ALERTA de gripa aviara: Autoritatile sanitar-veterinare verifica fermele de pasari din toata tara

29 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Virusul aviar a fost confirmat la o lebada moarta, in judetul Constanta. ANSVSA sustine ca nu exista deocamdata suspiciuni in randul pasarilor domestice, dar au fost dispuse masuri speciale de preventie.

 

aviaraOrganizatia pentru Alimente si Agricultura a ONU (FAO) a declansat alerta de gripa aviara in Europa, in urma cu doua luni, dupa ce opt state au fost afectate de aparitia unor focare de gripa aviara, iar autoritatea pentru siguranta alimentelor din Ungaria a ordonat sacrificarea tuturor pasarilor pe o raza de un kilometru in jurul unor focare identificate in sudul tarii.

In alerta au intrat si autoritatile sanitar-veterinare din Romania, astfel ca pe 21 noiembrie, cele cinci mari ferme de pasari din judetul Arad au fost verificate, in scopul previnirii aparitiei unor focare de gripa aviarasi in Romania.

Nu s-a gasit nimic in judetele de la granita Ungariei, dar in Constanta a fost descoperita o lebada moarta, iar in urma analizelor de laborator a fost confirmata existenta virusului gripei aviare. Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) sustine insa ca Romania nu inregistreaza pana in prezent nicio suspiciune de aparitie a gripei aviare in populatia de pasari domestice si salbatice, desi s-a confirmat prezenta virusului, subtipul H5N8, la lebada gasita moarta in judetul Constanta.

Pana la aceasta data, din informatiile pe care le detinem, exceptand cazul anterior mentionat, nu exista nicio suspiciune de aparitie a Influentei Aviare in populatia de pasari domestice si salbatice de pe teritoriul Romaniei”, precizeaza ANSVSA, intr-un comunicat.

 

lebada moarta Situatia nationala si internationala privind evolutia influentei aviare cu subtipul H5N8, a determinat insa ANSVSA sa impuna masuri preventive pe intreg teritoriul Romaniei, cu scopul evitarii contaminarii pasarilor domestice. S-a dispus, astfel, monitorizarea in permanenta a statusului de sanatate la pasari domestice si salbatice pe intreg teritoriul Romaniei, iar orice suspiciune va fi notificata in regim de urgenta DSVSA-urilor judetene si ANSVSA. De asemenea, s-au instituit protocoale de colaborare cu o serie de institutii implicate in observarea, supravegherea si monitorizarea pasarilor salbatice, respectiv societati ornitologice, Asociatia Biosfera Delta Dunarii, asociatii de vanatoare, inasprindu-se totodata controalele transporturilor intracomunitare cu pasari vii si oua de incubat provenite din tarile unde au evoluat focare de influenta aviara in ultima perioada.

A fost dispus, pe intregul teritoriu al Romaniei, ca in cazul exploatatiilor non-profesionale (gospodarii ale populatiei), toate pasarile sa fie tinute inchise in adaposturi fara acces la luciuri de apa sau alte amenajari hidrologice si fara a avea contact cu pasarile salbatice. Aceasta masura a fost extinsa si pentru exploatatiile comerciale de pasari autorizate/ inregistrate sanitar veterinar cu sistem de crestere si exploatare a pasarilor free-range si ecologic”, se mentioneaza in comunicatul ANSVSA.

 

labosator ansvsaIn data de 22 noiembrie 2016, ca urmare a notificarii unei mortalitati observate la lebede salbatice, inspectori din cadrul DSVSA Constanta s-au deplasat in acvatoriul portului Constanta, iar in urma emiterii buletinului de analiza al IDSA, prin care a fost confirmata prezenta virusului influentei aviare, subtipul H5N8, la un singur cadavru de lebada, boala a fost declarata. Conform planului de masuri si legislatiei sanitare veterinare in vigoare, au fost stabilite, in judetul Constanta, doua zone de restrictii sanitare veterinare, in jurul locatiei unde a fost identificata lebada salbatica, respectiv o zona de protectie cu o raza de 3 kilometri si o zona de supraveghere cu o raza de 10 km.

ANSVSA precizeaza ca la nivelul acestor zone de restrictie sanitara veterinara nu exista nicio exploatatie comerciala de pasari, doar gospodarii ale populatiei, dar in scop preventiv au fost interzise targurile, pietele si expozitiile de animale, fiind totodata intensificata supravegherea populatiilor de pasari salbatice si monitorizarea suplimentara a pasarilor moarte sau bolnave.

La nivelul exploatatiilor comerciale de pasari de pe raza judetului Constanta au fost instituite controale operative zilnice privind starea de sanatate, mortalitati inregistrate peste limita tehnologica de productie, precum si controale oficiale in toate aceste unitati. In regim de urgenta s-a solicitat intarirea masurilor de biosecuritate si notificarea oricarei suspiciuni, catre DSVSA.

 


Adaugati un comentariu


 

*