Apa imbuteliata sau apa de la robinet?

14 august 2015 | 2 comentarii |

Un studiu al APC-Romania arata ca apa de la robinet, tratata si filtrata corect poate asigura continutul de minerale necesare organismului fara sa produca anumite dezechilibre, in timp ce apa imbuteliata nu este intotdeauna ce pare a fi.  

 

Apa_potabilaMedicii ne spun ca apa simpla, de la robinet este prima recomandata pentru consumul si hidratarea zilnica, atat a copiilor, cat si a adultilor, daca este curata, tratata si filtrata corect. Aceasta asigura continutul minerale necesar organismului, fara sa produca dezechilibre gastrice, renale sau de alta natura, printr-un aport nepotrivit de elemente.

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) a achizitionat 42 tipuri de apa, in vederea realizarii unui studiu menit sa atraga atentia autoritatilor asupra modului in care unii producatori de apa potabila inteleg sa respecte legislatia in vigoare. Totodata, APC atrage atentia in privinta lipsei de transparenta din partea unor institutii ale statului si atentioneaza populatia ca trebuie sa fie corect informata in privinta consumului apei potabile, ca si in cea a altor produse de care depinde sanatatea noastra.

Prin apa potabila se intelege apa destinata consumului uman, care poate fi folosita pentru baut, la prepararea hranei ori pentru alte scopuri casnice, indiferent de originea ei si indiferent daca este furnizata prin retea de distributie, din rezervor sau este distribuita in sticle ori in alte recipiente sau poate fi folosita ca sursa in industria alimentara pentru fabricarea, procesarea, conservarea sau comercializarea produselor ori substantelor destinate consumului uman.

 

Adriana Dabija

Adriana Dabija

„Apa este cel mai important aliment pentru viata, reprezinta principalul constituent din punct de vedere cantitativ al organismelor vii, participa la organizarea structurala a sistemelor biologice si la activitatea metabolica a acestora. Apa reprezinta in medie 75% din masa corporala a unui sugar, 60% din cea a unui adult si 50% la varstnici. Un om poate sa supravietuiasca fara hrana in jur de 30 de zile, dar in lipsa apei viata ii este pusa in pericol dupa numai 3 zile. Necesarul mediu de apa al organismului uman se estimeaza la 2,5 litri/zi. Conform datelor statistice, in Romania consumul de apa minerala naturala este de circa 60 litri/locuitor/an. Lista apelor minerale recunoscute in Romania aprobate prin Ordinul nr.4 /2015 cuprinde 66 denumiri comerciale. Statul, prin institutiile abilitate este obligat sa supravegheze calitatea apei potabile prin: control eficient, permanent la producatorii si distribuitorii de apa potabila prin organismele specializate; dezvoltarea de laboratoare dotate cu aparatura performanta pentru controlul rapid al calitatii apei potabile;informarea permanenta a consumatorilor privind calitatea apei potabile; control al etichetarii apei potabile imbuteliate, in conformitate cu legislatia europeana in vigoare; identificarea trasabilitatii apei potabile (existenta a cat mai putine verigi pana la consumator). Apa minerala naturala aflata in sticla de pe masa noastra trebuie sa prezinte aceiasi parametri calitativi si de continut ca si cea de la sursa, sa prezinte puritate originara, caracteristica principala a apelor minerale naturale; informarea permanenta asupra fraudelor identificate in comercializarea apei potabile; interzicerea reclamei agresive, tendentioase pentru unele produse care nu probeaza valoarea biologica atribuita si „beneficiile” pentru cumparatori”,  a precizat conf.univ. ec.dr.ing. Adriana Dabija, expert tehnic in domeniul Ingineria Produselor Alimentare.  

 

apa curata de bautApa  de la robinet trebuie sa fie sanogena, curata, adica lipsita de microorganisme, paraziti sau substante care, prin numar sau concentratie, pot constitui un pericol potential pentru sanatatea umana. Parametrii chimici analizati trebuie sa se incadreze sub concentratia maxima admisa prevazuta de Legea privind calitatea apei potabile.

Monitorizarea calitatii apei potabile se asigura de catre producator, distribuitor si de autoritatea de sanatate publica judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti. „Producatorii de apa potabila in sistem public centralizat au obligatia de a publica lunar, pe site-ul acestora, buletinele de analiza a apei furnizata consumatorilor si de a asigura accesul populatiei la datele privind calitatea apei potabile produse, sa permita inspectia de catre reprezentantii populatiei la orice ora acceptabila, sa afiseze programul si numarul de telefon la care se pot obtine date despre calitatea apei potabile produse si distribuite”, arata conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC, mentionand ca aceste date trebuie sa fie disponibile fara plata pentru populatia deservita.

Autoritatea de sanatate publica judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, impreuna cu producatorii/distribuitorii de apa potabila, intocmesc si publica anual Raportul privind calitatea apei potabile. Raportul national privind calitatea apei potabile va fi notificat Comisiei Europene in termen de doua luni de la publicare. O analiza a site-urilor autoritatilor de sanatate publica arata insa ca astfel de rapoarte exista doar la nivelul anului 2013.

 

apaApa potabila imbuteliata/conditionata este apa care se imbuteliaza in recipiente de compozitie, forma si dimensiuni diverse, inchise ermetic, fiind curata si potrivita pentru consumul direct, fara tratament suplimentar. Apa potabila imbuteliata este considerata un aliment.

Prin apa minerala naturala se intelege o apa pura din punct de vedere microbiologic, care isi are originea intr-un zacamant/acvifer subteran si este exploatata prin una sau mai multe emergente naturale ori foraje. „Cerintele legale referitoare la etichetarea apei de masa  ofera libertate totala  producatorilor sa declare sau nu compozitia chimica a apei, fapt constatat si prin analiza celor 6 tipuri de apa de izvor si a celor 3 tipuri de apa de masa. Acest lucru conduce la incalcarea dreptului consumatorului de a fi informat corect, complet si precis. In felul acesta, consumatorul roman nu poate  sa aleaga in cunostinta de cauza, fiind expus unor riscuri privind sanatatea sa. In lunile de vara nu recomandam consumul de apa potabila imbuteliata in recipiente de plastic, deoarece transportul si depozitarea acestora nu se realizeaza cu respectarea parametrilor de temperatura (5-25 grade celsius) si umiditate (75%), lucru ce reiese si in urma controalelor realizate de catre inspectorii ANPC. Consumatorii pot sa foloseasca ca alternativa apa furnizata in sistem centralizat, adica apa de la robinet”, se arata in studiul APC .

 

Mihai Rissdorfer

Mihai Rissdorfer

Este interzisa comercializarea sub mai multe denumiri comerciale a apei de masa provenite din aceeasi sursa. Producatorul de apa potabila imbuteliata comercializata sub denumirea de apa de masa are obligatia de a solicita in scris inregistrarea produsului in Registrul apelor potabile imbuteliate, altele decat apele minerale naturale sau decat apele de izvor.

„Apa imbuteliata, indiferent de tipul, natura sau calitatea ei, supune atentiei mai multe aspecte:Toxicitatea plasticului (exista 6 tipuri de plastic) – in functie de tipul de plastic utilizat, diverse substante trec in mediul mai mult sau mai putin acid si se regasesc in continutul apei din sticla, mai ales daca este expusa direct actiunii razelor solare sau congelata, racita si incalzita, etc. Prospetimea pastrarii apei – tine exclusiv de producator, de corectitudinea etichetarii datei imbutelierii si de estimarea corecta a datei de expirare. Dioxidul de carbon cu care unele ape minerale sunt imbogatite – teoretic, CO2 ar trebui sa fie doar de natura fermentativa, dar nu este totdeauna asa. Defecte ascunse – pot aparea tot felul de defecte de transport (indoire, pleznire, crapare a recipientului), defecte de imbuteliere neobservate (capace care rasufla etc), alte defecte”, arata dr. bioch. ing. Mihai Rissdorfer, specialist APC Romania.

 

studiu-apaIn concluzie, libertatea producatorilor de a declara sau nu compozitia chimica a apei incalca dreptul consumatorului la o corecta informare.

Eticheta trebuie sa contina informatii privind: compozitia chimica, precizandu-se constituentii caracteristici; sursa si numele acesteia; indicarea eventualelor tratari prevazute in actul normativ; iar apele minerale naturale cu o concentratie de fluor mai mare de 1,5 mg/l trebuie sa aiba specificat pe eticheta avertismentul „Contine mai mult de 1,5 mg/l fluor: produs nerecomandat consumului regulat al sugarilor si copiilor sub 7 ani”.

Cu toate acestea, specialistii APC Romania au constatat ca 75% dintre apele analizate nu mentionau continutul de nitriti, in 42% din cazuri nu s-a mentionat continutul de nitrati, in 17% din cazuri nu s-a mentionat continutul de sulfati si de hidrogen carbonat, iar 50% dintre producatori nu au inscris pe eticheta Ph-ul apei.

 

Dr. Bogdan Draghici

Dr. Bogdan Draghici

Dr. Bogdan Draghici, medic primar medicina muncii, coordonator Departament Medicina Muncii SANADOR spune ca este vital pentru sanatatea noastra sa bem o cantitate suficienta de apa.

„Fiecare celula din corpul uman are nevoie de apa, acesta fiind motivul pentru care este atat de important sa beti lichide. Creierul este format in proportie de 90% din apa. Daca nu furnizati suficienta apa corpului dumneavoastra, creierul nu va functiona bine si veti avea dureri de cap sau migrene. Prin urmare, veti fi obositi si veti experimenta simptome ale deshidratarii. Cand aportul de apa nu este egal cu cantitatea eliminata, veti fi deshidratati. Beneficiile principale pentru sanatate ale consumului de apa: protejeaza tesuturile, maduva spinarii si articulatiile; ajuta organismul sa elimine toxinele; accelereaza metabolismul; imbunatateste digestia; previne deshidratarea; mentine hidratarea pielii; mentine temperatura normala a corpului; mentine masa musculara; pastreaza sanatatea rinichilor; previne bolile cardiovasculare; previne oboseala”.

 

Costel-Stanciu- presedinte APC

Costel-Stanciu- presedinte APC

Studiul a fost realizat de catre o echipa de experti ai APC Romania, coordonati de catre conf. univ. dr. Costel Stanciu, care mentioneaza ca „Nici un alt aliment nu e ingerat zilnic intr-o cantitate asa de mare. Acest lucru ne obliga sa acordam o atentie deosebita apei. Din pacate, alegerea unor ape minerale naturale plate in vederea hidratarii organismului nu este o optiune usoara avand in vedere faptul ca producatorii nu sunt obligati sa declare compozitia chimica a apei dupa o structura standardizata. Totusi, daca eticheta va ofera posibilitatea verificarii anumitor constituenti, atunci trebuie sa aveti in vedere urmatoarele criterii: nivelul scazut de sodiu, mai mic de 20 mg/l; nivelul scazut de nitrati, mai mic de 4 mg/l; continutul scazut de reziduu fix la 180 grade Celsius, mai mic de 500 mg/l; nivelul scazut de calciu, mai mic de 100 mg/l. Daca aveti probleme grave de sanatate, consultati medicul curant pentru a va recomanda apa potrivita, in functie de diagnosticul dumneavoastra”, conchide conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC Romania.

Studiul face parte din Campania Nationala de Informare si Educare Hrana sanatoasa – o investitie pe termen lung in sanatatea noastra. Prin aceasta campanie Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania ( APC Romania) isi doreste sa informeze cat mai multi consumatori despre importanta unui stil de viata bazat pe alimente sanatoase precum si despre importanta etichetei aflate pe produsele din magazine.

Studiul complet poate fi vizualizat pe site-ul oficial al APC Romania

 



Comentarii (2)

  1. Elena Manea spune:

    Da,apa de la V.Voda si din fantana de langa casa! Analizele au aratat ca este o SUPER APA POTABILA!

  2. Viorica Radut spune:

    Nici nu stim ce bem si ce mancam, cea mai buna apa e cea de fantana.

Adaugati un comentariu


 

*