Alimentatia sanatoasa, aliatul in lupta impotriva obezitatii

13 decembrie 2014 | 0 comentarii |

Consumul frecvent de iaurt, in cadrul unei diete controlate caloric, este asociat cu o pierdere importanta in greutate, indeosebi la nivelul tesutului adipos abdominal, fiind benefic si in reducerea riscului de acumulare ponderala si obezitate, sustin nutritionistii.

 

obezitateCele mai recente rezultate ale studiului PREDATORR, realizat in 2014, arata ca prevalenta obezitatii in Romania este de 31 la suta, ceea ce inseamna ca aproape 5 milioane de romani cu varste cuprinse intre 20 si 79 de ani sufera de obezitate. Studiul national mai arata ca alti peste 5,5 milioane de romani sunt supraponderali, adica 34 la suta din populatia adulta.

Potrivit reprezentantilor Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, atat prevalenta excesului ponderal, cat si cea a obezitatii se situeaza peste estimarile anterioare, aceasta crestere fiind foarte ingrijoratoare. Practic, doar unul din trei romani are o masa corporala normala. Obezitatea este un factor de risc foarte important pentru multe boli cronice, cum sunt diabetul, bolile cardiovasculare, unele forme de cancer. In aceste conditii, specialistii in nutritie sustin ca se impune intensificarea masurilor de prevenire a acumularii nesanatoase de masa corporala, inclusiv prin demersuri de informare a publicului si incurajarea adoptarii unor comportamente sanatoase.

Crearea unor obiceiuri sanatoase incepe la varste fragede, iar aceste deprinderi trebuie mentinute intreaga viata, in ciuda ispitelor care se ivesc la tot pasul. Adoptarea unui stil de viata bazat pe exercitiu fizic zilnic si o alimentatie sanatoasa, corect dimensionata cantitativ si caloric, are un rol deosebit de important asupra mentinerii greutatii sau revenirii la o greutate sanatoasa.

 

Prof. dr. Nicolae Hancu

Prof. dr. Nicolae Hancu

Pentru o alimentatie corecta, care sa asigure organismului toti nutrientii necesari, este important consumul zilnic de fructe si legume proaspete, cereale integrale, lactate, indeosebi iaurturi, precum si peste sau carne slaba.

Alimentele grase si produsele zaharoase, care sunt si cele mai bogate in calorii, glucide simple si grasimi saturate, nu sunt interzise, insa specialistii recomanda a fi consumate doar ocazional si in cantitati mici. „Stilul de viata modern si de multe ori haotic poate determina numeroase persoane sa adopte o alimentatie nu tocmai sanatoasa. Foarte multi oameni mananca pe fuga, sar peste mese sau consuma multe dulciuri si mancare de tip fast-food. Aceste comportamente duc la dezechilibre nutritionale si la numeroase afectiuni. Tocmai de aceea este extrem de important sa incurajam populatia sa faca alegeri sanatoase cand vine vorba de alimentatie. De exemplu, sa consume un iaurt si un fruct la micul dejun. De asemenea, iaurtul, fiind generos in beneficii si echilibrat caloric, este o alegere sanatoasa si pentru gustarile dintre mese”, sfatuieste medicul  Nicolae Hancu, presedinte de onoare al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

 

iaurtIaurtul este un aliment valoros, bine echilibrat nutritional, sursa naturala de calciu si proteine de calitate superioara. De asemenea, in plus fata de laptele din care este facut, iaurtul furnizeaza bacterii lactice active, care contribuie la mentinerea unei flore intestinale normale. Consumul frecvent de iaurt, in cadrul unei diete controlate caloric, este asociat cu o pierdere mai mare in greutate, indeosebi la nivelul tesutului adipos abdominal, fiind benefic si in reducerea riscului de acumulare ponderala si obezitate. Chiar in conditiile unei diete de tip vestic, care include alimente concentrate in grasimi, zaharuri, sare, consumul de iaurt s-a demonstrat a fi benefic pentru mentinerea greutatii corporale normale.

„Dintre toate interventiile asupra dietei, consumul de iaurt a fost corelat in cea mai mare masura cu reducerea greutatii, atat la femei, cat si la barbati. Iaurtul ne ofera un aport crescut de calciu, avand un impact pozitiv asupra echilibrului energetic. De asemenea, calciul si ceilalti nutrienti din iaurt cum ar fi proteinele, peptidele bioactive, aminoacizii si acizii grasi cu lant scurt, sunt cunoscuti pentru facilitarea pierderii de greutate si a diminuarii tesutului adipos. Nu trebuie sa uitam ca proteinele din lactate inhiba pofta de mancare si stimuleaza mecanismele reglatoare care semnalizeaza satietatea”, a adaugat dr. Nicolae Hancu.

 


Adaugati un comentariu


 

*