Alianta pentru Sanatate din Romania isi largeste randurile

Recent, alte sase noi organizatii reprezentative care apara drepturile  pacientilor au aderat la aceasta coalitie.

conferinta congres farmacistiUna din cele mai importante organizatii non-guvernamentale din domeniul Sanatatii a devenit de saptamana trecuta mai puternica, odata cu aderarea a noi membri reprezentand sase organizatii care apara drepturile pacientilor din Romania. Este vorba de Alianta pentru Sanatate din Romania, o coalitie care reuneste cele mai importante ONG-uri si asociatii ale medicilor farmacistilor si pacientilor din Romania, infiintata pentru a conlucra cu autoritatile pentru a gasi solutii viabile la problemele din sistem. Odata cu Adunarea Generala care a avut loc la finele saptamanii trecute, coalitia a primit noi membri, sase organizatii exprimandu-si dorinta de a adera. Astfel, Asociatia Transplantatilor din Romania, Asociatia Noi si Ceilalti – pacientii HIV-SIDA, Asociatia SAMAS, Asociatia Distroficilor Muscular din Romania, Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – InfoCons si  Federatia Asociatiilor de Consumatori au devenit noii membri ai Aliantei pentru Sanatate din Romania, alaturand-se eforturilor coalitiei de a schimba cate ceva in bine in sistemul de Sanatate romanesc.

Gheorghe Tache, presedinte ATR

Gheorghe Tache, presedinte ATR

La scurt timp dupa semnarea adeziunilor, Gheorghe Tache, presedintele Asociatiei Transplantatilor din Romania a motivat decizia de a se alatura acestei coalitii prin faptul ca „unitatea de actiune dintre pacientii si furnizorii de servicii medicale, care se regaseste in structura Aliantei, asigura identificarea solutiilor viabile pentru eliminarea disfunctionalitatilor din sistem si vegheaza la cresterea sigurantei pacientului in accesarea acestor servicii”.

La randul sau, Cristian Rosu, presedintele asociatiei Noi si Ceilalti, a declarat ca „schimbari, uniri si aliante se produc mereu, iar in rezultatul acestor schimbari trebuie a se vedea si scopul pentru care ele se realizeaza. Cu toti suntem motivati de anumite interese, dar in fata tuturor intereselor trebuie sa primeze interesul de grup, altfel rezultatele vor fi de scurta durata sau de proasta calitate. Sper ca APSR sa-si dovedeasca utilitatea prin prioritizarea activitatiloraxate pe pacient, care este, in aceasta ecuatie, veriga ce deschide si inchide lantul, platitor si consumator”.

hol spital pacientiTot cu ocazia Adunarii Generale a coalitiei s-a luat si decizia formarii a doua grupuri de lucru, unul axat pe problema  functionarii defectuoase a sistemului cardului national de sanatate, iar celalalt pe cea a crizei medicamentelor, cauzata de masurile recente luate de guvern pentru domeniul farmaceutic. S-a cazut de acord ca aceste doua probleme creaza neajunsuri majore pacientilor care nu mai pot beneficia in mod corect si eficient de serviciile medicale la care au drepotul. Membrii celor doua grupuri de lucru astfel infiintate vor conlucra cu Ministerul Sanatatii si cu CNAS pentru identificarea neajunsurilor si gasirea unor solutii viabile si eficiente, urmarind apoi si modul in care acestea vor fi puse in aplicare.

In cursul lunii martie, Asociatia pentru Sanatate din Romania a lansat Pactul pentru Sanatate, prin care se propun autoritatilor o serie de masuri ce au ca scop scoaterea din criza a sistemului public de sanatate. Printre principalele masuri propuse de initiatori pentru perioada urmatorilor 10 ani se numara alocarea a 5 la suta din PIB pentru sistemul medical, pana in anul 2020 si infiintarea unui Consiliu national pentru politicile din domeniul Sanatatii.


Adaugati un comentariu


 

*