Alergiile pot strica bucuria venirii primaverii

5 aprilie 2012 | 0 comentarii |

Soarele incalzeste din ce in ce mai mult. Ziua este mai lunga, mai luminoasa. Zefirul adie bland. Verdele crud al ierbii este generator de optimism,  galbenul papadiilor, albul branduselor sau violetul toporasilor  ne dau energie. Florile delicate ale magnoliilor, caisilor, corcodusilor si ciresilor, zborul vesel al pasarilor calatoare – toate ne sporesc bucuria renasterii odata cu primavara, cu natura intreaga.

 

Sensibilitate

Exista insa si „dusmani”  ai organismului care apar odata cu primavara. Polenul, praful si alti alergeni, pe care odata cu incalzirea vremii ii gasim din belsug in natura, devin „cosmarul” persoanelor alergice. Medicii specialisti spun ca primavara se dubleaza numarul celor care ajung la medic cu diferite reactii alergice.

10 pana la 30 la suta dintre adulti si aproximativ 40 la suta dintre copii sunt afectati, primavara, de rinite alergice – reactie inflamatoare anormala, o sensibilitate acuta a organismului fata de anumite substante denumite, generic, alergeni. Aceste substante patrund in organism odata cu hrana, aerul inspirat, intepatura unor insecte sau la simplul la contact cu pielea”, arata dr. Lucia Dragan, medic de familie, mentionand ca la orice ractie alergica este indicata consultarea mediculului, pentru a se evita complicatiile care pot aparea.

 

Cauze si factori de risc

Polenul din aer al pomilor fructiferi si arbustilor infloriti este considerat priciplalul responsabil de alergiile de primavara. Acesta genereaza reactii alergice incepand cu jumatatea lunii martie, pana in iunie. „Cand aerul este inhalat, sistemul imunitar al persoanelor alergice devine hiperactiv. Apar astfel mancarimi ale ochilor, scurgeri nazale, stranut, iritatii ale pielii. Alergiile alimentare sunt si ele de luat in seama, pentru ca fructele si legumele sunt stropite cu pesticide si, daca nu sunt spalate corespunzator, pot provoca alergii. Acarienii din covoare, perne si cearceafuri pot, de asemenea, cauza reactii  alergice”, explica dr. Mariana Bosanceanu, medic primar ORL, mentionand ca de multe ori este suficienta mentinerea curateniei si grija de a nu lasa praful sa se depuna in casa, dar pot aparea si cazuri grave, in care medicul este indispensabil.

 

Simptomatologie

Medicul atrage atentia ca alergia se manifesta diferit de la o persoana la alta. „Fiecare caz este deosebit. Simptomele alergiei depind de locul in care se fixeaza anticorpii in organism si unde se elibereaza agentii chimici. Congestia mucoaselor respiratorii superioare favorizeaza infectiile locale, putand produce sinuzite purulente, rinite sau bronsite. Aceasta alergie sezoniera se poate manifesta chiar prin crize acute de astm. Frecvent, alergia debuteaza in copilarie sau la inceputul varstei adulte, disparand odata cu imbatranirea. Cu timpul, insa, poate antrena oboseala cronica sau insomnia. Studiile si experienta clinica arata ca persoanele in familia carora unul sau ambii parinti sufera de o boala alergica prezinta riscuri mai mari de a dezvolta o asemenea afectiune”, mai spune dr. Bosanceanu, mentionand ca in cazul unei alergii oculare, fara un tratament adecvat se poate ajuge la deteriorarea vederii.

 

Recomandari terapeutice

Dr. Bosanceanu atrage atentia ca desi alergia sezoniera nu este o fatalitate, doar medicul poate stabili in ce mod trebuie actionat. Specialistul va examina cu atentie nasul, gatul si alte semne ale alergiei care este posibil sa apara pe corp (eczeme). „Se elimina astfel alte posibile cauze ale manifestarilor clinice specifice rinitei sau conjunctivitei alergice, dupa care se vor stabili diagnosticul si terapia adecvata. Folosind medicamente care blocheaza receptorii histaminei (substanta produsa de corp in caz de alergie), cu 15 zile inainte de venirea primaverii si urmand tratamentul doua-trei luni, putem scapa de reactiile alergice. Eficiente s-au dovedit si picaturile nazale si sprayul pentru gat. Pentru cazuri mai grave se vor stabili scheme de tratament personalizate, mai complexe. De asemenea, este indicat sa se renunte la fumat si sa se evite factorii agresivi pentru caile respiratorii (praf, acarieni, animale cu par)”.

 

Preventie

Cea mai buna metoda de prevenire a alergiei ramane, potrivit specialistilor, evitarea factorului responsabil. Daca este vorba despre acarieni, trebuie suprimate mochetele, utilizate lenjeriile specifice, evitate plusurile, aerisita locuinta.

In privinta pisicilor, cainilor, hamsterilor sau altor animale de casa, medicii spun ca cel mai bun lucru este separarea de acestea (mai ales noaptea).

Cel mai dificil de evitat ramane polenul, dar si efectele acestuia pot fi diminuate prin evitarea activitatilor in aer liber la anumite ore sau, la nevoie, purtand o masca de protectie.

 

Desensibilizarea

Desensibilizarea, considerata cea mai eficienta solutie impotriva alergiilor, este insa inutila daca sunt grupati mai multi factori favorizanti. De asemenea, trebuie stiut ca tratamentul este de lunga durata si constrangator.

Principiul consta in obisnuirea progresiva a organismului, prin contactul cu alergenul respectiv, incepand cu doze foarte slabe, pentru a normaliza reactia. Dupa cateva luni de tratament de obisnuire, pe parcursul carora dozele cresc progresiv, vor urma trei sau mai multi ani de tratament de intretinere. Desensibilizarea se poate realiza si injectabil, dar este obligatoriu ca acest tip sa se efectueze sub supraveghere medicala, existand riscul alergiei generalizate”, apreciaza dr. Bosanceanu, inistand asupra necesitatii consultarii medicului in cazul aparitiei unor reactii alergice.

 


Categorii: Actual, Lifestyle, Medici

Adaugati un comentariu


 

*