Anxietatea, tulburarile psihosomatice si depresia, cele mai frecvente boli care chinuie mintile romanilor

8 octombrie 2014 | 0 comentarii |

In opinia specialistilor, prevalenta ridicata a acestor afectiuni se datoreaza si penuriei de medici psihiatri si a repartizarii dfectuase a acestor in teritoriu.

 

Dr. Ileana-Mihaela Botezat-Antonescu

Dr. Ileana-Mihaela Botezat-Antonescu

Starea actuala a sanatatii mintale a romanilor a fost analizata recent in cadrul unei conferinte de presa la care au participat mai multi medici psihiatri, reprezentant ai unor asociatii profesionale de profil. Conferinta a fost organizata cu ocazia Congresului National de Psihiatrie, tema principala fiind „Starea actuala a sanatatii mintale din Romania in context european”. Cu aceasta ocazie, medicul Ileana-Mihaela Botezat-Antonescu, directoarea Centrului National de Sanatate Mintala si Lupta Antidrog a mentionat ca anxietatea, depresia si tulburarile psihosomatice sunt cele mai frecvent intalnite afectiuni psihice in Romania, o mare problema fiind absenta centrelor de criza la care sa se poate adresa cei cu astfel de afectiuni. „In tara noastra nu exista centre de criza iar prevalenta depresiei in Romania este de 12-20 la suta, dar nu toate cazurile de depresie au acces la tratament de specialitate. In acelasi timp, frecventa afectiunilor anxioase este de 25-28 la suta, pacientii cu aceste afectiuni de multe ori nu au unde sa se adreseze si iau cu asalt camerele de garda ale spitalelor. Cu personal calificat, servicii asigurate 24 din 24 de ore, cu un spatiu si o retea in spate, centrele de criza ar putea solutiona astfel de cazuri iar atacurile de panica nu ar mai ajunge la Urgenta” a precizat in acest sens directoarea Centrului National de Sanatate Mintala si Lupta Antidrog.

 

Dr. Maria Ladea

Dr. Maria Ladea

O alta problema pusa pe tapet a fost adresabilitatea scazuta a pacientilor la serviciile medicilor de specialitate, fiind prezentate in acest sens rezultatele ultimului studiu realizat de Institutul de Management si Statistica Medicala, care arata ca dintr-un lot de peste 2.000 de persoane intervievate, mai putin de jumatate au solicitat ajutor specializat in primul an de la declansarea depresiei. In acest sens, medicul Maria Ladea, de la Spitalul Clinic de Psihiatrie Al. Obregia, a precizat ca „exista o adresabilitate scazuta a pacientilor nostri catre serviciile existente si vin, de exemplu, in primul an de la depresie – s-a constatat pe un lot destul de semnificativ, de 2.000 de persoane intervievate – cam intre 10 si 40, deci, mai putin de jumatate solicita ajutorul medical. Principala concluzie a acestor studii este ca exista nevoia de educatie a populatiei facuta mai din timp, sa educi tinerii, sa te duci la locul de munca, sa te duci in scoli. Consumul de substante psihoactive mai ales la cei tineri poate sa favorizeze si sa precipite instalarea unor tulburari de genul acesta”.

 

Dr. Florin Tudose

Dr. Florin Tudose

Totusi, chiar daca pacientii ar manifesta o mai mare deschidere de a merge la medic odata cu aparitia primelor simptome ale unei afectiuni de acest gen, multi ar intampina dificultati in a gasi un astfel de medic, intrucat o alta problema existenta in Romania este deficitul de psihiatri si repartizarea acestora in teritoriu. Semnalul de alarma in acest sens a fost tras de medicul Florin Tudose, membru in Consiliul Director al Asociatiei Romane de Psihiatrie si Psihoterapie. Acesta a spus ca ultimele statistici indicau aproape 1.300 de medici specialisti in Romania, in conditiile in care tari precum Elvetia au 3.500, Marea Britanie, aproximativ 5.000, iar Franta circa 8.000 de psihiatri. In ceea ce priveste repartizarea medicilor in teritoriu, dr. Ileana-Mihaela Botezat-Antonescu a spus ca exista judete care au sub cinci medici psihiatri, mai precis, Salaj, Tulcea, Covasna, Caras-Severin si Ialomita, in timp ce in Capitala sunt peste 400. Potrivit specialistilor, sunt necesare servicii de asistenta comunitara, departamente de psihiatrie de legatura in spitalele generale si marile clinici universitare, servicii de psihogeriatrie, servicii de psihiatrie forensica si centre de criza.

 


Adaugati un comentariu


 

*