Alerta OMS: Hepatita, la fel de periculoasa ca HIV/SIDA

7 iunie 2013 | 0 comentarii |

Aproximativ 1,44 de milioane de persoane mor de hepatita anual, comparativ cu 1,47 de milioane de decese cauzate de HIV/SIDA, releva un studiu recent al Universitatii din Washington.

 

doctori_analize_laboratorInfectarea cronica a peste 500 de milioane de oameni cu virusul hepatic B sau C, potrivit estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), a determinat acest organism sa lanseze un avertisment serios in ceea ce priveste preventia si lupta impotriva hepatitei.

In contextul mentionat, astazi a fost lansata o retea ce va reuni OMS, agentii ale ONU, universitati, institute de cercetare, laboratoare regionale, centre de colaborare, organizatii ale societatii civile si grupuri de pacienti.

Aceasta retea se doreste a fi o „platforma de colaborare internationala”, al carei scop este de a creste gradul de constientizare al publicului cu privire la hepatita si riscurile ei, de a face schimb de informatii si de tehnologii intre state, de a mobiliza resursele existente si de a imbunatati ingrijirea pacientilor, se mentioneaza intr-un comunicat dat publicitatii de OMS, la o conferinta de presa in Singapore.     

 

bolnavi spital savaPotrivit lui Charles Gore, presedintele Aliantei Mondiale pentru Hepatita, desi hepatita ucide la fel de multi oameni ca HIV si mai multi decat tuberculoza si malaria, departamentele din cadrul OMS pentru lupta impotriva TBC, HIV si malariei sunt de 20 pana la 30 de ori mai mari decat cel privind hepatita.

Un studiu realizat de Universitatea din Washington, citat la conferinta de presa mentionata, a indicat ca aproximativ 1,44 de milioane de persoane mor, anual, de hepatita, comparativ cu 1,47 de milioane de decese cauzate de HIV/SIDA.      

Gore si-a exprimat, de asemenea, speranta ca hepatita va fi mentionata in Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului – plan de actiune la nivel global destinat eradicarii saraciei, foametei si bolilor.     

El a mentionat ca Asia „s-a descurcat foarte bine in ceea ce priveste vaccinarea, dar nu peste tot. Japonia este una dintre putinele tari din lume care nu dispune de vaccinare universala impotriva hepatitei B, alaturi de Marea Britanie”, adaugand ca, probabil, Japonia va introduce vaccinarea universala anul viitor.

 

Dr. Carmen Nistor

Dr. Carmen Nistor

Hepatita B este o afectiune severa a ficatului, cauzata de virusul hepatic B. Aceasta infectie poate determina formarea de tesut cicatriceal in ficat, disfunctie hepatica, ciroza hepatica, cancer hepatic si chiar decesul.

Virusul hepatitei B se gaseste in sangele infectat sau alte lichide infectate ale organismului uman si se poate transmite prin transfuzii sangvine cu sange infectat, prin utilizarea seringilor si acelor contaminate, manevre sangerande la stomatologie, manichiura, pedichiura, piercing, prin contact sexual neprotejat cu o persoana purtatoare a AgHBs sau perinatal, de la mama infectata la nou-nascut. In cele mai multe cazuri (pana la 95%), hepatita virala B acuta este o infectie limitata si se vindeca in cateva luni, pacientii dezvoltand imunitate pentru toata viata. Un procent mic dintre ei devin purtatori ai virusului si pot transmite boala, chiar si atunci cand sunt asimptomatici. Unii dintre purtatori vor dezvolta forma cronica a hepatitei virale B, care poate conduce la ciroza hepatica. Din fericire, cele mai multe cazuri de hepatita acuta B sunt limitate, vindecandu-se in aproximativ 6 luni, un procent mic transformandu-se in hepatita cronica B. Din pacate, hepatita cronica B se vindeca doar in foarte putine cazuri”, explica specialistul nostru in medicina de familie, dr. Carmen Nistor, atragand astfel atentia asupra necesitatii efectuarii de analize uzuale anuale, care pot depista la timp existenta virusului si, printr-o terapie specifica adecvata, vindecarea bolnavului.

Potrivit OMS, hepatita B este cel mai grav tip de hepatita virala. Un vaccin impotriva sa a fost disponibil din 1982.

 

Bolnavi ATIHepatita vurala C este, de asemenea, o afectiune a ficatului, cauzata de un virus de tip ARN, identificat in 1988, desi existenta lui a fost remarcata inca din 1974, de un grup de cercetatori.

Hepatita cu virus C este cea mai frecventa forma de hepatita dupa cele A si B. Virusul se transmite in principal prin sange in timpul transfuziilor, al utilizarii drogurilor injectabile si uneori prin contact sexual neprotejat si poate cauza atat forma acuta, cat si pe cea cronica a hepatitei. Spre deosebire de virusul hepatic B, virusul C produce afectiune cronica intr-un procent mult mai mare: 80% dintre adultii infectati cu virusul hepatic C vor produce o afectiune cronica (comparativ cu doar 5-10% dintre cei infectati cu virusul B). Daca afectiunea ramane netratata, aproximativ o treime dintre bolnavi vor dezvolta ciroza hepatica in mai putin de 20 de ani de la infectare, o alta treime vor progresa catre ciroza in aproximativ 30 de ani de la infectare, iar o ultima treime are o progresie a bolii atat de lenta incat este posibil sa nu se dezvolte in timpul vietii”, mentioneaza dr. Carmen Nistor.

Tratamentul are ca scop primar vindecarea – adica eradicarea completa a viruslui, si implicit, cresterea calitatii vietii, iar secundar, de a opri evolutia catre ciroza si cancer hepatic, acolo unde vindecarea nu mai este posibila.

Tratamentul consta in regim alimentar (din care se exclude alcoolul si se recomanda curele de vitamina E), vaccinarea (impotriva virusului hepatic A, a virusului hepatic B si, anual, impotriva gripei, suprainfectia putand cauza complicatii fatale) si medicatia antivirala (interferon).


Adaugati un comentariu


 

*