Animalele de companie – terapeutii necuvantatori

21 mai 2016 | 0 comentarii |

S-a stabilit ca pacientii cardiaci care au un animal de companie traiesc mai mult decat cei care nu au, iar persoanele care sufera de Alzheimer pot fi hranite mai usor daca pe masa sau in apropiere se afla un acvariu si pot urmari pestii inotand.

 

animale-de-companieFaptul ca un animal de companie face bine sanatatii oamenilor este binecunoscut in egala masura, de specialisti si mai ales de proprietarii de animale. Beneficiile terapiei cu animale au fost de mult dovedite, iar aceasta metoda este deja o practica obisnuita in centrele specializate, destinate persoanelor care sufera de anumite afectiuni. Daca interactiunea cu un animal doar in perioada de treapie si-a dovedit eficienta, e lesne de inteles ca prezenta permanenta a unui animal de companie intr-o casa nu poate fi decat benefica. Cercetatorii au studiat foarte atent problema, in incercarea de a stabili concret care sunt beneficiile pe care le aduce asupra starii de sanatate prezenta unui animal de companie.

Acestia spun ca in compania unui animalut, oamenii sunt mai fericiti si mai putin singuri. Indeosebi pentru persoanele care locuiesc singure, un animal domestic este o companie reconfortanta. Grija fata de acesta constituie un nou scop in viata, lucru care joaca un rol important in intarirea increderii in sine. Bolnavii cronici sunt mai putin depresivi si izolati daca au un animal alaturi. Animalele domestice au nevoi care nu pot fi satisfacute decat de om, lucru care le structureaza ziua proprietarilor si le dau sens vietii. Plimbarea cu cainele este o iesire care da adesea ocazia unor interactiuni sociale, ceea ce este benefic pentru starea de spirit.

 

animale de companieUn alt efect benefic pentru detinatorii de animale de companie este faptul ca, mangaind un caine sau o pisica, corpul este stimulat sa produca un hormon care produce o stare de bine si scade nivelul hormonului de stres. Acest lucru poate duce la reducerea presiunii arteriale. Proprietarii de animale domestice au o presiune arteriala si un ritm cardiac mai scazut decat cei care nu se bucura de compania lor. Se pare ca mangaierea animalelor este benefica si pentru presiunea arteriala a copiilor, acest obicei scazandu-le starea de nervozitate si hiperactivitatea.

Totodata, coabitarea cu un animal de companie nu ii face pe oameni sa uite de regimul alimentar, iar proprietarii de animale domestice prezinta un nivel mediu mai scazut de colesterol si de trigliceride decat ceilalti. Exista, de asemenea, o legatura directa intre compania animalelor, indeosebi a cainilor, si speranta de viata, incidenta insuficientei cardiace fiind mai scazuta in cazul proprietarilor de animale. Detinerea unui animal de companie duce astfel la scaderea riscului de criza cardiaca, contribuind la micsorarea presiunii arteriale si reducerea nivelului de colesterol si de trigliceride din sange. Activitatile suplimentare implicate de detinerea unui caine sau a unei pisici joaca si ele un rol important in mentinerea starii de sanatate. Studii realizate pe termen lung au aratat ca persoanele care nu au avut niciodata pisici prezinta un risc cu 40% mai mare sa moara de criza cardiaca fata de cele care au avut feline in casa.

 

terapie cu animaleUneori, medicii recomanda adoptarea unui animal de companie pentru tratarea depresiei. In unele cazuri, un animal domestic poate juca un rol terapeutic, putand duce chiar la vindecare. Oricare ar fi starea de spirit a stapanului, fie de bucurie intensa, fie de mare tristete, animalul este mereu acolo pentru a impartasi sentimentele umane. Animalele domestice ii ajuta pe oamenii cu boli de lunga durata sa isi tina sub control anxietatea si depresia.

Animalele de companie ii fac pe stapani sa fie mai activi. Unii se misca greu din fotoliu si fac putina miscare, chiar daca acest lucru este bun pentru propria sanatate. Insa, pentru ca patrupedul lor sa se simta bine, trebuie sa mearga pe jos cel putin o jumatate de ora pe zi, exercitiu bun pentru mentinerea in forma atat a animalului, cat si a stapanului. In plus, este un bun mijloc de prevenire a obezitatii, a osteoporozei si a artritei reumatoide. Pentru persoanele in varsta singure, este si o modalitate ideala de a intra in contact cu vecinii si alti detinatori de animale care isi scot cainii la plimbare, cu ajutorul acestora, contactele sociale fiind mai usoare.

 

hipoterapieIn cazul copiilor care sufera de tulburare deficitara de atentie, cu sau fara hiperactivitate, sau de autism, un animal nu poate fi decat benefic. Astfel de copii au atat de multa energie, incat adesea le este greu sa se concentreze. Avand grija de un animal domestic, ei au sarcini specifice care necesita atentie si pentru care pot fi responsabilizati.

Legatura copilului cu animalul favorizeaza dezvoltarea increderii in sine si ii da un sentiment de liniste si siguranta. Copiii autisti prezinta adesea un deficit in interactiunile cu alte persoane. Se pare ca animalele au o capacitate uimitoare de a le atrage si retine atentia, putandu-i incuraja astfel sa realizeze activitati legate de integrarea lor senzoriala, usurandu-le viata. In aceasta situatie sunt indicati mai ales cainii si caii. Animalele domestice pot ajuta si copiii cu nevoi speciale in depasirea unor obstacole.

 


Categorii: Actual, Lifestyle, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*