Alimente care dauneaza grav sanatatii inimii

6 septembrie 2015 | 0 comentarii |

Alimentatia nesanatoasa este unul dintre principalii factori de risc cardiovascular, afectiunile cardiace constituind principala cauza de mortalitate, in Romania si in intreaga lume.

 

carne grasaBolile cardiovasculare au cea mai mare incidenta la nivel mondial, fiind si principala cauza de mortalitate. De aceea este foarte important sa acordam o atentie sporita sanatatii inimii, prin abordarea unui stil de viata sanatos, in care sa predomine miscarea si alimentatia echilibrata.

Medicii spun ca alimentatia nesanatoasa constituie unul dintre principalii factori de risc in aparitia afectiunilor cardiovasculare, de aceea recomanda evitarea consumului in exces al unor alimente aflate pe „lista neagra” din acest punct de vedere.

In capul listei sunt trecute mezelurile si carnea grasa, intrucat consumul crescut de grasimi de origine animala duce la cresterea colesterolului in sange, favorizand astfel aparitia aterosclerozei. Carnea de porc este pe primul loc in topul alimentelor grase, cotletul de porc avand pana la 25 de grame de lipide la 100 de grame. Mare atentie trebuie acordata si carnii slabe de pui, curcan sau peste. Consumata cu piele sau prajita, aceasta isi pierde din proprietati si aduce organismului un plus de grasime. Mezelurile, pateurile, carnatii, salamul sau crenvurstii contin o cantitate mare de grasimi si E-uri si foarte putina carne.

 

branzeturiBranza telemea, cascavalul si branzeturile fermentate contin mai multa grasime la suta de grame decat muschiul de porc. Nutritionistii recomanda consumul sortimentelor degresate, cu mai putin de 15 la suta grasime, cele mai recomandate fiind mozzarela si  branza de vaci. Cascaval si alte branzeturi putem consuma, totusi, cu masura, mai ales rase peste o salata de legume crude.

De evitat este si margarina, deoarece este plina de grasimi rele trans. Nu este bine sa consumam nici maioneza din comert, nici chiar light, din acelasi motiv. Putem alege in schimb unt cu grasime redusa sau creme de branza light, dar si aici, nutritionistii recomanda mare atentie la cantitatea de sare. In locul unui sos de salata cu maioneza se poate prepara in casa un dreesing dietetic din iaurt degresat, mustar si ierburi aromatice.

 

Fast foodAlimentele fast food sunt foarte sarace in nutrienti, dar au o valoare calorica foarte mare, contin mult zahar, sare si grasimi periculoase pentru sanatate, implicate in aparitia bolilor de inima, de ficat si a cancerelor. Pentru ca uneori este greu de rezistat in fata acestor tentatii alimentare,  nutritionistii propun ca solutie alternativa o pizza vegetariana cu blat integral si topping de peste. Si o shaorma poate fi consumata din cand, cu conditia de a alege una fara cartofi prajiti si fara sosuri.

Pe lista neagra sunt incluse si dulciurile concentrate, impreuna cu cele de patiserie sau cofetarie, intrucat contin atat grasimi saturate si trans care cresc colesterolul si blocheaza arterele, cat si zahar in exces, care predispune la diabet. Ca alternativa, poate fi consumata fara probleme placinta cu branza degresata, biscuiti sau prajituri din faina integrala, inghetata din iaurt degresat si fructe proaspete.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*