Aplicarea Directivei europene 36 ar putea pune asistentii medicali fara facultate in dificultate

5 iulie 2013 | 1 comentariu |

La ultima sedinta a Consiliului National al OAMGMAMR, participantii au fost informati cu privire la procesul de negociere privind modificarea Directivei 36?2005/CE, referitoare la recunoasterea calificarilor profesionale.

 

Elena Comanescu,  OAMGMAMR Buzau

Elena Comanescu, OAMGMAMR Buzau

In Parlamentul European se poarta negocieri privind modificarea Directivei 36/2005, privind recunoastrea calificarilor profesionale in spatial UE, intre care se numara si profesia de asistent medical. In urma finalizarii negocierilor in cursul anului curent, noua Directiva va fi adoptata de catre Consiliu si Parlament, dupa care trebuie transpusa de Statele Membre, in termenul stabilit.

La sedinta Consiliului National al OAMGMAMR au fost abordate, cu prioritate,  re­glementarile prin care OUG nr. 144/2008, privind exercitarea pro­fesiei de asistent medical, poate fi amendata, in sensul trans­­­punerii in corpul acesteia a directivelor europene incidente, dar si demersurile pe care Ministe­rul Sa­­natatii le face pentru deblocarea posturilor din sistem si pentru scoa­terea personalului sanitar din grila unica de salarizare, in scopul imbunatatirii drepturilor salariale. S-a pus in discutie, de asemenea, in­­troducerea cardului profesional e­u­ropean, precum si formularea unei liste de competente comune Ro­ma­­niei si celorlalte state UE, care sa permita cresterea indepen­den­tei profesiei si a gradului de au­to­nomie a profesionistului ”, a precizat Elena Comanescu, presedinta Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Buzau, mentionand ca explicatiile privind aceste acte normative si modificarile preconizate la nivel national au fost prezentate de secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raz­van Vulcanescu, acesta facand referire si la necesitatea modificarii Le­gii Sa­natatii nr. 95/2006.

 

asistente spitalIn ceea ce priveste competentele si cerintele de educatie de baza minime pentru asistentii medicali, Mariana Munteanu, vicepresedinta OAMGMAMR Buzau si lider al SANITAS, a mentionat ca s-au evidentiat cateva directii de modificare a Directivei 36, sustinute de majoritatea organizatiilor de reglementare din UE, printre care obligativitatea existentei programelor de educatie continua in toate statele UE si dezvoltarea unui sistem european de urmarire a creditelor obtinute prin educatie continua, implementarea unui sistem care sa permita autoritatilor de reglementare sa schimbe direct informatii referitoare la sanctiunile aplicate asistentilor medicali in statele de origine sau in alte state ale UE, si modificarea Anexei Directivei care prevede cerintele minime ale educatiei de baza, astfel incat educatia de baza sa reflecte nevoile actuale de practica a profesiei.

Ordinul ministrului Sanatatii privind a­pro­barea procedurilor de practica pen­tru asistentii medicali genera­listi, afisat in sectiunea Transpa­ren­­ta decizionala a Ministerului Sa­natatii si lansat in dezbatere publi­ca „este un document care stan­­dardizeaza profesia asistentu­lui medical, aducand un plus de ca­­litate serviciilor de ingrijire si un plus de predictibilitate. Este vorba despre o abordare unitara la nivel de procedura, acestea fi­ind instru­mente de lucru o­biective si clare pen­tru a­sistentul medical”, a aratat Mariana Munteanu.

 

Mariana Munteanu

Mariana Munteanu

Pe parcursul consultarilor cu Co­mi­sia Europeana in scopul modifi­carii Directivei 36/2005/CE privind recu­noasterea reciproca a diplomelors-au facut eforturi extraordinare privind recunoasterea profesiilor de asistent medical generalist si de moasa si pentru Romania. Factorii direct si activ implicati in proiect, incepand cu reprezentantul Ministerului Edu­catiei, reprezentantul Scolii Postli­ceale Sanitare Fundeni, si nu in ul­­timul rand presedintele OAMGMAMR, Mircea Timofte, au reusit sa obtina acest drept, insa conditia este sa ne aliniem si curricula, respectiv, numarul de ore de educatie parcurse de scolile sanitare si facultatile de asistenti medicali si moase. Un ac­cent important s-a pus in acest sens pe recu­noas­te­rea automona a profesiei de asis­tent medical si pe cea de moasa, astfel ca, fata de pre­vederile actuale, se va veni cu un program bine pus la punct de up­gradare a cunostintelor, in ca­drul caruia  vorbim de actualiza­rea sta­giilor de formare, ceea ce pre­supune ca aproximativ 50.000 de asistenti medicali pregatiti ina­inte de 2007 sa detina, individual, un numar de 4.600 de ore de stu­diu, pentru a putea beneficia de re­cu­noastere automata a profesiei. Trebuie avut in vedere ca cei care nu se vor adapta noilor cerinte, nu vor mai fi admisi sa profeseze in strainatate si ca si in tara salarizarea se va face in functie de aceasta”, a explicat Mariana Munteanu, necesitatea adaptarii la noile prevederi ale Directivei Europene.

Elena Comanescu mai spune ca „toti membrii Ordinului vor fi informati despre discutiile care au avut loc la nivel national, cat si despre noile prevederi ce vor mai aparea pe parcurs”.



Comentarii (1)

  1. FLORR spune:

    In sfarsit nu mai suntem umiliti, mai ales in strainatate, noi Romanii, oameni harnici si respectosi cu capul plecat. Offf, multumim ca in sfirsit…suntem recunoscuti ca ASISTENTI MEDICALI.

Adaugati un comentariu


 

*