Alerta de pesta porcina africana

20 februarie 2014 | 0 comentarii |

ANSVSA atentioneaza ca boala a fost confirmata in mai multe tari din UE si, desi nu se transmite la om, produce mari pierderi economice.

 

actiuni-prevenire-pesta-porcina-africanaConfirmarea unor cazuri de pesta porcina africana la porci mistreti din state membre ale Uniunii Europene (UE) precum Italia, Lituania si, recent, Polonia, dar si la granitele Romaniei, in Federatia Rusa si Ukraina fac necesara avertizarea publicului larg din tara noastra cu privire la evolutia acestei boli, se mentioneaza  intr-un comunicat al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Pana in prezent, virusul nu a patruns pe teritoriul Romaniei, dar poate determina pagube importante prin procentul de mortalitate ridicat, prin dificultatile de eradicare a bolii si prin restrictiile impuse comertului, de aceea, teritoriul tarii trebuie pastrat indemn”, atrag atentia medicii veterinari.

Desi nu se transmite la om si nu il afecteaza direct, Pesta porcina africana este o boala cauzata de un virus foarte rezistent in mediu si alimente, afectand toti porcii domestici si salbatici. Procentul de imbolnaviri si mortalitate fiind foarte ridicat, inseamna implicit pierderi economice, din cauza costurilor ridicate de eradicare a bolii si din cauza restrictiilor impuse comertului cu porci vii si produse si subproduse provenite de la porci, se arata in comunicatul amintit.

 

Pesta-porcina-africanaPentru aceasta boala nu exista tratament si nici vaccin eficient, ceea ce inseamna ca toate animalele suspecte vor fi ucise si distruse, iar proprietarii vor fi despagubiti de catre stat la pretul de piata al animalelor.

In teritoriile unde a evoluat pana acum, eradicarea si recapatarea starii de indemnitate la boala a durat lungi perioade de timp, atrage atentia ANSVSA.

In vederea unei interventii rapide si eficiente a serviciilor veterinare specializate, cetatenii sunt rugati sa contribuie la depistarea si anuntarea timpurie a cazurilor de boala si sa comunice oricarui medic veterinar de libera practica imputernicit, medicului veterinar oficial sau Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene, orice caz de boala la porcinele domestice si salbatice care prezinta semne de boala, sau unde se observa o crestere a imbolnavirilor sau a cazurilor de moarte.

ANSVSA transmite si semnele de recunoastere a bolii, atragand atentia ca la oricare dintre acestea sa fie anuntati medicii veterinari: mortalitate ridicata intervenita intr-un timp extrem de scurt, temperatura foarte ridicata (40,5 – 42 grade Celsius) si stare febrila, roseata sau invinetire a pielii, a marginilor urechilor, a varfului picioarelor, a abdomenului si pieptului, lipsa poftei de mancare, apatie si impleticire in mers, care pot aparea cu 24 – 48 de ore inaintea mortii, vomitari, diaree (uneori cu sange) si urdori la ochi.

 

Dr. Dumitru Baiculescu

Dr. Dumitru Baiculescu

Virusul se transmite prin contactul direct al animalelor bolnave cu cele sanatoase, dar si indirect, prin hranirea porcilor cu resturi de la bucatarie, cand originea carnii de porc folosita la gatit nu este cunoscuta, vectori biologici (capuse din anumite specii care au parazitat anterior porcii bolnavi), vectori infectati (vehicule, haine, adaposturi in care a evoluat boala), sange, tesuturi, secretii si excretii de la animalele bolnave sau moarte, animale care au trecut prin boala si raman purtatoare de virus.

Administratorii fondurilor de vanatoare si vanatorii trebuie sa anunte DSVSA judetene daca gasesc de porci mistreti bolnavi sau morti pe raza fondurilor de vanatoare, iar cetatenii sunt sfatuiti sa aiba in vedere ca este mai bine sa raporteze orice suspiciune de boala, chiar daca se va infirma ulterior, contributia lor fiind esentiala pentru mentinerea indemnitatii tarii la acesta boala.

In acest sens, ANSVSA a informat si instruit personalul din cadrul serviciilor sanitare veterinare din teritoriu, prin structurile implicate in controlul bolilor, centrele locale de combatere a bolilor si asociatiile profesionale ale medicilor veterinari cu privire la recunoasterea bolii si la masurile care trebuie aplicate in cazul aparitiei unei suspiciuni. La randul nostru, la nivel judetean, am informat toti medicii veterinari dar si fermierii, operatorii economici, asociatiile de crescatori de animale si admistratorii fondurilor de vanatoare, carora li s-au distribuit materiale informative despre pesta porcina africana”, a precizat dr. Dumitru Baiculescu, directorul executiv al  DSVSA Buzau, mentionand ca au fost luate toate masurile specifice prevenirii si controlului acestei boli. la fel ca in orice alta boala care ar putea afecta animalele.

 


Adaugati un comentariu


 

*