Ambasadorul Belgiei la Bucuresti, in vizita –fulger la Buzau

24 noiembrie 2013 | 0 comentarii |

Principalul obiectiv al vizitei ambasadorului Philippe Beke a fost identificarea unor posibilitati de implementare, cu sprijinul Consiliului Judetean Buzau, a unui nou model de acordare a ingrijirilor medico-sociale, mai ales in mediul rural.

 

IMG_1805Autoritatile buzoiene au primit duminica dupa-amiaza, o vizita-fulger a ambasadorul Belgiei la Bucuresti, Excelenta sa Philippe Beke, insotit de reprezentanti ai Fundatiei pentru Dezvoltarea Asociatiilor de Ajutor Mutual (ADAMS) si „VZW Geels Roemeniekomitee” care au dorit sa identifice oportunitatea implementarii in judetul Buzau a unei forme de ingrijiri medico-sociale bazate pe solidaritatea dintre beneficiari si pe colaborarea dintre institutiile publice de sanatate si administratiile locale.

Din delegatie au facut parte si reprezentantul „Asociatiei de Ajutor Mutual Slatina-Timis” si al Fundatiei pentru Dezvoltarea Asociatiilor de Ajutor Mutual ADAMS, Ioan Suru, precum si presedintele „VZW Geels Roemeniekomitee”, Jozef Goebels, asociatia belgiana cu ajutorul careia au fost infiintate servicii socio-medicale in Vestul Romaniei.

Acestia s-au informat despre activitatea Fundatiei „Crucea Alb-Galbena” la Buzau, principoalul furnizor de ingrijiri medico-sociale la domiciliu, infiintata si sustinuta financiar de 10 ani de Parlamentul si Guvernu Flandrei de Est si chiar au vizitat impreuna cu Cristina Valsile – directorul Fundatiei Crucea Alb-Galbena Buzau si Stefania Alexandrica, o parte dintre pacientii ingrijiti de fundatia buzoiana.

 

IMG_1820Dupa intalnirea cu autoritatile locale si judetene, ambasadorul Philippe Beke si delegatia belgiana au vizitat Spitalul Judetean de Urgenta Buzau, unde s-a discutat atat cu managerul unitati medicale, dr. Marius Anastasiu, cat si cu directorul Crucii Alb Galbena, Cristina Vasile.

Tentativa asociatiei belgiene de a implementa la Buzau ceea ce de fapt, functioneaza, de zece ani, cu succes, s-a soldat mai mult cu o discutie informala, iar dr. Marius Anasatasiu le-a propus sa gaseasca, eventual, posibilitatea „unei completari a serviciilor, pe structura celor deja existente la Cruceqa Alb-Galbena, sau a unui schimb de experienta intre medicii unui spital universoitar belgian si cei ai Spitalului Judetean de Urgenta, dupa modelul care s-a derulat pana anul trecut cu Spitalul Universitar din gent- Flandra Orientala.

 Excelenta sa Philippe Beke, le-a propus, chiar, compatriotilor sai, sa identifice posibilitati de specializare in anumite competente medicale de varf, a unor medici buzoieni, care ulterior sa se intoarca in Spitalul Judetean si sa aplice ceea ce au invatat, in acelasi timp trimitandu-se si medici belgieni in Buzau, pe de o parte pentru a aduce expertiza lor in Romania, iar pe de alta parte pentru a invata de la medicii romani anumite tehnici de diagnostic clinic, iesite din uz in majoritatdea spitalelor din occident, dar care au dovedit ca tocmai acestea dau un plus de valoare medicilor romani plecati sa lucreze in strainatate.

 

IMG_1808Ambasadorul Belgiei, Philippe Beke, a subliniat importanta ingrijirii sanatatii si a sustinut ca proiectul asociatiilor mutuale poate fi multiplicat.

Ingrijirea sanatatii este foarte importanta, iar primarii din zona rurala vor intelege ca este in avantajul comunitatilor lor sa dezvolte un astfel de proiect, care poate fi multiplicat si pentru care este nevoie de sprijinul medicilor si al autoritatilor”, a subliniat diplomatul, accentuand faptul ca rolul medicilor este doar de a asigura servicii medicale de calitate, tocmai de aceeqa nu sunt platiti de stat, ci de aceasta asociatie, iar comunitatile locale pot dezvolta diferite proiecte in diferite domenii precum: educatia, sanatatea, societatea civila, schimbul de bune practici, dotari cu autovehicule utilitare şi camioane, alimentare cu apa si managementul deseurilor, corpuri sanitare in scoli, renovare centru cultural, training-uri privind igiena, serviciu de interventii in cazuri de urgenta, acces pentru satele de munte etc.

La randul sau, Ioan Suru a aratat ca Asociatia de Ajutor Mutual Slatina-Timis este o organizatie neguvernamentala, non-profit, activa in domeniul medico-social inca din 1999, a carei activitate este centrata pe pacient si care adezvoltat servicii socio-medicale in peste 10 domenii, deservind aproximativ 8000 de beneficiari din Vestul Romaniei.

 

IMG_1826In ceea ce priveste implementarea, la Buzau, de servicii dupa modelul din Slatina Timis, presedintele „VZW Geels Roemeniekomitee”, Jozef Goebels a explicat ca acestea pot avea rezultate foarte bune in comunitatile mici, rurale, unde totul se bazeaza pe solidaritatea dintre beneficiari si pe colaborarea dintre institutiile publice de sanatate si administratiile locale. „Fiind vorba de o contributie anuala a fiecarui locuitor al comunitatii respective, nu va fi usor, nici in Belgia nu a fost usor la inceput, dar ceea ce este important este ca prin constituire unui astfel de serviciu, asistenta primara si asistenta comunitara vor inregistra un progres calitativ evident, avand in vedere ca medicul sau medicii cooptati nu vor face altceva decat medicina, adica se vor ocupa de pacienti, partea de birocratie fiind delegata altor persoane. In plus, oamenii se responsabilizeaza mult mai bine, fiind in discutie si o contributie personala, dar si medicii devin constienti ca in orice moment pot fi trasi la raspubdere pentru felul in care isi fac datoria, iar toate acestea la un loc vor conduce, in timp, la o mai buna preventie, la o mai buna stare de sanatate si, respectiv, la stoparea risipei in sistem”, explicand ca finantarile intr-o astfel de activitate pot veni de la Casa de Sanatate, de la Ministerul Sanatatii, dar mai ales prin contributia directa a populatiei, pentru cofinantarea ingrijirilor primare, a preventiei sau a ingrijirii la domiciliu.

Belgienii au vizitat si Spitalul Judetean de Urgenta, despre care dr. Anastasiu  i-a informat ca a beneficiat de sustinerea Flandrei de Est, atat in vederea modernizarii infrastructurii, cat si in schi,mbul de bune practici.

 


Adaugati un comentariu


 

*