APA mai buna pentru sanatatea planetei si pentru locuri de munca mai bune

22 martie 2016 | 0 comentarii |

In 2016,  Organizatia Natiunilor Unite si UNESCO promoveaza Ziua Mondiala a Apei sub sloganul „Apa si locurile de munca”, urmarind sa evidentieze interdependenta dintre resursele de apa si procesele economice responsabile de accesul la bunastare prin crearea de locuri de munca. 

 

Ziua Apei 2016 (1)APA este una dintre cele mai pretioase resurse naturale, element existential al planetei. Corpul uman contine o cantitate importanta de apa. In functie de varsta, organismul contine peste 97 % apa in cazul embrionului de 7 zile, 80 % la nou-nascut, 60-65 % la adult si 50-55 % la varstnic. Dupa sex, avem 52% in cazul femeilor si 63% in cazul barbatilor.

Procentul de apa variaza dupa intensitatea proceselor metabolice, iar acest fapt se reflecta si in proportia diferita a apei in tesuturi: smalt dentar 0,2 %, dentina 10 %, tesut osos 22 %, tesut adipos 20 %, tesut cartilaginos 55 %, muschi striat 75 %, ficat 75 %, rinichi 80 %, creier (substanta cenusie) 85 %, plasma sangvina 90%.

Rolurile apei in organism sunt multiple, cele mai importante fiind: rolul structural – ca si principal component al organismului; rolul de mediu de reactie pentru si interventia in toate procesele metabolice; contributia la mentinerea homeostaziei (fiind esentiala pentru variate procese, ca absorbtia, transportul, difuzia, osmoza, excretia…); rol in metabolismul macronutrientilor (din a caror degradare rezulta apa); sursa de Ca, Mg, Na, K si alte substante utile pentru organism, dar uneori si de elemente nedorite (toxice, agenti patogeni…).

Un om are nevoie in medie de aproximativ 100 de litri de apa pe zi: 4 litri pentru nevoia fundamentala, alimentara (2,5 litri pentru baut si 1,5 litri prepararea hranei), 13 litri pentru spalat vesela, 13 litri pentru spalat rufe, 70 de litri pentru nevoi sanitare (pentru a se spala, pentru clatirea toaletei etc.).

 

Swimming baby boy reaches for blue ballVedem asadar ca nu putem trai fara APA, dar ne comportam de parca ni se cuvine. La nivel global, sursele de apa sunt rare: mai putin de 1% din apa de pe glob este buna pentru consum, iar peste 1,2 miliarde de oameni (aproape o cincime din populatia lumii) nu are acces la surse de apa potabila.

Din fericire, in Europa, apa se gaseste aproape peste tot din belsug, cu toate ca in anumite zone din sudul continentului, de exemplu in Spania, lipsa apei si secetele sunt din ce in ce mai dese. Asadar, cantitatea este principala problema a europenilor, dar calitatea apei lasa uneori de dorit.

Circa 35% provine din ape de suprafata – lacuri si rauri –, afectate de poluare. Restul de 65% provine din ape freatice – apa de ploaie infiltrata in pamant, care formeaza bazine subterane de apa. Apa de la robinet este buna de baut aproape peste tot in Europa, dar, inainte de a fi trimisa prin conducte, ea trebuie filtrata si tratata printr-o serie de proceduri costisitoare, pentru ca altfel exista riscul izbucnirii unor epidemii.

 

Ziua mondiala a apeiPentru a atrage atentia asupra risipei de APA si a poluarii, incepand cu anul 1992, Organizatia Natiunilor Unite a desemnat ziua de 22 martie drept World Water Day – Ziua Mondiala a Apei. In fiecare an, UN-Water, institutia care coordoneaza activitatea ONU privind apa, stabileste o tema corespunzatoare unei situatii prezente sau viitoare.

Tema din 2016  este „Apa si locurile de munca” si a fost stabilita tinandu-se cont de faptul ca 1,5 miliarde de angajati din toata lumea lucreaza in sectoare care au legatura cu apa. Pe de alta parte, se poate admite ca toate activitatile umane depind de accesul la apa, iar tema acestui an ne invita sa luam aminte la modul in care avem grija de apa, pentru ca de calitatea si cantitatea ei depinde insasi calitatea vietii noastre, a societatii in care traim.

Reducerea poluarii este extrem de importanta, nu numai pentru conservarea rezervelor de apa potabila, ci si pentru protectia animalelor care traiesc in rauri, in lacuri si in mari, dar si a plantelor. In ultimii 30 de ani, in UE s-au luat numeroase masuri pentru reducerea poluarii, dar mai sunt inca multe de facut, iar fiecare dintre noi avem datoria de a contribui la acest efort, protejand mediul.

 

Ziua Apei 2016Importanta zilei de 22 martie este marcata si de Compania de Apa Buzau, unul dintre beneficiarii unor investitii majore in infrastructura de apa, a initiat o serie de activitati reunite intr-un proiect educational denumit „Prietenii H2O”.

Proiectul, realizat impreuna cu Scoala Gimnaziala nr. 11 Buzau si cu sprijinul Agentiei pentru Protectia Mediului Buzau, vizeaza constientizarea elevilor cu privire la importanta apei in viata noastra de zi cu zi si formarea unui comportament ecologic pentru pastrarea si protejarea resurselor naturale.

Pentru a marca evenimentul, elevii claselor a III-a si a IV-a au pregatit desene, colaje, prezentari powerpoint si chiar o piesa de teatru cu numele „Procesul Apei”, iar cele mai reusite lucrari vor fi premiate.

Dupa  festivitatea de premiere, care are loc la Scoala 11 la ora 10.00, incepand cu ora 10:00, elevii vor vizita Sursa de Apa Est din municipiul Buzau,  obiectiv apartinand Companiei de Apa, modernizat cu fonduri europene.

 

Ziua ApeiPe agenda zilei mai figureaza si o activitate de creatie in aer liber, copiii fiind invitati sa reflecte prin desene pe asfalt, in Parcul Tineretului, felul in care vad ei importanta APEI pentru viata.

Obiectivul pe termen lung al organizarii unor asemenea activitati este acela de a dezvolta noi atitudini ale tinerei generatii fata de mediul inconjurator”, sustine conducerea Companiei de Apa.

Actiunile de constientizare programate fac parte din planul de informare si promovare cu privire la proiectul „Extinderea si modernizarea retelelor de alimentare cu apa in judetul Buzau”, cofinantat din Fondul de Coeziune, prin Programul Operational Sectorial de Mediu (POS Mediu) 2007-2013. „Lucrarile prevazute au fost finalizate si consideram ca Ziua Mondiala a Apei este o buna ocazie de a informa populatia despre rezultatele obtinute, beneficiile si avantajele implementarii unui asemenea proiect de investitii, realizat cu sprijinul Uniunii Europene”, subliniaza directorul Companiei, Ionel Tescaru.

 

apaZiua Apei este marcata si de Asociatia Pro Consumatori, care subliniaza ca accesul la apa este „unul dintre drepturile fundamentale ale consumatorilor”, asa cum au fost ele adoptate in Adunarea Generala a Natiunilor Unite in 1999, imbunatatindu-se astfel textul din 1985. El este inclus in primul dintre cele 8 drepturi fundamentale: dreptul la satisfacerea nevoilor de baza, adica accesul la produse si servicii estentiale, precum hrana, […], utilitati publice, apa si salubritate. In „Principiile directoare pentru protectia consumatorilor”, la punctul 59 se subliniaza ca «Guvernele trebuie sa formuleze si sa aplice o strategie nationala pentru imbunatatirea furnizarii si a calitatii apei potabile. Este necesara o atentie speciala pentru ca utilizatorii sa aiba acces la un nivel corespunzator de serviciu, calitate si inzestrare tehnologica. Ei trebuie sa fie educati, iar comunitatea sa fie atrasa in gestionarea resurselor de apa.  Guvernele trebuie sa acorde o prioritate inalta politicilor privind multiplele utilizari ale apei, luand in considerare importanta apei pentru o dezvoltare sustenabila, dar mai ales caracterul finit al acestei resurse», se mentioneaza intr-un comunicat al asociatiei.

APC sustine ca o atentie deosebita trebuie acordata apei destinate consumului uman, care trebuie sa poata fi bauta in siguranta, fara riscul imbolnavirilor.

 

Costel Stanciu-presedinte APC

Costel Stanciu-presedinte APC

In ton cu tematica din acest an pentru Ziua Apei, impreuna cu Academia de Studii Economice din Bucuresti, Facultatea de Economie Agroalimentara si a Mediului, APC organizeaza un eveniment care permite interactiunea stundetilor cu potentialii angajatori implicati in gestionarea si valorificarea resurselor de apa. Totodata, in parteneriat cu Universitatea Nicolae Titulescu din Bucuresti organizeaza o masa rotunda dedicata acestei zile, accentul fiind pus pe dobandirea de cunostinte, de catre studentii universitatii, necesare alegerii unei ape de baut imbuteliate.

Nici un alt aliment nu e ingerat zilnic intr-o cantitate asa de mare ca apa. Din pacate, alegerea unor ape minerale naturale plate in vederea hidratarii organismului nu este o optiune usoara avand in vedere faptul ca producatorii nu sunt obligati sa declare compozitia chimica a apei dupa o structura standardizata. Totusi, trebuie avut in vedere ca pe eticheta sa fie:nivelul de sodiu mai mic de 20 mg/l; nivelul de nitrati mai mic de 4 mg/l;continutul scazut de reziduu fix la 180 grade Celsius, mai mic de 500 mg/l; nivelul scazut de calciu, mai mic de 100 mg/l. In ceea ce priveste apa destinata hidratarii si pregatirii hranei bebelusilor, legislatia in vigoare nu stabileste criterii clare in privinta constituientilor si valorilor acestora. Astfel de produse, ar trebui certificate de catre organisme notificate/acreditate de catre Ministerul Sanatatii/Organismul National de Acreditare. Daca aveti probleme grave de sanatate, consultati medicul curant pentru a va recomanda apa potrivita in functie de diagnosticul dumneavoastra, sustine Costel Stanciu, presedintele Asociatiei Pro Consumatori, care a realizat si trei studii privind calitatea apei.

*Studiul complet Ziua Mondiala a Apei” poate fi citit AICI

*Studiul privind calitatea apei pentru bebelusi poate fi citit AICI

*Studiul privind apa potabila si apa imbuteliata poate fi citit AICI

 


Adaugati un comentariu


 

*