Anumite tratamente pentru astm afecteaza cresterea in inaltime

18 octombrie 2015 | 0 comentarii |

Cercetatorii din Finlanda au descoperit ca acei copii care folosesc inhalatoare cu corticosteroizi impotriva astmului in primii doi ani de viata se vor confrunta cu o limitare a cresterii in inaltime la varsta adulta.

 

astmLa aceasta concluzie s-a ajuns in urma unui studiu la care au participat 12.000 de copii din Finlanda, iar rezultatele arata ca cei care au folosit pe termen lung inhalatoare cu corticosteroizi, incepand cu primii doi ani de viata, s-au confruntat cu o limitare a cresterii in inaltime. Acesta nu este primul studiu care indica o asociere intre utilizarea de inhalatoare cu corticosteroizi si limitarea cresterii in inaltime, ci o noua cercetare care vine in sprijinul ideii ca steroizii trebuie utilizati cu masura in cazul prescolarilor.

Expertii britanici de la asociasia Asthma UK spun  insa ca acesti corticosteroizi joaca un rol crucial in controlarea simptomelor astmului si reduc frecventa vizitelor copiilor la spital.

Corticosteroizii sunt substante puternice, folosite in inhalatoare si sunt recomandati adultilor diagnosticati cu astm si copiilor care sufera de respiratie suieratoare recurenta. Aceste medicamente au insa efecte secundare semnificative in cazul unor pacienti. Normele medicale in vigoare recomanda evaluarea anuala a greutatii si inaltimii copiilor care folosesc inhalatoare cu corticosteroizi in tratarea astmului, pentru a se detecta din timp semnele unei incetiniri a dezvoltarii fizice a acestora.

 

inaltime copilAutorii noului studiu au analizat informatiile despre inaltimea parintilor copiilor participanti la studiu, precum si cele despre greutatea celor mici si tratamentele administrate, pentru a calcula greutatea si inaltimea la care ar fi trebuit sa ajunga acestia pana la varsta adulta. Ei au descoperit ca acei copii care au primit pe termen lung tratamente cu corticosteroizi aveau la varsta adulta o inaltime, in medie, cu 3 centimetri mai mica decat cea estimata.

Specialistii sunt de parere ca este nevoie de studii suplimentare, aplicate pe mai multe grupe de varsta, pentru a stabili cu exactitate impactul inhalatoarelor cu corticosteroizi. Pe de alta parte, unii specialisti sunt de parere ca impactul asupra cresterii in inaltime este minor. O reducere usoara a cresterii in inaltime este un pret mic platit pentru aceste tratamente care pot salva viata copilului bolnav de astm, mai spun acestia.

 

salinExista insa teraii alternative care pot reduce considerabil utilizarea corticosteroizilor in  tratament. Terapiile saline, se stie, din cele mai vechi timpuri, constituie un remediu incontestabil in acest sens. Pentru a aduce salina in case, inventatorul buzoian Constantin Pascu a creat Purificatoarele de aer Salin care, in urma cercetarilor efectuate au demonstrat ca sunt eficiente atat persoanelor cu probleme ale cailor respiratorii, cat si persoanelor sanatoase, pentru cresterea rezistentei aparatului respirator.

Studii realizate la Clinica II Pediatrie a UMF Timisoara, Tehno Bionic Buzau si Centrul de Mucoviscidoza Timisoara s-a constatat ca aeroionizarea fortata a aerului cu ioni de NaCl potenteaza tratamentul acestor pacienti si reduce semnificativ nevoia internarilor repetate. Un alt studiu, realizat de specialistii Spitalului Militar de Urgenta Iasi, in colaborare cu UMF Gr. T. Popa Iasi si Tehno Bionic Buzau arata ca aparatele Salin constituie o alternativa comoda a aerosoloterapiei marine sau haloterapiei din sanatoriile saline, astfel incat intr-o serie de afectiuni cronice precum: bronsita cronica, BPCO, astmul bronsic, tabagismul cronic, silicoza, antracoza etc. se obtin rezultate uimitoare.

Constantin Pascu, premiat cu aur la Geneva, a inventat si un miniinhalator individual, InSalin, eficient ca terapie adjuvanta in tratarea astmului bronsic, bronsitelor, sinuzitelor, rinitelor, alergiilor respiratorii, etc. la scoala, la sala de gimnastica, la serviciu, in aglomeratii, in avion.

 

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*