Animalele de companie au un rol important in dezvoltarea sanatoasa a copiilor

Contrar unor idei preconcepute, in urma a numeroase studii s-a stabilit ca prezenta unui caine de companie in casa poate reduce incidenta alergiilor, ca si a obezitatii.

 

caini (1)Un grup de cercetatori de la Universitatea Alberta din Statele Unite, au dat publicitatii rezultatele unui studiu efectuat recent, privind influenta animalelor de companie asupra starii de sanatate a proprietarilor, si indeosebi a copiilor care cresc alaturi de aceste animale. Potrivit specialistilor, copiii care provin din familii in care sunt prezente animale de companie au niveluri mai mari din doua tipuri de bacterii benefice, asociate cu un risc scazut de alergii si obezitate.

Copiii din familii cu animale de companie aveau un sistem imunitar mai puternic datorita microorganismelor care traiesc in tractul digestiv. Cercetatorii au facut precizarea ca in 70% din cazurile cercetate, animalele de companie erau caini. Totodata, s-a constatat si o incidenta mai scazuta a cazurilor de astm, in randul copiilor care au crescut alaturi de caini de companie.

Cercetatorii americani au explicat ca expunerea la bacterii in primele stadii de viata contribuie la dezvoltarea precoce a imunitatii, iar in acest caz, bacteriile de pe blana cainelui sau de pe labele sale, atunci cand vine de afara, au un astfel de rol in cazul copiilor care cresc in compania animalelor.

 

caini (3)Echipa de cercetatori a investigat efectul expunerii la animale a bebelusilor pana la trei luni de viata, manifestat prin cresterea efectivului a doua bacterii asociate cu reducerea alergiilor si obezitatii. S-a constatat astfel ca abundenta acestor doua bacterii a fost de doua ori mai mare cand in casa era prezent un animal. Autorii studiului mai sustin ca expunerea la animalele de companie influenteaza microbiomul in mod indirect in timpul sarcinii, manifestandu-se de la caine la mama si apoi la fat, dar si in primele trei luni de viata ale copilului.

De asemenea, cercetarea a aratat ca schimbul de bacterii ce stimuleaza sistemul imunitar are loc si in cazul unor situatii despre care se stie ca pot reduce imunitatea copiilor si anume nasterea prin cezariana, administrarea de antibiotice in timpul nasterii si absenta alaptarii la san.

 


Categorii: Actual, Lifestyle, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*