concurenti.

 

admitere medicina5.102 tineri absolventi au concurat, astazi, pe 3.879 locuri si posturi in cele sase universitati de medicina si farmacie care au organizat aceasta sesiune a concursului de Rezidentiat.

Cei mai multi medici tineri, 3857, s-au inscris pentru locurile si posturile scoase la concurs in domeniul medicina, 964 dintre concurenti au optat pentru locurile si posturile din domeniul Medicina Dentara, iar alti 281 au sustinut concursul pentru domeniul Farmacie, potrivit datelor oficiale transmise de Ministerul Sanatatii.

MS a anuntat, de asemenea, ca a suplimentat numarul de locuri pentru Bucuresti (2 medicina, 4 medicina dentara si 1 – farmacie), pentru Iasi (5 medicina, 26 medicina dentara), pentru Brasov (2 medicina), Constanta (2 medicina), Cluj (4 medicina dentara), Craiova (1 medicina dentara), Tg. Mures (6 medicina dentara), Timisoara (4 medicina dentara, 5 medicina – ortopedie pediatrica).

Totodata au fost anulate alte 7 posturi, doua de la Spitalul „Th. Burghele” din  Bucuresti (1 farmacie si 1 ATI), respectiv, cinci de la Spitalul OG „Elena Doamna” din Iasi (1 radiologie, 2 ATI, 2 neonatologie).

La fel ca si in anii anteriori, concursul s-a desfasurat descentralizat, in sase centre universitare din tara: Bucuresti, Craiova, Cluj-Napoca, Iasi, Tg. Mures si Timisoara, pentru toate domeniile, respectiv Medicina, Medicina dentara si Farmacie,  pe baza tematicilor anuntate.

 

studenti  examenConcursul s-a desfasurat sub forma de test-grila cu 200 de intrebari, pe o durata de 4 ore. Punctajul minim de promovare – 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de intrebari pentru fiecare domeniu. Ocuparea locurilor/posturilor in specialitate s-a facut in ordinea punctajului de promovare obtinut, pe fiecare centru universitar, in limita locurilor/posturilor publicate pentru fiecare domeniu in centrul universitar respectiv, alcatuindu-se o singura clasificare pentru fiecare domeniu.

Corectarea lucrarilor s-a facut in prezenta candidatilor, iar contestatiile privind raspunsurile corecte au putut fi depuse de candidati in termen de 24 de ore din momentul transmiterii grilelor in salile de concurs, raspunsul fiindu-le dat in termen de 48 de ore.

Repartitia pentru candidatii admisi la rezidentiat va avea loc la sfarsitul saptamanii viitoare. Candidatii care au castigat un loc in urma concursului nu au un post asigurat la sfarsitul rezidentiatului.

 

medici posturi spitaleIn Bucuresti, 1.942 de candidati s-au inscris, pe aproape 800 de locuri, la concursul de rezidentiat organizat la UMF „Carol Davila”.

Centrul universitar din Bucuresti are alocate 690 de locuri la medicina, 93 la medicina dentara si 15 la farmacie. 1.454 de candidati s-au inscris pentru medicina, 377 la medicina dentara, iar 111 la farmacie.

Cele mai multe locuri la centrul universitar Bucuresti au fost pentru medicina de familie (41), urmata de chirurgia generala – 29 de locuri, iar la reabilitare medicala- 28 de locuri. La medicina dentara, cele mai multe locuri au fost la endodontie, parodontologie si protetica dentara, fiecare cu cate 20 de locuri. La farmacie, cele mai multe locuri a avut specializarea pentru laborator farmaceutic – 10 locuri. Cea mai mare concurenta s-a inregistrat la

Concursul din Capitala s-a organizat pentru posturile publicate in Bucuresti si judetele Arges, Braila, Buzau, Calarasi, Constanta, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Ilfov, Prahova, Teleorman si Tulcea, precum si pentru locurile publicate in centrele universitare Bucuresti si Constanta.

 

studenti medicinaIn centrul din cadrul UMF Targu Mures s-au inscris 479 de candidati, dintre care 344 la medicina, 113 la medicina dentara si 22 la farmacie.

La Targu Mures au fost scoase la concurs 199 de posturi la medicina, 23 la medicina dentara si cinci la farmacie. Concursul este organizat pentru posturile scoase la concurs de spitalele din Bistrita-Nasaud, Covasna, Harghita, Mures, Sibiu, precum si pentru locurile publicate in centrele universitare din Targu Mures si Sibiu. Candidatii provin din toate aceste judete, dar si din Cluj, Brasov, Bucuresti, Valcea, Alba, Botosani, Dolj, Iasi, Bihor, Galati, Prahova, Arges, Gorj si Bacau.

 

La centrul din UMF Timisoara au concurat 552 de absolventi, pe 724 de locuri disponibile la concursul de rezidentiat. Dintre candidatii inscrisi, 448 au optat pentru medicina, 93 au ales specializarea medicina dentara si 11 au optat pentru farmacie.

Pentru specializarea medicina sunt 362 de locuri, dintre care 315 sunt in judetul Timis si 47 sunt in judetul Arad. La medicina dentara sunt 35 de locuri alocate, iar la farmacie, cinci.

La UMF Craiova s-au inscris 529 de candidati  pentru 200 de locuri la medicina, 10 la medicina dentara si 9 la farmacie. Spitalele arondate acestui centru universitar au scos la concurs 60 de posturi pentru domeniul medicina. Au concurat pentru aceste posturi si locuri, 457 de candidati in specialitatea medicina, 36 la medicina dentara si 36 la farmacie.

 

oferte medicaleIn centrul de la UMF „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca au fost disponibile 631 de locuri, pentru care s-au inscris 771 de absolventi.

Dintre cei peste 770 de candidati, 546 s-au inscris la medicina, pentru 545 de locuri scoase la concurs; 181 la medicina dentara, pentru 61 de locuri si 44 la farmacie, pentru 25 de locuri. La Cluj-Napoca se va desfasura concursul pentru posturile publicate in judetele Alba, Bihor, Cluj, Maramures, Salaj, Satu Mare si pentru locurile publicate in centrele universitare Cluj-Napoca si Oradea.

La UMF „Gr. T. Popa” din Iasi s-au inscris la examenul din 17 noiembrie 829 de absolventi. 608 dintre ei au dat examen la Medicina, alti 164 au optat pentru Medicina Dentara, iar 57 pentru domeniul Farmacie.

La UMF Iasi au sustinut examen rezidentii care au optat pentru un post in spitalele din Iasi, Botosani, Suceava, Bacau, Neamt, Galati.

 

studenti medicinaStatul roman aloca, in medie, 30.000 de euro pentru studiile de licenta si de rezidentiat ale fiecarui tanar de la medicina, dar majoritatea absolventilor aleg sa plece in strainatate, uneori chiar inainte de a termina rezidentiatul. Prorectorul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) „Carol Davila”, Ruxandra Ionescu, a apreciat ca salariile foarte mici sunt principalul motiv pentru care viitorii medici aleg sa profeseze in alta parte, un rezident putand primi in alte state pana la 2.000 de euro lunar, in timp ce in Romania veniturile acestuia sunt de aproximativ 200-250 de euro pe luna.

Tinerii medici care au dat astazi examenul de rezidentiat in Capitala, la UMF „Carol Davila” au spus, ca intrebarile din testele grila li s-au parut foarte dificile, in conditiile in care salariul unui medic rezident nu este foarte motivant, in jur de 1.000 de lei lunar, in timp ce alti colegi ai lor care au ales sa profeseze in state UE precum Germania, unde se bucura chiar si de 4.000 de euro pe luna. Multi sunt insa convinsi ca pot profesa si in Romania deocamdata, declarandu-se multumiti de initiativa Guvernului de a acorda o bursa de 150 de euro in plus la salariul lunar de rezident. Spera sa nu fie insa o masura populista, care sa tina doar cateva luni.

Anul trecut, la rezidentiat au participat peste 5.300 de absolventi, care au concurat pe 3.778 de locuri si posturi.

 

Rezultatele Concursului de Rezidentiat 2013, AICI:


Adaugati un comentariu


 

*