Alertă de gripă la Institutul Oncologic din Iași

6 februarie 2018 | 0 comentarii |

La nivelul unității medicale a fost instituită carantina, după ce o pacientă cu leucemie a decedat aseară, în urma contractării virusului gripal, iar alți 10 bolnavi au fost infectați.

 

Stare de alertă la Institutul Regional de Ongologie din Iași, din cauza focar de gipă ce face victime în rândul pacienților cu afecțiuni grave, extrem de vulnerabili din cauza imunității scăzute dată de boală și tratamentele agresive pe care le urmează în spital.

Situația s-a înrăutățit în decurs de câteva ore în cursul zilei de ieri, așa că, restricționarea accesului aparținătorilor impusă după apariția primelor cazuri de gripă în rândul unor pacienți, a devenit interdicție totală. În această dimineață, institutul a intrat în carantină, pacienții mai puțin grav au fost externați, iar în spital nu mai intră decât personalul medical, pentru a se limita raspândirea virusului.

Numărul pacienților infectați cu virusul gripal AH1N1 era, inițial, de cinci, dar în cursul zilei de ieri, a mai fost confirmată prezența virusului în cazul altor șase pacienți oncologici internați în aceeași clinică, iar aseară, o pacientă care suferea de leucemie acută și era internată la secția de Terapie Intensivă, a decedat, din cauza virusului gripal pe care l-a contractat între timp.

 

Patru dintre pacienții oncologici infectați cu virus gripal sunt, în acest moment, în stare gravă, iar conducerea unității a dispus o serie de măsuri pentru a preveni apariția de noi cazuri.

Astfel, dacă săptămâna trecută, când au fost identificate primele cazuri, a fost instituită măsura restricționării accesului în secțiile de Hematologie și Terapie Intensivă, ieri a fost impusă măsura restricționării accesului în întregul institut, iar în această dimineață, după decesul unei paciente, întreaga unitate medicală a intrat în carantină.

Se bănuiește că virusul a fost adus în spital de aparținătorii unuia dintre pacienții internați, astfel că accesul vizitatorilor este interzis pe timpul carantinei, specialiștii luând și decizia ca pacienții care nu sunt în stare foarte gravă să fie externați temporar, pentru a nu fi expuși pericolului contractării virusului prezent în spital.

 

Totodată, anumite proceduri medicale pentru care unii pacienți erau programați au fost amânate, pentru a nu-i expune și mai mult riscului, iar pacienții rămași în spital sunt atent monitorizați. După decesul pacientei de la Iași, care este cea de-a zecea victimă ucisă de gripă în acest sezon, la Institutul Oncologic din Iași se mai află 10 pacienți la care s-a confirmat virusul gripal, iar patru dintre ei sunt în stare gravă, unul fiind intubat.

S-au luat și măsuri pentru imunizarea întregului personal medical, la institut fiind trimise de săptămâna trecută 50 de doze de vaccin, pentru recuperarea personalului care încă nu se vaccinase.

Având în vedere numărul de îmbolnăviri și de decese provocate până acum, specialisții spun că putem vorbi deja de o epidemie de gripă în România, prezentă, de altfel, la nivelul întregului continent. În aceste condiții, cea mai eficientă metodă de prevenire este vaccinarea antigripală, recomandată în special copiilor și adulților cu boli cronice, persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, femeilor însărcinate și persoanelor instituționalizate.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*