Alcoolul si drogurile reduc greutatea la nastere

16 aprilie 2013 | 0 comentarii |

 Un studiu prezentat la Congresul Societatii Perinatale din Australia si Noua Zeelanda reconfirma faptul ca alcoolul si drogurile pot conduce la nasterea unor copii cu greutate redusa, la nasteri premature si la malformatii congenitale.

 

Femeile care consuma alcool in exces si/sau droguri, avand si probleme psihice din aceasta cauza, se confrunta cu un risc de patru opri mai mare de a da nastere unor copii cu greutatea scazuta, arata un studiu prezentat la Congresul  Societatii Perinatale din Australia si Noua Zeelanda desfasurat luni, la Adelaide.

Dr. Michelle Bonello de la School of Women’s and Children Health din cadrul University of New South Wales, a mentionat cu acest prilej ca o serie de noi dovezi demonstreaza ca alcoolul si drogurile pot conduce la nasterea unor copii cu greutate redusa si la nasteri inainte de termen, atragand atentia ca „numarul femeilor care consuma alcool in exces si care iau droguri este in crestere”. Aceasta a apreciat ca femeile care ajung la spital cu probleme psihice legate de consumul de alcool si/sau droguri ar trebui sa fie incurajate sa ia contraceptive. Studiul se bazeaza pe un esantion reprezentativ de 1.107 femei aflate la prima nastere.

Dr. Mircea Suteu

Nu este nimic nou, dar este bine ca din cand in cand se atrage atentia asupra acestui fenomen. Numeroase studii au demonstrat si pana acum faptul ca indiferent daca sunt legale (marijuana) sau nu, drogurile si/sau alcoolul consumate in timpul sarcinii au efecte negative asupra evolutiei fatului. Toate substantele cu care vine in contact organismul mamei ajung si la bebelusul care se va naste, fie ca este vorba de un drog, de alcool, de tutun, de medicamente sau de banala cafea. Impactul acestor   substante periculoase este resimtit de copil, insa organismul lui fiind mult mai vulnerabil, efectele apar cu intensitati diferite. Aceste efecte sunt cu atat mai periculoase cu cat drogul este mai puternic sau consumul de alcool este mai frecvent si in cantitati mai mari”, explica dr. Mircea Suteu, seful Sectiei Obstetrica-ginecologie din cadrul Maternitatii Buzau.

Mai mult, medicul buzoian atrage atentia ca administrarea drogurilor si consumul excesiv de alcool in timpul sarcinii creste foarte mult riscul de aparitie a malformatiilor congenitale, de nastere prematura, de greutate mica la nastere sau chiar de pierdere a sarcinii. In cazul in care mama este sub influenta unor droguri puternice (cocaina, heroina etc), viata bebelusului poate fi chiar pusa in pericol. S-a demonstrat ca expunerea la droguri sau alcool anterior nasterii, se traduce in majoritatea cazurilor prin tulburari comportamentale ale copilului, in primii ani de viata, mai spune dr. Suteu.

 


Categorii: Actual, Medici

Adaugati un comentariu


 

*