Aerul conditionat, prieten sau dusman al sanatatii?

5 august 2015 | 1 comentariu |

Specialistii in recuperare medicala spun ca aerul conditionat poate provoaca dureri acute de coloana vertebrala, dar ca acestea se pot recupera prin metode neinvazive, decompresie, mobilizare si exercitii fizice sub supraveghere de specialitate.

 

spondilozaCaldura excesiva ne determina, adesea, sa ne gandim la aerul conditionat ca la cel mai bun prieten. Vrand sa scapam de caldura suntem tentati sa utilizam la maxim aerul conditionat acasa, la munca sau in masina, chiar daca astfel ne expunem la nevrlagii, afectiuni respiratorii acute si mai ales la afectiuni ale coloanei vertebrale, care nu de putine ori ne obliga sa mergem la spital.

 „Caldurile extreme ne obliga la masuri extreme, dar asta nu e bine pentru organism. Iar una dintre ele, tentatia de a petrece prea mult timp in dreptul aparatelor de aer conditionat, setate pe temperaturi scazute, ne poate duce din vacanta, direct la doctor, cu dureri acute la nivelul coloanei vertebrale”, avertizeaza Mihaela Proicea, managerul Clinicii Bio Ortoclinic din Bucuresti.

Utilizarea excesiva sau necorespunzatoare a aerului conditionat supune organismul unui stress adpatativ continuu, usuca mucoasele si poate duce la declansarea sau agravarea unor afectiuni respiratorii acute sau acutizate (traheobronsite, laringite), nevralgii la nivel toracic sau facial si la dureri acute ale coloanei vertebrale.

 

dureri coloanaMedicii atrag atentia ca aerul conditionat poate oferi conditiile optime de temperatura si umiditate pentru a ne desfasura activitatea, beneficiile fiind maxime atunci cand in incaperi se asigura o temperatura cuprinsa intre 21 si 25 de grade si o umiditate de 60-70%, dar ideal este ca diferenta dintre temperatura de afara si cea din interior sa nu fie mai mare de 5 grade Celsius. Un raport al agentiei europene EU-OSHA sustine ca afectiunile profesionale cel mai des intalnite in Uniunea Europeana sunt cele musco-scheletale, care ating toate domeniile si ocupatiile, iar o statistica recenta a Ministerului Sanatatii arata ca jumatate din populatia Romaniei sufera de afectiuni ale coloanei vertebrale si sase din zece adulti au dureri de spate.

Indiferent daca vorbim despre copii sau despre adulti, nicio persoana nu este imuna la expunerile repetate la curentii reci produsi de aparatele de aer conditionat, cu atat mai putin daca are afectiuni ale coloanei cauzate de dureri musculare sau de probleme osteoarticulare.

 

Mihaela Proicea

Mihaela Proicea

Specialistii ne atrag atentia ca atat persoanele sanatoase, cat si cele care se confrunta frecvent cu dureri de spate este bine sa evite sa petreaca prea mult timp in incaperi cu temperaturi scazute, nu doar pentru ca pot raci.

Multe dintre afectiunile coloanei vertebrale sunt amplificate de senzatia de rece. In aceasta perioada caniculara, in majoritatea locurilor in care mergem – magazine, centre comerciale, locuri de servit masa, mall-uri etc – temperatura este mentinuta artificial cu cel putin zece grade Celsius sub valorile exterioare, corpul se resimte din plin, chiar daca in acele momente senzatia pe care o simte este cat se poate de placuta. Aerul rece este unul din factorii destabilizatori ai sistemului vertebral, pe langa traumatism, dezhidratare, postura corporala incorecta, lipsa de substante minerale”, mai spune Mihaela Proicea, care sustine ca printre afectiunile agravate de frig se numara: discopatia, scolioza, spondiloza, lombosciatica, lumbago si cifoza.

 

exercitii recuperare coloanaProblemele de la nivelul coloanei debuteaza cu modificari ale proprietatilor fizico-chimice ale discurilor intervertebrale, care pierd din grosime si din mobilitate, sustin specialistii in fizioterapie si recuperare medicala. Mai mult, acestia atrag atentia ca se schimba conturul suprafetei articulare, muschii si ligamentele devin flasce si mai putin elastice apoi, apare faza instabilitatii. Vertebrele se vor misca mai mult decat trebuie sau decat se intampla in mod normal, miscarea antrenand dupa sine un efect de tip foarfece, cu dureri si scadere a mobilitatii corpului. Durerile de spate pot fi percepute direct in zona afectata, dar pote fi simtite si in alta parte a corpului (radiata).

Mihaela Proicea mai spune ca „in cazul aparitiei durerilor provocate de expunerea la rece a coloanei, cele mai eficiente si noninvazive  tratamente constau in decompresie, mobilizare si exercitii fizice sub supraveghere de specialitate. Mai mult, hidratarea suficienta poate sustine recuperarea in astfel de blocaje, asociata cu odihna”.

Pentru a evita inconvenientele sau prezentarea la spital, medicii recomanda ca aparatul sa fie instalat la cativa metri de locul in care stam, iar fluxul de aer sa nu fie indreptat spre persoane, temperatura aparatelor sa fie reglata la 22-24°C, aparatele sa fie utilizate intermitent si sa nu fie lasate deschise pe durata noptii, iar filtrele sa fie curatate periodic, pentru a indeparta riscul de vehiculare bacteriana si a ciupercilor cu risc de infectii respiratorii si alergii.

 


Categorii: Actual, Lifestyle, Medici

Comentarii (1)

  1. Any Any spune:

    Categoric este un mare dusman al sanatatii, o spun din experienta proprie.

Adaugati un comentariu


 

*