Activitatile fizice ii pot ajuta pe diabetici sa tina boala sub control

15 noiembrie 2013 | 0 comentarii |

Asociatia Internationala a Indulcitorilor desfasoara o campanie de prevenire a diabetului si promoveaza activitatile fizice in randul bolnavilor cu aceasta afectiune. Profesorul Greg Whyte – campion olimpic si Gary Mabbutt – fost jucator de fotbal, onorat cu Ordinul Imperiului Britanic s-au alaturat acestui demers.

 

Miscarea tine diabetul sub control

Miscarea tine diabetul sub control

Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, marcata pe data la 14 noiembrie, Asociatia Internationala a Indulcitorilor (ISA) a demonstrat ca se implica activ in prevenmirea acestei boli, dar si in spirjinirea celor care sufera de diabet, promovand in randul acestora importanta miscarii si a activitatilor fizice, ca factor deosebit de important pentru tinerea bolii sub control si prevenirea aparitiei unor complicatii.

In campania derulata pe aceasta tema, asociatiei i s-au alaturat, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, doua personalitati din lumea sportului care vor folosi exemplul personal pentru a sustine ideea ca miscarea si activitatile fizice nu trebuie sa lipseasca nicio zi din regimul de viata adoptate de catre persoanele care sufera de diabet, fiind totodata foarte indicate si prentru prevenirea aparitiei acestei afectiuni.

Cele doua personalitati sunt profesorul Greg Whyte, campion olimpic, expert sportiv si Gary Mabbutt, onorat cu Ordinul Imperiului Britanic, fost jucator englez international de fotbal, acesta din urma fiind diagnosticat cu diabet de tip 1 inca de la varsta de 17 ani, ceea ce nu l-a impiedicat sa isi continue cariera sportiva de succes.

Gary Mabbutt

Gary Mabbutt

Pe 14 noiembrie, Gary Mabbutt a acordat un interviu Asociatiei Internationale a Indulcitorilor, in care vorbeste despre boala sa, trecand de la temerile pe care le-a avut atunci cand a fost diagnosticat, la cariera sportiva pe care a urmat-o fara ca boala sa constituie vreun impediment si incheind cu detalii despre viata normala pe care o are in prezent, adoptand o alimentatie si un stil de viata sanatos.

Sportivul spune ca la 17  ani, atunci cand i-a fost pus diagnosticul de diabet gradul 1, s-a temut ca nu isi va mai putea continua cariera de fotbalist, insa aceste temeri i-au disparut pe parcurs, pe masura ce a inceput sa isi modifice stilul de viata si sa introduca produse alternative in dieta de zi cu zi pentru a putea savura gustul dulce. „Imi placea enorm sa-mi indulcesc ceaiul cu zahar si sa beau bauturi acidulate, dar am descoperit ca, inlocuind zaharul cu indulcitori cu continut redus de calorii, am putut continua sa savurez aceasta placere” a declarat fotbalistul in interviul publicat pe siteul Asociatiei Internationale a Indulcitorilor. Fostul fotbalist vorbeste apoi si despre importanta activitatilor fizice, subliniind ca sportul este benefic nu doar pentru diabetici ci si pentru persoanele sanatoase, primii evitand astfel aparitia unor complicatii iar cei din cea de-a doua categorie crescandu-si imunitatea in fata bolii. vorbind despre beneficiile activitatilor fizice sportivul a mai adaugat : „Miscarea va va ajuta sa pierdeti in greutate, sa scadeti nivelul de glicemie, de colesterol si sa va imbunatatiti starea de spirit. Avand diabet de 35 de ani, va pot asigura ca atata vreme cat aveti grija de dumneavoastra, diabetul nu va sta in calea realizarii telurilor propuse”.

Professorul Greg Whyte

Professorul Greg Whyte

La randul sau, vorbind despre diabetul de tip 2, profesorul Greg Whyte a mentionat ca aceasta afectiune este asociata cu factori care tin de stilul de viata, in special lucruri precum sedentarismul, consumarea preparatelor bogate in calorii si lipsa de control a greutatii. Diabetul de tip 2 este usor de prevenit sau chiar de intaryiat in evolutia sa printr-o simpla modificare de dieta si adoptarea unui stil de viata mai activ. Cu toate ca este foarte usor de prevenit, diabetul de tip 2 este cel mai des intalnit, raspandindu-se cel mai repede si avand o forma agresiva.

Conform estimarilor Asociatiei Internationale a Indulcitorilor, peste 371 de milioane de oameni sufera de diabet in intreaga lume, iar numarul lor creste zilnic.

Cei doi sportivi au participat, de asemenea, la o sesiune de intrebari si raspunsuri prin intermediu retelei Twitter, oferind celor interesati sfaturi cu privire la gestionarea si prevenirea diabetului.

diabetZiua mondiala a diabetului a fost marcata si in Romania, unde a fost organizata, la Cluj, a cincea editie a campaniei nationale „Controleaza-ti diabetul!”. Si cu aceasta ocazie, sportul a fost promovat ca factor important de prevenire sau tinere sub control a diabetului, organizatorii alegand dansul ca modalitate de promovare.

Maine, mari nume din diabetologia romaneasca se vor reuni in cadrul unui simpozion stiintific pentru a discuta problematica diabetului zaharat in Romania, precum si pentru a dezbate cele mai noi solutii terapeutice, pentru a oferi persoanelor cu diabet speranta si o calitate mai buna a vietii. Manifestarea va fi organizata stiintific de Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

In Romania sunt inregistrati peste un milion de diabetici, circa 17.000 dintre acestia fiind in judetul Buzau. Din pacate, in cazul acestora activitatile fizice si miscarea sunt si mai pregnant recomandate, intrucat la nivelul intregului judet nu exista decat doi medici specialisti, asa ca bolnavii se pot astepta la multe beneficii de pe urma sportului practicat, in paralel cu ingrijirile medicale adecvate.


Adaugati un comentariu


 

*