Apel pentru asigurarea accesului la tratament al tuturor pacientilor cu boli infectioase

10 iulie 2017 | 0 comentarii |

Autoritatile sunt avertizate ca pacientii fara asigurare de sanatate sau fara acte de identitate pot sa raspandeasca boala, in conditiile in care nu beneficiaza de tratament adecvat si spitalizare.

 

Considerata o „boala a saraciei” tuberculoza este o afectiune cu o incidenta foarte ridicata in Romania, in comparatie cu celelalte tari din Uniunea Europeana. Tara noastra ocupa chiar primul loc in ceea ce priveste numarul de cazuri inregistrate. Multi dintre pacientii cu tuberculoza sunt insa nediagnosticati, din cauza conditiilor sociale si totodata, o parte dintre cei diagnosticati, fie nu isi respecta tratamentul, fie au dificultati in a avea acces la un astfel de tratament.

Una din principalele cauze pentru care multi pacienti au dificultati in a beneficia de tratament de specialitate este lipsa calitatii de asigurat, iar unii dintre ei nu poseda nici macar documente de identitate, ceea ce creaza mari greutati spitalelor in care sunt tratati, la decontarea tratamentelor de catre Casa de Asigurari de Sanatate.

Din aceste motive, mai multe organizatii implicate in desfasurarea unui proiect in beneficiul pacientilor cu tuberculoza au atras atentia autoritatilor, printr-o scrisoare deschisa, ca se impun masuri urgente pentru facilitarea accesului la tratament al bolnavilor de TBC, indiferent daca acestia au sau nu calitatea de asigurat. Totodata, semnatarii documentului se refera si la pacientii care sunt asigurati dar si-au pierdut cardul de sanatate, dar si la cei care nu detin un act de identitate valid.

 

Scrisoarea este semnata de Asociatia Romana Anti-SIDA, Alianta pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor, fundatia PARADA si fundatia Romanian Angel Appeal si este adresata Ministerului Sanatatii, Ministerului Muncii, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti, Institutului National de Sanatate Publica, Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti si Directiei Generale de Evidenta a Persoanelor Municipiului Bucuresti.

„In implementarea activitaţilor am intampinat in mod repetat dificultati in accesul la tratament pentru HIV, pentru alte boli infectioase, pentru cazuri de urgente psihiatrice sau chirurgicale, pentru TBC, in cazul persoanelor din grupuri de risc care nu au asigurare de sanatate, sau au asigurare, dar si-au pierdut cardul de sanatate sau care nu detin act de identitate valid” se arata in document. In continuare, aceasta situatie este exemplificata cu un caz concret al unui pacient cu TBC activ, fara carte de identitate si card de asigurat, internat la un spital de pneumologie din Bucuresti, care s-a externat la cerere pe 4 iulie 2017, pe fond de dependenta de droguri si, probabil, afectiuni psihiatrice adiacente dependentei, fara a-si incheia tratamentul. Desi acesta figura in sistem ca asigurat, spitalul nu poate solicita decontarea cheltuielilor pentru tratament, intrucat pacientul nu poseda nici acte de identitate, nici card de sanatate.

 

Cu sprijinul ARAS, pacientului i s-a eliberat o carte de identitate provizorie, iar cu aceasta ocazie, reprezentantii asociatiei au constatat o serie de bariere de ordin legislativ si procedural, care intatarzie foarte mult demersurile in acest sens.

In scrisoarea deschisa se mai arata ca ingreunarea procedurilor de decontare pune piedici si procedurilor de prevenire a transmiterii bolilor, iar in cazul tuberculozei este vorba de o afectiune foarte contagioasa.

In consecinta, reprezentantii asociatiilor cer Ministerului Sanatatii sa convoace rapid o intalnire cu responsabili din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti, Institutului National de Sanatate Publica, Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, spitalelor de pneumoftiziologie si de boli infectioase din Bucuresti, Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, Directiei Generale de Evidenta a Persoanelor Municipiului Bucuresti si ai organizaiiilor neguvernamentale care activeaza in domeniu. „Aceasta intalnire va va viza identificarea unor solutii viabile pentru asigurarea accesului de urgenta al pacientilor cu TBC la servicii de diagnostic şi tratament, indiferent de statusul de asigurat al pacientului sau de existenta unui act de identitate, precum si pentru asigurarea decontarii cheltuielilor de spitalizare cu acesti pacienti”, se mai arata in document.

 


Adaugati un comentariu


 

*