Adolescenții români, prieteni cu alcoolul și restanțieri la contracepție

România se situează peste media europeană la prevalența consumului de alcool în rândul tinerilor și deține recordul la numărul mamelor minore, având și cea mai tânără bunică din lume.

 

Problemele adolescenților din ziua de azi au constituit subiectul principal al unei întâlniri organizate la Palatul Parlamentului, de Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF), sub titlulAdolescentul încotro?”. La eveniment, coordonat științific de medicii Valeria Herdea, Raluca Ghionaru și Mircea Lupușoru, avându-l ca președinte de onoare pe prof. dr. Adrian Restian, au participat numeroși medici, dar și reprezentanți ai Guvernului și Parlamentului. Temele dezbătute au fost diverse, incluzând tulburările comportamentale ale vârstei, fumatul, riscul dependenţei de droguri, tulburările endocrine specifice vârstei, tulburările de statică vertebrală sau bolile cu transmitere sexuală, sarcina minorelor şi prevenţia cancerului de col uterin la tinere, dar a fost lansat și un Cod de bune practici privind vaccinarea.

Prezentă la eveniment, Sorina Pintea, ministrul Sănătății și-a manifestat îngrijorarea că, din păcate, multe dintre problemele aflate în discuție sunt frecvent întâlnite în rândul adolescenților români, în special cele legate de creșterea prevalenței consumului de alcool și de numărul mare de tinere sub 19 ani care devin mame. Ministrul a arătat că datele existente la finele anului 2016 indică o creștere cu aproape 20% a numărului de consumatori, față de 2009, considerând îngrijorătoare această creștere într-un interval de doar cinci ani.


Medicul Valeria Herdea, președintele AREPMF, a subliniat că părinţii au un rol important în supravegherea copilului, astfel încât acesta să nu aibă vicii. „Teribilismul vârstei, asociat cu un anturaj greşit şi cu părinţi foarte ocupaţi duce la consumul de alcool. A fi părinte înseamnă a petrece timp cu el, să-l întrebi cum a fost azi, cu ce prieteni a fost. Este şi normal că sunt la vârsta în care îşi doresc să vadă, să încerce noi experienţe. Din păcate, riscul consumului de alcool duce la adicţie. Adicţia rămâne ca o boală cronică la care noi estimăm doar vârful icebergului, ce nu vedem sunt îmbolnăvirile”, a adăugat dr. Herdea.

Ministrul Pintea a spus că este necesară în primul rând o schimbare de mentalități și o implicare mai mare a medicilor școlari și a asistenților medicali din cadrul cabinetelor medicale școlare în prevenție, mijloacele de coerciție fiind mai puțin eficiente. „Am declarat la învestire că doresc să schimb mentalităţi. Şi după patru luni îmi doresc acelaşi lucru, pentru că mijloacele de coerciţie nu vor schimba multe, dacă nu sunt dublate de o informare corectă şi de o schimbare a mentalităţilor, în primul rând a noastră”, a mai precizat ministrul. În acest sens, în noul cod de legi din sănătate, care se află în stadiul de elaborare, dar și prin modificările ce vor fi aduse Legii Sănătății, medicinei școlare îi va fi atribuită o mai mare implicare în ceea ce privește prevenția, a mai spus ministrul.

 

Medicul Valeria Herdea a arătat chiar că România este în topul mondial la numărul mamelor minore și chiar avem cea mai tânără bunică din lume, iar motivul care a dus la acest fenomen este lipsa mijloacelor de educaţiei. „Suntem pe primul loc având cea mai tânără bunică din lume, avem bunică care are 23 de ani şi care a fost mamă la 12 ani. Este îngrozitor să trăieşti aşa ceva, pentru că asta înseamnă că acea mamă a fost lipsită total de mijloace de educaţie. Educaţia sexuală a copiilor este esenţial să fie începută în şcoli”, a subliniat preşedintele AREPMF.

Sorina Pintea a declarat, la rândul său, că fenomenul mamelor minore este o consecință directă a faptului că adolescenții sunt foarte puțin preocupați de utilizarea mijloacelor contraceptive, pe fondul unei lipse de informare. „Stăm foarte prost la consumul de alcool şi la utilizarea mijloacelor de contracepţie, adică prevalenţa sarcinilor nedorite. Asta ne aduce alte probleme legate de prematuritate, de abandon în spitale a copiilor născuţi nedoriţi. La aceste capitole suntem mult peste media europeană”, a declarat ministrul Sănătății, subliniind că, la momentul actual, medicii de medicină școlară și asistenții de la cabinetele școlare sunt foarte bine plătiți, după majorarea salariilor din Sănătate și, prin urmare, trebuie să manifeste o mai bună implicare și pe linie preventivă.

 

Dr. Valeria Herdea

Despre elaborarea și lansarea ghidului de bune practici privind vaccinarea, de către specialiștii AREPMF, dr. Valeria Herdea, președintele asociației, spune că este „oferit cu respect și bucurie tuturor celor ce iubesc copiii și investesc suflet în viitorul lor! Indreptarul contine informații actualizate, cuprinzătoare, despre vaccinuri, scheme de vaccinare, scheme de recuperare,  modălități de intervenție în situații speciale, noțiuni de comunicare și vaccine-advocacy, dar și informații privind organizarea activității de vaccinare în cabinetul medicului de familie. Cartea noastră se dorește a fi un Îndreptar de practică dedicat muncii din cabinetul medicului de familie, util oricărui medic vaccinator, experimentat sau aflat la început de drum”, a menționat specialistul.

Până la momentul la care va fi elaborată și promulgată o lege a prevenției, despre care recunoaște că este mare nevoie, Sorina Pintea a lăudat inițiativa organizatorilor dezbaterii pentru elaborarea unui cod de bune practici privind vaccinarea și a promis că ministerul pe care îl conduce va prelua această inițiativă. „În ceea ce priveşte vaccinurile, obligativitatea informării este cea mai importantă. Cei de la această societate au scos un cod privind bunele practici legate de vaccinare, ceea ce este remarcabil, adică o societate face ceea ce probabil trebuia ministerul să facă. Ar trebui să ne implicăm cu toţii mai mult. Cu siguranţă voi prelua ceea ce ei au făcut”, a spus Sorina Pintea.

 


Adaugati un comentariu


 

*