Analizele gratuite pentru tratamentul fara interferon, disponibile de saptamana viitoare

20 octombrie 2015 | 0 comentarii |

Testele vor putea fi efectuate in 50 de laboratoare din tara, pe baza unor vouchere de analize pe care pacientii le vor putea obtine de la medicii de specialitate, incepand cu data de 26 octombrie. Astazi a fost aprobata si o hotarare de guvern pentru introducerea de molecule noi pe lista de medicamente compensate.

 

laboratorDesi destul de anevoios, introducerea tratamentului pe baza de medicamente fara interferon pentru pacientii cu hepatita C a mai facut un pas inainte. CNAS a anuntat ca de saptamana viitoare se va da unda verde pentru analizele gratuite, necesare intocmirii dosarului pentru a obtine acest tratament. A trebuit sa moara zeci, poate chiar sute de pacienti care ar fi putut fi salvati de tratamentul fara interferon, pentru ca dupa aproape opt luni de promisiuni mincinoase, autoritatile din sanatate sa le dea, in sfarsit, posibilitatea de a se trata.

Bolnavii devenisera nerabdatori dupa ce fusesera anuntati ca dupa 1 octombrie se va da drumul acestui tratament, dar apoi li s-a spus ca mai au de asteptat pana cand va fi comunicata lista laboratoarelor agreate pentru a efectua analizele gratuite. Se pare ca multi nu au mai avut rabdare si au mers sa si faca aceste analize contra-cost, insa Vasile Ciurchea, prezedintele CNAS a facut zilele trecute un nou apel la rabdare, avertizand si ca analizele facute la alte laboratoare nu vor putea fi luate in consideratie.

Desi cu intarziere fata de termenul la care lista laboratoarelor trebuia comunicata la CNAS, compania producatoare a medicamentului fara interferon cu care s-a semnat contractul, a facut acest lucru ieri.

Lista acestor laboratoare poate fi accesta pe site-ul CNAS, la sectiunea „informatii pentru asigurati” – medicamente – tratament fara interferon”, iar printr-un comunicat de presa, CNAS a transmis ca, incepand de luni, pacientii isi vor putea face analizele gratuite in vederea intocmirii dosarelor pe care trebuie sa le depuna la CNAS.

 

cercetare-laboratorEste vorba de 50 de laboratoare apartinand SC Bioclinica SRL si SC Synevo SRL, singurele companii medicale agreate de semnatarul contractului. Pacientii care au nevoie de aceste analize vor solicita un voucher de la medicul de specialitate, cu care se va prezenta la unul dintre cele 50 de laboratoare si centre de recoltare din Bucuresti (19), Cluj Napoca (6), Constanta (5), Craiova (2), Iasi (5), Oradea (4), Sibiu (1), Targu Mures (1), Timisoara (7). Lista completa cu numele acestora, adresele si programul de functionare poate fi accesata pe site-ul CNAS. Pacientii isi vor efectua, astfel, gratuit, testarile fibromax, genotipare si viremiile, investigatii necesare la intocmirea dosarelor pentru aprobarea tratamentului fara interferon.

Acest lucru va fi insa posibil incepand de saptamana viitoare, pentru ca pana atunci CNAS urmeaza sa distribuie catre medicii de specialitate voucherele necesare, pe care pacientii le vor putea solicita de la acestia incepand din 26 octombrie.

 

Vasile Ciurchea

Vasile Ciurchea

Pentru intocmirea dosarului de aprobare pentru tratamentul fara interferon, pacientii trebuie sa se adreseze medicilor de specialitate care se afla in relatie contractuala cu casele de asigurari din cele noua centre desemnate.

Dosarul intocmit va fi depus la casa de asigurari de sanatate cu care se afla in relatie contractuala medicul de specialitate (prescriptor/curant), care-l va trimite apoi la CNAS. Comisia de specialitate a CNAS va analiza dosarele depuse in vederea aprobarii si va verifica daca acestea corespund criteriilor de eligibilitate. Decizia comisiei va fi comunicata pacientului de catre casa de asigurari de sanatate, unde acesta a depus dosarul.

Pe langa investigatiile amintite, dosarul pacientului va contine in mod obligatoriu o serie de documente care se regasesc pe site-ul CNAS, la sectiunea informatii pentru asigurati – medicamente – tratament fara interferon.Tot la aceasta sectiune, pacientii pot accesa un document cu informatii utile privind modul de administrare a tratamentului fara interferon.

Deocamdata, de acest tratament vor putea beneficia doar pacientii cu hepatita C ajunsa in stadiul F4, insa presedintele CNAS a declarat ca spera ca de anul viitor, tratamentul fara interferon va putea fi extins si pentru stadiul F3 al bolii.

Astazi a fost aprobata si hotararea de guvern ce prevede introducerea unor molecule noi pe lista de medicamente compensate, printre acestea numarandu-se si cele folosite in tratamentul fara interferon. Pe langa aceste molecule folosite in tratamentul hepatitei cronice virale C si al cirozei hepatice C, au mai fost introduse pe lista de compensate si molecule si pentru tratamentul pacientilor inclusi in Programul national de oncologie (Pazopanib, Crizotinibum, Brentuximab Vedotin, Dabrafenibum, Abirateronum), tratamentul asiguratilor cuprinsi in Programul national de diagnostic si tratament pentru boli rare, afectiunea Hipertensiune pulmonara (Macitentanum si Riociguat), tratamentul copiilor care sufera de artrita idiopatica juvenila (Tacilizumabum si Adalimumab).

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*