Alimente recomandate pentru cresterea imunitatii

30 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Cresterea imunitatii este foarte importanta in aceasta perioada, in care se face trecerea de la sezonul cald la cel rece, organismul fiind mai vulnerabil la raceli si infectii.

 

citrice portocaleIndiferent de varsta, o imunitate crescuta este necesara mai ales la schimbarile de anotimpuri, cand organismul face un efort suplimentar de a se adapta, devenind astfel mai vulnerabil in fata agentilor patogeni.

Alaturi de un stil de viata sanatos, fara fumat, kilograme in plus si cu multe exercitii fizice, o dieta sanatoasa, bogata in vitamine si minerale asigura bunastarea intregului sistem imunitar, astfel ca infectiile pot fi prevenite si invinse fara medicamente.

De aceea, sucurile din fructe si legume ar trebui sa nu lipseasca din alimentatia zilnica, mai ales in aceasta perioada, cand organismul se adapteaza la zilele si mai ales la noptile din ce in ce mai racoroase. Cele mai eficiente, dar si cele mai placute la gust sunt sucurile de de portocale amestecate cu mere, la care se pot adauga legume crude precum sfecla rosie, morcovul, telina sau spanacul, pline de vitamine si nutrienti. De asemenea, sucul de catina contine minerale si de doua ori mai multa vitamina C decat macesele, plus vitamina A si betacaroten. Catina poate fi consumata si sub forma de sirop care, pentru a-si pastra proprietatile, se prepara la rece, sub forma de tinctura sau decoct.

 

catina (2)Macesele, la randul lor, au un continut de vitamina C care, potrivit unor fitoterapeuti, este de 50 de ori mai mare decat al lamailor. In plus, contin calciu si magneziu, fier, fosfor potasiu, seleniu, zinc, compexul B de vitamine, precum si vitamina K. Ciupercile, la randul lor, sunt bogate in proteine, potasiu si vitamina D, acid folic şi fier.

Carnea de vita este bogata in zinc, unul dintre mineralele care lipseste adesea din nutritia adultilor, mai ales a celor vegetarieni. Lipsa de zinc duce la o cresetere a riscului de infectii, iar prezenta sa in dieta e foarte importanta pentru dezvoltarea globulelor albe, care ajuta sistemul imunitar sa recunoasca si sa distruga bacteriile si virusii. Cei care nu agreaza carnea de vita, o pot inlocui cu stridii, cereale fortificate, carne de porc sau de pasare de curte, iaurt sau lapte.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*