Academia de Stiinte Medicale a implinit 80 de ani de la infiintare

20 mai 2015 | 1 comentariu |

Inca de la inceput, institutia a reunit elitele medicinei romanesti, reprezentand toate domeniile medicale.

 

Academia de stiinte medicale-80 de aniO instutie de traditie in lumea medicala romaneasca si-a aniversat, ieri, opt decenii de la infiintare. Momentul a fost marcat de o sesiune solemna care a avut loc la Ateneul Roman si la care au participat principalii reprezentanti de frunte ai medicinei romanesti actuale.

Amfitrionul evenimentului a fost prof. dr. Irinel Popescu, cel care detine si functia de presedinte al Academiei de Stiinte Medicale.

Infiintata in 1935 prin Decret Regal, Academia de Stiinte Medicale din Romania este una dintre cele mai vechi din Europa, profesorul Daniel Danielopolu fiind primul care a detinut functia de presedinte. Documentul preciza, la acea vreme, ca infiintarea acestei institutii academice a fost un raspuns la nevoia societatii romanesti de a avea un for medical academic si un corp profesional de elita, format din principalii reprezentanti ai domeniilor medicale, continuand sa raspunda acestei nevoi si in prezent. Principalele scopuri ale Academiei, care nu s-au schimbat foarte mult de-a lungul celor 80 de ani de existenta, sunt acelea de a contribui la progresul cunostintelor stiintifice in domeniul medicinei umane si altora care au legatura cu medicina si a le dezvolta in tara noastra, de a studia si a discuta obiectivele stiintifice ale organizarii sanitare, asistentei si asigurarilor sociale si a-si da avizul pe baza concluziilor stabilite.

 

Academia de stiinte medicale -80-3O scurta istorie a acestei instituttii de prestigiu a medicinei romanesti a fost facuta in cadrul ceremoniei festive de profesorul Irinel Popescu. Acesta a precizat ca „Academia de Stiinte Medicale a fost si ramane si in prezent un for de consacrare pentru elita medicinei romanesti. In acelasi timp este o institutie care isi propune sa serveasca comunitatea careia ii apartine, indeplinind multiple functii. Una dintre ele, pe care si-a asumat-o inca de la inceput, a fost aceea de ameliorare a starii de sanatate a populatiei. Si in prezent, cu ajutorul Ministerului Sanatatii, Academia de Stiinte Medicale participa si furnizeaza expertiza pe care o poseda la elaborarea de programe si politici de sanatate”.

Facand si o prezentare succinta a institutiei, medicul Irinel Popescu a mai precizat ca Academia de Stiinte Medicale este in prezent coordonatoarea cerecetarii medicale romanesti, cu peste 70 de nuclee de cercetare. In ultimul an, institutia a accesat doua programe de cercetare cu finantare europeana, unul avand ca scop dotarea cu angiografe a 17 centre de cercetare, iar celalalt propunandu-si instruirea a 3.000 de cadre medicale, medici si asistente, in domeniul transplantului de organe.

 

Ac. stiinte medicale-80Cu aceeasi ocazie, presedintele Academiei de Stiinte Medicale a vorbit si despre latura educationala a institutiei. In acest context a precizat ca forul profesional academic se implica in invatamantul post-universitar, prin manifestarile pe care le organizeaza si care sunt creditate cu puncte de Educatie Medicala Continua (EMC) de catre Colegiului Medicilor din Romania (CMR). De asemenea, Academia asigura integrarea studentilor in programele de parteneriat care urmeaza sa fie stabilite, in cursul acestei veri, impreuna cu Universitatea din Edinburgh.

Academia de Stiinte Medicale coordoneaza, in momentul de fata, si Comisia de Bioetica a Medicamentului, care are un rol foarte important in studiile clinice si care completeaza paleta de evenimente si activitati de cercetare pe care le coordoneaza institutia.

La nivel international, Academia de Stiinte Medicale a manifestat si manifesta o larga deschidere si o buna insertie in circuitul academiilor europene si nu numai.

In cadrul evenimentului care a avut loc la Ateneul Roman, numeroase personalitati ale lumii stiintifice romanesti, intre care si ministrul Nicolae Banicioiu, prezent la eveniment, precum si premierul Victor Ponta, prin intermediul consilierului sau Vasile Cepoi, au transmis mesaje.

Seara de gala s-a incheiat cu un concert sustinut de Orchestra Medicilor din Bucuresti, ce poarta numele ilustrului muzician si dirijor Dr. Ermil Nichifor, care a condus-o mai bine de trei decenii.

 



Comentarii (1)

  1. Hancu Vica spune:

    LA MULTI ANI !…

Adaugati un comentariu


 

*