Alimentatia sanatoasa ar salva 14.000 de oameni anual

1 iunie 2013 | 0 comentarii |
Dr. M. Simionescu si Dr. N. Hancu

Dr. M. Simionescu si Dr. N. Hancu

Alimentatia nesanatoasa este cunoscuta pentru consecintele grave pe care le aduce asupra calitatii si duratei vietii, dar cele mai recente studii ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) arata ca  principalele cauze de mortalitate in lume sunt provocate de alimentatia nesanatoasa. 14 milioane de decese sunt cauzate anual, la nivel global, de o alimentatie incorecta si dezechilibrata, se arata intr-un comunicat de presa transmis de organizatorii Simpozionului cu tema „Nutritie, Sanatate, Longevitate”.

Evenimentul, moderat de acad. Maya Simionescu – director al Institutului National de Biologie si Patologie Celulara „N.Simionescu” si de prof.univ.dr. Nicolae Hancu – membru de onoare al Academiei Romane, a reunit vineri, specialisti in nutritie, persoane interesate de un stil de viata sanatos si medici din specialitati conexe nutritiei.

 

Subiecte precum piramida alimentara, preventia principalelor boli cronice cauzate de o alimentatie nesanatoasa si provocarile nutritiei au fost abordate si intens dezbatute in cadrul intalnirii nutritionistilor, de la inceputul acestui week-end.

Alimentatia sanatoasa este o provocare in ziua de astazi. Aflandu-se in fata unei plaje imense de produse alimentare, multi oameni nu stiu ce sa aleaga ca sa le fie benefic pentru sanatate. Din pacate, multi sunt cei care inca nu cunosc regulile de baza ale unui stil alimentar sanatos, de aceea este foarte important rolul specialistului in nutritie”, a declarat cu acest prilej, acad. prof. univ. dr. Nicolae Hancu.

 

alimentatie-sanatoasa,,Prevenirea bolilor cronice legate de alimentatie si cresterea calitatii vietiia fost subiectul pe marginea caruia a insistat prof. univ. dr Gabriela Radulian. Din pacate, lipsa unei educatii nutriționale determina apariția unor dezechilibre care pot genera apariția unor patologii diverse. Un program de nutriție individualizat si echilibrat include prezența tuturor grupelor alimentare, consumate cu moderație si variație. Este extrem de important sa cunoastem ce inseamna un aport alimentar optim din punct de vedere nutrițional. Rolul acestei intalniri este tocmai acela de a discuta principiile alimentației echilibrate si de a stabili direcțiile de promovare a nutriției sanatoase si a cresterii longevitații, a precizat prof. dr. Gabriela Radulian, sef sectie Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

 

,,Alimentatia Sanatoasa, intre moderatie, variatie si placere“, a fost tema prezentata de conf. univ. dr. Gabriela Roman, care a aratat cu acest prilej ca „o alimentatie sanatoasa nu presupune sa renunti la toate placerile culinare, ci inseamna sa alegi dintre toate alimentele pe acelea care sunt benefice organismului“.

Ce inseamna ,,Piramida Alimentatiei Sanatoase“ a explicat prof. univ. dr. Mariana Graur, insistand asupra faptului ca ,,este forte important sa cunoastem grupurile de produse care formeaza piramida alimentara si sa stim in ce proportii trebuie consumat fiecare aliment in parte, pentru ca alimentatia sa fie sanatoasa.

 

Simpozionul „Nutritie, Sanatate, Longevitate“, organizat de Societatea de Nutritie din Romania, in parteneriat cu Asociatia Romana de Studiu al Obezitatii si Fundatia Nationala pentru Stiinta si Arta, a cuprins prezentari interactive cu privire la rolul nutritiei echilibrate in mentinerea sanatatii organismului. Temele au fost dezbatute de : prof.univ.dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane, prof. univ. dr. Gabriela Radulian, sef sectie Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, prof. univ. dr. Mariana Graur, presedinte Societatea de Nutritie din Romania si conf.univ.dr. Gabriela Roman, vicepresedinte Societatea Europeana de Obezitate.  


Adaugati un comentariu


 

*