Activitatea de transplant osos a luat amploare la Spitalul Militar Central

28 octombrie 2014 | 0 comentarii |

Ritmul de lucru in sectia de ortopedie a unitatii medicale este de aproximativ 300 de interventii chirurgicale de acest gen, pe an. Cu prilejul Congresului Romtransplant 2014 (29 octombrie-1 noiembrie), SUUMC isi va prezenta bilantul activitatii din Programul National de Transplant.

 

ortopedie-operatie de meniscUna dintre activitatile noi practicate de medicii din cadrul sectiei de Ortopedie si Traumatologie a Spitalului Universitar de Urgenta Militar Militar Central Carol Davila este cea de transplant osos, operatiile din aceasta categorie incepand sa fie efectuate aici din acest an. Pentru perioada 2010-2012, sectia a fost acreditata de Agentia Nationala de Transplant pentru activitatea de prelevare de tesut osos, tendoane si meniscuri, fapt ce le-a dat posibilitatea medicilor de aici sa se perfectioneze. Astfel, incepand din acest an, a fost posibila extinderea activitatii sectiei, prin realizarea efectiva de interventii chirurgicale de transplant, dupa obtinerea avizului necesar din partea Ministerului Sanatatii.

 

Col. dr. Ion Bogdan Codrean

Col. dr. Ion Bogdan Codorean

Activitatea a capatat amploare, ritmul de lucru fiind de aproximativ 300 de interventii chirurgicale de transplant ce includ proceduri de recoltare si transplantare de os si tesuturi, implanturi de structuri artificiale si autotransplant. Colonelul doctor Ion Bogdan Codorean, seful sectiei, spune ca numarul pacientilor care se adreseaza unitatii medicale pentru astfel de interventii este in continua crestere. „Ponderea cea mai mare o au cazurile care implica un deficit osos mare, cum ar fi in situatia reviziilor de proteze implantate in urma cu 10-15 ani si in patologia tumorala. In toate aceste cazuri este nevoie de un aport substantial de os pentru remedierea deficientelor morfo-functionale si integrarea pacientului in viata sociala. Aproape toate procedurile de transplant de tesut osos, tendinos si meniscuri nu salveaza vieti, dar sustin vieti pentru ca asigura gradul de independenta necesar integrarii individului in societate si cresterea increderii si respectului fata de propria persoana. Un astfel de program nu poate fi sustinut daca nu ai in spate o echipa capabila si specializata in abordarea intregii patologii osteo-articulare, de la cea tumorala la cea sportiva”, a declarat acesta.

 

radiologie-ortopedie-dr.Codorean-1125Medicul a facut, de asemenea si o prezentare sumara a principalelor tipuri de interventii de transplant efectuate in cadrul sectiei pe care o conduce. Acesta a precizat ca tumorile cu interesare osoasa pot aparea in diferite situatii, cum ar fi in urma expunerii la radiatii, a unor mutatii sau defecte genetice, pana la traumatisme. „In transplantul de os, post-traumatic sau tumoral, putem folosi portiuni intregi de os sau fragmente de os spongios. Cel mai mare numar de grefoane osoase le obtinem prin recoltarea acestora de la pacientii la care se monteaza o proteza de sold (coxo-fenurala). In acest caz, protocolul operator presupune ca in timpul interventiei chirurgicale sa fie sectionat capul femural din care se preleva o grefa foarte buna de os spongios. Bineinteles ca, anterior acestui procedeu, pacientii trec printr-o procedura de testare clinica si paraclinica care sa elimine orice suspiciune privind existenta unor boli infecto-contagioase si contaminarea, compromiterea grefei”, a explicat medicul specialist.

 

bloc-operator-Sp.mil.-1126In cazul transplantului de menisc sau de tesut tendinos, tendoanele si meniscurile se preleveaza doar de la donatori aflati in moarte cerebrala. „Acestea sunt utilizate la pacienti care fac parte din asa-numita categorie de traumatologie sportiva, pacienti care au fost operati anterior si la care s-a utilizat toata rezerva de autogrefa. In aceasta categorie intra interventia chirurgicala pentru diagnosticul de ligamente incrucisate rupte la care s-a adaugat un nou traumatism, sens in care se utilizeaza grefa de ligament din banca de tesut. Transplantul de menisc este utilizat ca tehnica chirurgicala de corectie in cazul pacientilor care incep sa dezvolte fenomen de artroza, ca urmare a unei interventii chirurgicale de excizie a meniscului, urmare a unui accident. In acest caz impiedicam dezvoltarea artrozei si aparitia durerilor. Atunci cand pacientul a suferit o asa-numita meniscectomie partiala, adica a fost excizata numai o parte din meniscul intern sau extern, cea mai buna varianta este ca acesta sa fie inlocuit cu un menisc artificial care este din poliuretan sau din colagen. Aceasta membrana se introduce in locul portiuni scoase, iar in timp cu ajutorul aportului de substante nutritive si oxigen transportate prin intermediul vaselor de sange care iriga aceasta structura artificiala se transforma in menisc normal, natural”, a mai adaugat col.dr Ion Bogdan Codorean.

 

Sp.Militar-ortopedie-1122Un alt tip de transplant care se realizeaza in cadrul sectiei de Ortopedie si Traumatologie a Spitalului Militar Central se face in general la pacientii tineri cu deficiente de cartilaj prin intermediul culturilor de celule osoase numite condrocite, recoltate printr-o procedura artroscopica. „Aceste celule le trimitem la o ferma de tesuturi, unde ele sunt cultivate pe medii de cultura sterile si dupa aproximativ 40 de zile ne sunt returnate doua portiuni de cartilaj, original, format din celulele fiecarui pacient. Acestea se implanteaza in genunchi printr-o noua procedura artroscopica sau o interventie chirurgicala deschisa, in functie de localizarea afectiunii. Aceasta procedura necesita doua operatii: una de recoltare si una de implantare si este o procedura foarte scumpa”, a mentionat medicul. Acesta a mai precizat ca unele dintre aceste proceduri sunt extrem de scumpe, motiv pentru care nu pot fi decontate prin sistemul asigurarile de sanatate din Romania, asa cum se intampla de altfel in cele mai multe tari din Europa.

 

dr.codorean-1127Referindu-se la durata interventiei chirurgicale pentru un transplant, dr. Ion Bogdan Codorean a mentionat ca pentru un menisc, interventia chirurgicala poate dura aproximativ o ora, dar in cazul exciziei unei tumori sau a unei revizii de endoproteza durata interventiei este de sapte ore.

In ceea ce priveste resursa umana, dotarea cu aparatura, procedurile si protocoalele chirurgicale realizate aici, Codorean a spus ca, la acest moment, Sectia Clinica Ortopedie a Spitalului Militar Central este comparabila cu cele din marile spitale din strainatate, avand aceleasi standarde de calitate ale actului medical oferit pacientilor.

De altfel, activitatea acestei sectii va fi prezentata si la Congresul Romtransplant, care va avea loc in perioada 29 octombrie-1 noiembrie, la Bucuresti.

 

Beuran-IonitaSpitalul Universitar de Urgenta Militar Central va participa la cel de-al IX-lea Congres Romtransplant, in cadrul caruia isi va prezenta bilantul activitatii derulate in cadrul Programului National de Transplant. Coordonatorii de programe din sectiile ATI, Oftalmologie si Ortopedie- Traumatologie ale SUUMC vor participa la aceasta manifestare stiintifica, a carei  tema este Actualitati in transplantul de organe si tesuturi din Romania, se precizeaza intr-un comunicat de presa remis redactiei Sanatatea Buzoiana.

In cadrul Romtransplant 2014 se va prezenta situatia actuala a principalelor tipuri de transplant din Romania, rezumandu-se, din punct de vedere stiintific, bilantul unei activitati comparabile cu cea inregistrata la nivel european, fapt ce le va permite expertilor romani elaborarea unor strategii de dezvoltare, pe termen scurt, mediu si lung, pentru atingerea obiectivelor respective.

Congresul reuneste, alaturi de cei mai importanti experti in medicina de transplant din Romania, o pleiada de specialisti din SUA, Italia, Croatia si Republica Moldova, conturandu-se, astfel, o imagine de ansamblu a stadiului la care a ajuns transplantologia mondiala, la care experienta romaneasca trebuie sa fie permanent racordata.

* Imagini furnizate de SUUMC

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*