Aparatura de sterilizare veche de 30 de ani, la spitalul de Pediatrie din Brasov

Mai mult, sectia de sterilizare nu a fost renovata niciodata din 1986, de la infiintarea spitalului si pana acum, iar pentru rezolvarea acestei situatii, cu sprijinul Rotary Club Citadel, se va organiza un eveniment caritabil.

 

Medicii Spitalului Clinic de Copii din Brasov au tras un semnal de alarma asupra unei probleme cu care se confrunta de ani buni si care s-a acutizat intre timp, punand in pericol desfasurarea in conditii optime a actului medical. Este vorba de dotarea sectiei de sterilizare, aparatura de aici avand aceeasi varsta cu spitalul, infiintat in urma cu mai bine de 30 de ani, in 1986. De atunci, sectia respectiva nu a fost renovata niciodata, iar aparatura din dotare a ramas, in majoritate, aceeasi de la momentul inaugurarii.

Insusi managerul spitalului, medicul Liviu Muntean, a declarat ca „aparatura existenta in acest moment in sectia de sterilizare este veche de peste 30 de ani si functioneaza cu reparatii frecvente, fapt ce ne da mari emotii ca s-ar putea strica in momentul cand ne este lumea mai draga. Nu s-a intamplat pana acum, ne descurcam cu aceste aparate, dar este prioritar sa modernizam aceasta sectie”.

 

Avand in vedeme vechimea aparaturii, in cadrul sectiei sunt efectuate frecvent teste biologice si chimice pentru verificarea sterilitatii materialelor care pleaca de aici, asa ca situatia este cat de cat tinuta sub control, iar desfasurarea actului medical nu a fost pusa pana acum in pericol din cauza utilizarii unor materiale contaminate.

Managerul spitalului mai spune ca marea problema a unitatii medicale este lipsa unui circuit al acestor materiale, din sectii catre unitatea de sterilizare si apoi de aici, inapoi catre sectii.

„Am avea nevoie de un circuit functional optim, conceput dintr-o camera de primiri materiale nesterile, o camera de prelucrare a tuturor materialelor nesterile, deci spalat, decontaminat. Ne mai trebuie o alta camera de ambalat instrumentarul pregatit pentru sterilizare, curata, cu echipament de protectie pentru personal. Ne trebuie masini de spalat automate care sa faca dezinfectia termica, autoclave noi si un sistem de trasabilitate”, a mai precizat dr. Liviu Muntean.

 

Problema de la spitalul de copii si-ar putea gasi o rezolvare in viitorul apropiat si in urma unei actiuni caritabile care va avea loc la sfarsitul acestei saptamani, actiune ce va consta in organizarea unui brunch cu mancaruri traditionale specifice zonei, realizate suta la suta din ingrediente naturale, eveniment ce va avea loc la un restaurant din centrul Brasovului.

Cei care vor dori sa participe la eveniment vor plati 100 de lei pentru o masa, iar fondurile obtinute vor fi folosite  pentru dotarea cu aparatura noua a sectiei de sterilizare a spitalului.

Evenimentul caritabile este organizat de Rotary Club Citadel din Brasov, care s-a implicat inca din luna septembrie in aceasta campanie, organizand pana acum si alte activitati similare. Scopul final este strangerea sumei totale de 100.000 de euro, suma necesara pentru infiintarea unei statii de sterilizare moderne, dupa model britanic.

La Spitalul Clinic de Copii Brasov se inregistreaza, anual, 33.000 de prezentari in Unitatea de Primire Urgente, 12.000 de consultatii in ambulator si 5.000 de internari de zi pentru urmarirea bolilor cronici.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*