„Antibioticele vii”, posibila solutie pentru bacteriile rezistente la tratamentul clasic

2 decembrie 2016 | 0 comentarii |

Specialistii cerceteaza posibilitatea ca alte bacterii agresive care devoreaza alte microorganisme sa fie aruncate in lupta impotriva bacteriilor care au dezvoltat rezistenta la antibiotice.

 

zika virus laborator In timp ce microorganismele sunt din ce in ce mai rezistente la antibiotice, oamenii de stiinta multiplica cercetarile, pentru a gasi alternative. Recent, ei au folosit cu succes un mijloc natural, apeland la bacteriile agresive care devoreaza alte bacterii, actionand ca un „antibiotic viu”.

In studiu au fost folosite bacteriile care provoaca Shigelloza – o boala diareica de temut pentru cei care calatoresc in zonele tropicale. Acestea au devenit rezistente in timp la majoritatea antibioticelor de prima linie, si de aceea au devenit candidatele ideale pentru experimentarea unei forme de antibiotic natural, deschizand calea pentru un tratament cu costuri mai mici. Ideea este simpla, dar putin exploatata, dupa cum spun promotorii sai, constand in  expunerea Shigella la o bacterie „de prada” agresiva.

Cercetatori de la Universitatea din Nottingham si de la Imperial College din Londra au injectat o doza letala de Shigella flexneri unor larve de peste-zebra, echivalentul acvatic al soarecilor de laborator. Apoi le-au injectat o alta bacterie, Bdellovibrio, care are capacitatea de a parazita si ucide tipul de bacterie caruia ii apartine Shigella flexneri.

 

bacteriiConform autorilor studiului, rezultatele s-au ridicat la inaltimea asteptarilor, relevand ca bacteriile Bdellovibrio nu doar ca ucid Shigella, dar dispar in mod natural din organism, fara efecte secundare observabile. Mai mult, cercetatorii au descoperit o asociere naturala intre Bdellovibrio si sistemul imunitar, in sensul ca  fragmente din membrana celulara a Shigella, transportate de bacteria pradatoare, stimuleaza celulele albe din sangele pestelui infectat, imbunatatind lupta impotriva infectiilor si rata de supravietuire.

Aceasta pista ar putea deschide calea unor tratamente tintite pentru alte bacterii precum Escherichia coli si unele bacterii responsabile de infectiile nozocomiale, fara efecte secundare si perfect natural. In spitale, ar putea fi tratate astfel persoanele imunocompromise, care nu au nici un sistem imunitar, fara teama de a le deteriora organismul fragil.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*