Activitati sportive pe baza de reteta medicala

11 martie 2017 | 0 comentarii |

Incepand cu data de 1 martie, medicii generalisti din Franta pot prescrie, prin reteta medicala, o activitate sportiva adaptata pacientilor lor care sufera de afectiuni de lunga durata.

 

sport-sanatateAproximativ 11 milioane de pacienti francezi diagnosticati cu boli precum cancer, diabet de tipul 1 si 2, fibroza chistica, scleroza in placi sau boala Parkinson, dar si victimele accidentelor vasculare cerebrale ar putea beneficia de o metoda inedita de terapie. Prin Legea Sanatatii din ianuarie 2016, pacientilor francezi li se permite sa adopte un stil de viata activ din punct de vedere fizic, pe baza unei reglementari legale pentru reducerea factorilor de risc si a limitarilor functionale determinate de afectiunile de lunga durata,in baza unei prescriptii medicale.

Potrivit procedurii, reglementate strict, medicii vor completa in retetele-tip, diferite de cele uzuale, mentiunile cu privire la activitatea motrica adaptata necesara. Ulterior, sesiunile prescrise vor fi efectuate sub supravegherea specialistilor in ergoterapie, kineziterapie sau a instructorilor sportivi  care, la randul lor, vor transmite periodic, medicilor, un raport cu privire la evolutia activitatii motrice adaptate.

 

 

 

plimbare parc

Majoritatea profesionistilor din domeniul sanatatii din Franta au subliniat beneficiile acestei initiative, insa si-au exprimat totodata ingrijorarea cu privire la posibilitatile financiare ale pacientilor, deoarece sedintele sportive prescrise printr-o astfel de reteta nu sunt decontate prin serviciul de asigurari sociale.

Prin urmare, pacientii afectati trebuie sa verifice, la nivelul autoritatilor locale sau al societatilor de asigurari, daca pot beneficia de compensatii pentru activitatile sportive prescrise.

Aceasta masura s-a aratat benefica in urma testelor realizate, incepand din 2012, in Strasbourg si alte localitati din Franta, teste care au demonstrat ca activitatea fizica a imbunatatit viata pacientilor diagnosticati cu diabet si cancer.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, stilul de viata sedentar reprezinta un risc major pentru sanatate si este a patra cea mai importanta cauza de mortalitate prematura, 3,2 milioane de decese fiind inregistrate anual din cauza lipsei de exercitiu fizic.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*